Maailmanmestarin arkea – Minna Grusander

Ikuinen Peruskurssi sai kunnian haastatella turkulaista Minna Grusanderia, jonka ammattilaisvapaaottelu-ura on kovassa nosteessa.

Minnan, tai kuten hänet paremmin tunnetaan, ”Brutskun” ammattilaisrekordi on 3-1-0. Tämän lisäksi Grusander voitti vuonna 2015 amatöörien maailmanmestaruuden Las Vegasissa. Uran ainoa tappio on tullut kuluvan vuoden helmikuussa nykyään UFC:ssa ottelevaa Syuri Kondoa vastaan.

Finnfighters’ Gymiä edustava Grusander kertoi Ikuiselle Peruskurssille kuka hän on naisiaan, ja mikä hänen vaarallisin aseensa on tällä hetkellä.

(Kuva: Tuomas Lehto)

Miksi Minna Grusanderista tuli vapaaottelija?
Kaipasin jotain kivaa ja tehokasta kuntoilumuotoa. Kamppailulajien parissa teini-ikäisestä asti viihtynyt aviomieheni ehdotti minulle thainyrkkeilyä tai vapaaottelua. Oikeastaan Matin ykkösehdotus oli thaikku, kun osasi jotenkin aavistaa vaimonsa mahdolliset asenneongelmat alussa painia kohtaan. Itseni oli taas vaikea nähdä soveltuvani pitkäraajaisten thaikkuhirmujen joukkoon.

Finnfighters’ Gymin vapaaottelun peruskurssi sattui alkamaan sopivasti ja vapaaottelun treenaaminen osoittautui nopeasti oikein tehokkaaksi kuntoilumuodoksi. Lopulta kun lähes päivittäin kävi salilla ottamassa äijiltä pataan, heräili kilpailuvietti ja alkoi kiinnostamaan, miten lajissa oikeasti pärjäisin kaltaisiani vastaan. Nopeasti huomasin ottelemisen sopivan minulle oikein hyvin.

Miten yhdistät arjen askareet ja ammattimaisen treenaamisen?
Helposti! Isoin tekijä tässä on tietenkin ymmärtävä ja täysillä tukeva puoliso ja koko suuri perhe lasten isovanhempiin asti, joita ilman homma tuskin onnistuisi. Taustat kun on kunnossa, käytännön toteutus on itselle helppoa, koska ammattilaisena vapaaotteleminen on mulle ennemminkin elämäntapa kuin ”vaan” työ tai harrastus.

Mun arki rakentuu treenaamisen ympärille, joka rakentuu koko perheen arjen ympärille.

Onhan tässä aina välillä ihan sopivan haastava Tetris kasata treeniohjelmaa puolison työaikojen, lasten harrastusten ja valmentajien, treenikavereiden ja lastenhoitoapua antavien isovanhempien sekä muun elämän ympärille. Onneksi mulla on treenikavereina kunnon kourallinen jujutsuun/vapariin/treenaamiseen itsekin hurahtaneita tyyppejä ja tiimissä pari touhulle omistautunutta valmentajaa. Siihen ympärille vielä koko Finnfighters’ Gym pullollaan treeniseuraa, kokeneempia ottelijoita ja päteviä ohjaajia auttamassa mua tässä eteenpäin.

(Kuvassa: Minna Grusander ja Outi Karhuvaara)

Pelottaako sinua ennen ottelua?
Ei mua kyllä pelota. Pitäiskö? Kaikenmoista jännitystä on toki, mutta pelkoa en siitä tunnearsenaalistani löydä. Mä näen vapaaottelun ja matsitilanteet tosi puhtaasti urheilusuorituksina, enkä oo ikinä ajatellut asiaa sitä kautta että siellä oltais vahingoittamassa toista tai että olisin häkissä jotenkin taistelemassa kaiken omani puolesta tai mitään sellasta.

Mitä muita tunteita ottelun lähestyessä käyt läpi?
Onhan se aikamoista tunteiden vuoristorataa innostuksen ja kauhistuksen välillä. Nautin kuitenkin siitä jakomielisyydestä, kun tunteet heittelehtii ääripäästä ääripäähän jo pitkin otteluviikkoa. Välillä ollaan niin vahvoja ja valmiita siirtämään vaikka vuoret paikoiltaan ja välillä ihmetellään, kuka idiootti tällaseen vapaaehtoisesti haluaa lähteä.

Mikä on parasta vapaaottelemisessa?
Lajin monipuolisuus ja itsensä jatkuva kehittäminen. Osaamista voi jatkuvasti laajentaa ja yksityiskohdissa olisi hiomista loputtomiin. Lisäksi laji kehittyy kokoajan mitä mielenkiintoisimpiin suuntiin.

