Kipua – Janne Elonen-Kulmala

Janne ”Jamba” Elonen-kulmala (15-5-2), Espoon ylpeys. Mies joka tunnetaan häkissä rentona, mutta armottomana ottelijana. Mies, jonka monen mielestä olisi aikoja sitten kuulunut astua merten taa ja valloittaa octagon.

Ikuinen Peruskurssi lähestyi Jambaa juuri ennen 27.10. oteltavaa M-1 iltaa tiedustellakseen mitä Espoon Kehähaita edustavalle 28-vuotiaalle vapaaottelijalle kuuluu.

Ottelet lokakuun 27. Pietarissa M-1 Globalin juhlaillassa. Tuleva vastustajasi Bair Shtepin on ammattilaisena voittanut neljästi ja hävinnyt kahdesti. Minkälainen ottelija vastakkaiseen kulmaan sinun mielestäsi asettuu?

Ammattilaisena Shtepin on tosiaan minua kokemattomampi, mutta taustallahan voi olla mitä vaan. Kolme viimeisintä matsia ottanut M-1 riveissä, joten laadukasta videomateriaalia kaverista löytyy. Vähän oon sitä silmäilly ja ihan taitavan oloinen kaveri.

Miten näet ottelun päättyvän?

Omaan voittoon, of course. Tapaa en kyllä tiedä, TKO ois kova.

(Kuva: Jarno Juutinen)

Kuinka valmistautuminen otteluun on sujunut? Oletko tehnyt jotain eri tavalla kuin normaalisti, vai noudattaako valmistautuminen sinulle tuttua kaavaa?

Aika peruskaavalla on menty. Työt mulla loppu syyskuun lopussa, mikä on jättäny enemmän tilaa palautumisella ja pleikkarin peluulle.

Pari viimeistä otteluasi ovat olleet ehkä totuttua haastavampia, etenkin kun niitä edelsi vakuuttava 11 ottelun voittoputki. Miten lähestyt tätä ottelua ja vaikuttaako siihen edellisten otteluiden tulokset?

Pyrin lähestymään jokaista matsia yksittäisenä otteluna. Harjoittelussa ja tekemisessä edelliset matsit on tietty näkyneet jonkin verran, mutta niinhän sen pitääkin mennä.

Mitä mieltä olet M-1 Globalista järjestävänä tahona? Toimiiko homma hyvin ottelijan kannalta?

Pelkkää hyvää kyllä meikältä niiden suuntaan. Hommat tuntuu toimivan ja reilun olosia tyyppejä.

(Kuva: Jarno Juutinen)

Olet nyt 28-vuotias, eli voitaneen sanoa että olet ottelija parhaassa iässä. Kokemusta on kertynyt ja kovia päänahkojakin olet onnistunut keräämään. Missä Janne Elonen-Kulmala ottelee kahden vuoden kuluttua, jos kaikki menee suunnitelmiesi mukaan?

Mä oon siitä vähän vammanen jätkä ettten aina oikeen tiedä edes missä oon tunnin kuluttua, niin tosi hankala lähtee arvailemaan kahden vuoden päähän. Jossain hyvässä mestassa.

Kuuluuko maaginen UFC Jamban tulevaisuuden suunnitelmiin?

Niinkuin edellisessä kyssärissä vihjasin, niin suunnitelmallisuus ei kuulu mun vahvimpiin ominaisuuksiin. Mutta olishan UFC tietty kiva käydä valloittamassa.

Espoon Kehähait on vuosien varrella onnistunut jalostamaan laadukkaita vapaaottelijoita niin suomalaiselle, kuin kansainvälisellekin yleisölle. Mikä on sinun näkemyksesi, miksi Espoosta tulee taitavia ottelijoita?

Meidän salilla on aina vallinnut korkean työmoraalin ilmapiiri, joka tietysti tarttuu ”sukupolvelta” toiselle. Siihen päälle osaavaa valmennusta, niin pakostihan sielt’ tulee hyvää porukkaa.

Ikuinen Peruskurssi on havainnut viimeaikoina muutoksen aiemmin niin runsaassa frisyyrissäsi. Afroboltsi on vaihtunut ehtaan takatukkaan eli mullettiin.

Kaikkihan tietävät että mulleteissa piilee alkukantaista voima. Voidaanko nyt odottaa tyrmäysvoittoa ja koetko riskiksi, että uudesta tukastasi johtuen sinun voidaan tulkita saavan (taka)laitointa ylivoimaa häkissä?

Aina voi odottaa tyrmäysvoittoa. Venäjällähän tää on ihan yleinen douppauskeino, niin kai mä nyt sitten lähden kilpakumppaneiden kanssa samalta viivalta?

(Kuva: Janne Elonen-Kulmala)

Vielä mulleteista, miten näet että oma takapiiskasi vertautuu muihin legendaarisiin urheilutakatukkiin? Esim. Jaromir Jagr, Andre Agassi ja Rudi Völler?

Kauneus on katsojan silmissä, me vaan luodaan mahdolisuus kyseiselle ilmiölle.

Miten suhtaudut painoluokkalajien ”pakolliseen pahaan” eli painon vetoon?

Hmm.. Hölmöähän se on, että kaikki vetää ja kukaan ei saa todellista hyötyä. Hölmöä ois olla myös ainoa joka ei vedä ja antaa muille vähän etumatkaa.

Olisiko mielestäsi yleisellä tasolla jotain tehtävissä, että painon vedot saataisiin turvallisemmiksi ja terveemmiksi kuin tällä hetkellä?

En keksi nyt mitään konkreettista keinoa. Ottelijoiden ja huoltajien pitäis varmaan olla tietosia riskeistä ja pitää homma järkevänä.

Mikä on tarina sisääntulobiisisi (Kipua – Mikael Gabriel) taustalla, vai onko sillä sellaista?

Oletan että kysymykseen sisältyy kuittailu/vitsi. Jos ei, niin jätkät on kyllä puhuttelun tarpeessa. Biisihän on Kristiina Braskin versio Telexin Tuulilasin nurkkaan kapaleessta. Tykkään niistä lyriikoista jotka on siinä alussa. Sopii tilanteeseen mainiosti.

Miten rentoudut silloin kun et treenaa?

Viime aikoina on tullu pelattua aika paljon pleikkaria. Toisinaan siitäkin on kyllä rentoutuminen kaukana, on tiukkaa tilannetta toisensa perään. Pokemoneja oon myös käyny jahtaamassa.

Loppuun vielä vapaa sana faneillesi sekä Ikuisen Peruskurssin seuraajille?

Se sisääntulobiisi on Kristina Braskin Tuulilasin nurkkaan. Ei Mikael Gabrielia.

Lippu korkeella, tsempit!