Mikä on pahinta vapaaottelemisessa?
Oikeastaan sama kuin edellä. Laji on niin monipuolinen ja laaja, että kokoajan olisi harjoiteltavaa niin monelta osa-alueelta ja niin monin tasoin. Tässä (lajissa) kohtaa jatkuvasti oman epätäydellisyytensä.

(Kuva: Tuomas Lehto. Kuvassa: Grusander ja valmentaja Sami Sakko)

Mitkä ovat tavoitteesi ja miten aiot ne saavuttaa?
Tavoitteeni on saavuttaa paras mahdollinen minäni ja pysyä onnellisena tässä elämäntavassa mahdollisimman pitkään.

Kaduttaako sinua jokin asia?
Ei.

Mikä on neuvosi nuorelle, joka haaveilee ammattilaisvapaaottelijan urasta?
Go for it! Duunia se vaatii, mutta voi ammattilaisvapaaottelijanakin olla niin monin eri tavoin. Yksi hankkii tällä elantonsa, toinen harrastelee työn ohessa ja kolmas sitä tasapainottaakseen. Jotkut tekee vaparista uraansa matsi matsilta, tavoitteet selvänä tulevaisuudessa, toiset tavoittelee vaan itsensä haastamista ja elämyksiä. Kunhan itse tietää omat lähtökohtansa ja tavoitteensa sekä tiedostaa resurssinsa, niin haavettaan kohti vaan.

Kuka on sinun esikuvasi ja miksi?
Vaparista? Seuraan tosi kevyenlaisesti vapaaottelua ja ylipäätään olen alkanut seuraamaan enempi vasta oman ottelemiseni myötä. Treenaan upeiden esikuvien rinnalla päivittäin!

Vaikka minä ja (Juho) Valamaa ei olla ehkä ihan se realistisin sparriseura toisillemme, niin on oikeesti ihan mielettömän motivoivaa ja energisoivaa treenata rinta rinnan esimerkiksi just Juhon ja Teemun kanssa.

Sulassa sovussa jaamme Teemun kanssa mun toisen valmentajan sekä Teemun pystypainia työstävän Sami Sakon aika ja energia salilla. Tämän lisäksi sekä Teemun että Juhon valmentajat jaksavat vinkkailla, ohjata ja auttaa minuakin siinä sivussa ja vielä vaihtaa ajatuksia ja ideoita mun treenaamisesta mun valmentajien kanssa.

(Kuva: Tuomas Lehto. Kuvassa Karhuvaara ja Grusander)

On itelle aika mieletön mahdollisuus imeä vaikutteita niin lajiin kuin lajin ulkopuolisiinkin asioihin, kun on mahtavat esikuvat päivittäin ihan vieressä.

Millainen esikuva sinä haluaisit olla?
Omanlaiseni. Aito.

Oletko huomannut asenteiden muuttumista naisvapaaottelijoita kohtaan sinä aikana, kun olet itse ollut mukana lajissa?
Koen, että satuin itse astumaan lajin pariin juuri siinä kynnyksellä, kun asenteet alkoivat muuttua. Tavallaan onnekseni oon nyt ottelijana tässä ajassa, jossa naisvapari on jo kehitysharppaustaan ottanut ja asenteet sitä kohtaan ovat paljon muuttuneet.

Millaisia ennakkoluuloja olet joutunut urasi aikana kohtaamaan sellaisten ihmisten taholta, jotka eivät lajia tunne?
En hirveemmin kiinnitä huomiota muihin ihmisiin tai kuule muiden mielipiteitä. Lähinnä omat sukulaiseni ovat suoraan päivitelleet ja ihmetelleet. Äiti on tietty etunenässä huomautellut lajivalinnasta, mutta heidän kanssaanhan asiat selvii hienosti keskustelemalla. Muutoin ennakkoluulot ovat itselleni asti näyttäytyneet ennemminkin positiivisena mielenkiintona lajia kohtaan.

Mikä oli ensimmäinen lopetustekniikka, jonka opit?
Kai se periaatteessa ois joku americana tai suora käsilukko peruskurssilta, mutta eka kunnolla kuntoon hiottu lopetus taitaa olla Allun opettama yhden käden sidechoke – löytyy ekasta kohtaamisesta Tiia Kohtamäen kanssa Lohjan FNF:ssä 18.10.2014. Kyllä muuten ärsytti kun somessa yksi jos toinenkin, puolisosta toimittajiin, puheli siitä lopetuksesta arm triangelina.

Mikä on tällä hetkellä paras aseesi häkissä?
Yläpotkut. Kunhan saa niitä vielä matsitilanteessa lähtemään, tulee aika tehokasta jälkeä.

Miten suomalaisella vapaaottelulla mielestäsi menee juuri nyt?
Meillä on tosi kovia nimiä jo vauhdissa urallaan ja mielettömiä talentteja nousemassa, mutta ollaan jotenkin uhkaavasti jumahtamassa mälsään väliin kun kotimaassa ollaan kuitenkin yhä pieni laji ja maailmalla vähän takapajula. Pienet mainstream-hypet tai yksittäiset maailmalle isoihin organisaatioihin breikkaamiset kun ei kunnon nostetta suomivaparille kuitenkaan riitä luomaan. Nykytilanteessa kukin on pitkälti oman onnensa seppä. Jaksan silti yhä luottaa että meidän kovien äijien ja muijien on kunkin omalta osaltaan mahdollista saavuttaa suuret unelmansa.

Millaisena näet suomalaisen vapaaottelun tulevaisuuden?
Toivon tietty, että suomalaisen vapaaottelun toimijat pääsisivät kiinni maailmanmenoon. Olisi sääli katsoa lahjakkuuksiemme urien tyssäävän siihen ettei reittiä isoihin organisaatioihin maailmalle löydy eikä täällä markkinat riitä. Toisaalta uskon meidän yksittäisten talenttien pystyvän breikkaamaan maailmalle myös ihan ilman ulkourheilullisia helpotuksiakin.

Jos sinulla olisi mahdollisuus nähdä mikä tahansa mennyt tai tuleva vapaaottelumatsi livenä häkin viereltä, niin minkä ottelun valitsisit?
Tuossa tuli hetki sitten vajaan vuoden sisään sen verran paljon UFC1- style trainingiä yhdellä nyrkkeilyhanskalla, että ehkä se Art Jimmerson vs. Royce Gracie, vaikka vähän antikliimaksi lopputulema sit olikin.

Ottelit helmikuussa legendaarisen Pancrase-organisaation illassa (Pancrase284) paikallista supertähteä Syuri Kondoa vastaan. Miltä tuntui päästä ottelemaan noin suureen tapahtumaan ja kuinka se saavutettiin?
Olihan se tottakai hienoa otella isossa pitkät perinteet omaavassa organisaatiossa ja vielä päämatsissa. Kesällä 2015 saavutettu amatöörivaparin maailmanmestaruus auttoi toki sen paikan saavuttamisessa, mutta ei sekään matsi mitenkään yhdessä yössä suoraan mulle ilmestynyt. Olen oikeastaan heti MM-finaalia seuraavasta päivästä alkaen ollut hyvällä asenteella aktiivinen ja avoin monien vaparitoimijoiden suuntaan. Vaikka kahteen vuoteen on mulla pro matseja vasta neljä ja siitäkin viimeiset kolme puolen vuoden sisään, niin yhtälailla kuin matsitauoista huolimatta treenataan, olen jatkuvasti pyrkinyt rakentamaan verkostoja ja pitämään hyviä kontakteja yllä.

Ikuinen Peruskurssi on tietoinen, että Brutskulla on kohta tulossa uutisia seuraavasta ottelusta. Missäpäin maailmaa ottelet seuraavaksi? (toim. huom. tässä vaiheessa ei seuraavasta ottelusta vielä oltu uutisoitu julkisesti)
Karkkilassa! Tosin yllätysmomentti tästä meni jo pilalle…

Odotan matsia kyllä innolla! Jokainen voi virittäytyä tulevaan katsomalla mun ammattilais-debyytin FNF10 :stä ja Elenan BoB2016-matsin, joissa kumpikin kohtasivat Iman Darabin, ja miettiä millasta räiskettä on marraskuussa luvassa. Tulee matsi, jonka haluisin oikeasti itsekin olla näkemässä.

(Kuvassa Grusander ja Sakko)

Nyt saat ennustaa. Kuka on seuraava suomalainen UFC-ottelija?
Nämä on hankalia (kysymyksiä), kun se on niin monen tekijän summa. Yksi joka sinne ehdottomasti kuuluisi, on Juho Valamaa.

Viisi nopeaa:
Kimura vai giljotiini?
Kimura

Takakäden suora vai etukäden koukku?
Takakäden suora

Leffailta vai kamppailuilta?
Kamppailuilta

Paini- vai pystytreenit?
Painitreenit

Ikuisesti peruskurssilla vai hetki huipulla?
Ikuisesti peruskurssilla

Loppuun vielä terveiset Ikuisen Peruskurssin seuraajille?
Nää jätkät on mahtavia ja päätyneet tekemään aika hienoa duunia suomivaparin eteen, rakkaudesta lajiin. Kiva kun ootte lukijoina löytäny Ikuisen peruskurssin – kertokaa löydöstänne kavereillekin ja pistäkää mielenkiintoisia juttuja jaellen!

Minnan urheilijaprofiilit löytyvät somesta seuraavasti:

Twitter: @GrusanM

Facebook: Minna #Brutsku Grusander

Instagram: grusanm