Olli Santalahti

Ikuinen Peruskurssi sai langan päähän turkulaista Finnfighters’ Gymiä edustavan ammattilaisvapaaottelija Olli Santalahden.

Alkuun onnittelut tulevasta ottelusta Olli Santalahti.

Ottelet noin kahden viikon kuluttua (25.11.2017) Cage 41-tapahtumassa Helsingin Kulttuuritalolla. Edellinen ottelusi oli NCF2-tapahtumassa, jossa otit viidennen peräkkäisen voittosi kuubalaissyntyisestä Freddy Alexander Campbellista. Mitä ajatuksia tuleva vastustaja, venäläinen Oleg Dadonov (7-1-0) sinussa herättää?

Oleg on perinteinen venäläisottelija joka omaa vahvan sambo/painitaustan. Ottelijana hän on monipuolinen ja vahva, mutta pystyottelu vaikuttaa ennakkoon hieman hitaalta. Omalla tekemisellä koen voittavani hänet joka osa-alueella ja saan kuudennen peräkkäisen lopetusvoiton.

Millaisen myrkkykeiton ajattelit keittää venäläisen päänmenoksi? Millä voitto tulee Turkuun?

Voitto heltiää venäläisestä tarkalla ja terävällä pystyottelulla ja jossain kohtaa yllätän vastustajan yläpotkulla!

Nyt kun otteluun on alle kaksi viikkoa aikaa, niin mitä asioita valmennustiimin kanssa vielä tehdään?

Ottelun ollessa jo näin lähellä, keskitymme lähinnä räjähtävyyden ja tarkkuuden optimointiin. Kaikki duuni on tehty jo pitkänaikaa sitten matsia metsästäessä. Ei tässä ole kerennyt lepäilemään.

(Kuva: Rabbit Visuals/Niko Sieppi)

Missä vaiheessa painonveto on tällä hetkellä ja miten sinulla on tapana pudottaa painoa ottelun lähestyessä?

Painonveto on suhteellisen helppo, koska painorajaksi sovittu -80kg. Tällä hetkellä (10 päivää ennen) paino on 86kg. Yleisesti painonvedot ovat itselleni helppoja, viimeiset kaksi viikkoa mennään tarkemmalla ruokavaliolla ja otteluviikolla suoritetaan nestetankkaus jolloin juon noin 10litraa vettä vuorokaudessa viisi päivää ennen punnitusta. Vuorokausi ennen lopetetaan juominen ja ylijäävä paino saunotaan pois.

Palataan hetkeksi vielä vuosia taakse päin.. Sinulla on eri lähteiden mukaan mittava amatööriura, joka koostuu kymmenistä otteluista. Kuinka monta ottelua kaiken kaikkiaan olet otellut ammattilaisena ja amatöörinä ja miltä rekordi näyttää kummallakin saralla?

Kyllä vain, amatöörinä aloitin ottelemisen syksyllä 2008 mäntän art fightissa ollessani 14-vuotias. Otteluita kertyi useita ja alkuun d-säännöillä joista siirryin c-luokkaan. Aivan tarkasti ja varmaksi en pysty amatöörirekordiani sanomaan mutta muistelisin sen olevan luokkaa 32-6-6. Ensimmäiset ”ammattilaisottelut” kävin vanhoilla b-säännöillä (2*5min) 2012. Näistä molemmista sarallani on pistetappiot. Tämän jälkeen ottelin vielä muutaman amatööriottelun voittaen vuonna 2013 amatööri finnish openit ja suomenmestaruuden. Vuonna 2015 palasin taas vapaaottelun pariin jonka jälkeen ”oikeiden” ammattilaisotteluiden yhteissaldo näyttää 5 voittoa. Sääntöuudistuksista huolimatta ammattilaistilasto sherdogin mukaan on silti 5-2-0.

Olet aloittanut kamppailu-urheilun hyvin nuorena ja otellut aktiivisesti. Mitä kaikkia lajeja olet treenannut ja missä vaiheessa?

Aloitin varsinaisen kamppailu-urani ollessani 10-vuotias judolla jota harjoittelin muutaman kerran viikossa. Tämän jälkeen löysin karaten ollessani 12-vuotias josta innostuin totaalisesti. Samalla salilla minulle tuli myös mahdollisuus harjoitella aikuisten kanssa junnukaraten lisäksi, joten niinhän mä tein. Siitä tulikin sitten lajikirjoon lisää väriä potkunyrkkeilyn ja lukkopainin kautta. Siinä olikin sitten kaikki osa-alueet kasassa ja ultimate fighterin pyörähtäessä suomen tv:ssä käyntiin ei ollut vaikeuksia päättää mitä halusi harjoitella.

(Kuva: Rabbit Visuals/Niko Sieppi)

Mikä näistä lajeista näkyy eniten sinun ottelemisessasi, kun häkin ovi sulkeutuu ja näytös alkaa?

Väittäisin että karatesta ovat jääneet eniten ”näkyvät” piirteet omaan ottelemiseeni. Pystyliike ja potkut ovat hyvin pitkälti karatetyylistä. Vahva lukkopaini tausta tulee kyllä sitten vallitsevaksi, koska tykkään viedä ottelun mattoon.

Miten kuvailisit itseäsi häkin ulkopuolella?

Häkin ulkopuolella olen motivoitunut ja tavoitteellinen nuori, joka haluaa saavuttaa menestystä niin urheilu-uralla kuin akateemisella puolella.

Entä häkissä?

Häkissä koen olevani ennenkaikkea varma ja monipuolinen ottelija, joka pyrkii löytämään lopetusvoiton paikan heti kun sellainen aukeaa.

Minkälainen olisi mielestäsi täydellisen vapaaottelijan prototyyppi?

Täydellinen vapaaottelija on monipuolinen, viihdyttävä ja lopetushakuinen. Tämä velvoittaa fyysisten ominaisuuksien optimointia taidolliseen osaamiseen.

Mikä on mielestäsi sinun suurin vahvuutesi ottelijana?

Koen suurimman vahvuuteni olevan suuri kilpailukokemus niin lukkopainissa/bjj:ssä kuin vapaaottelussa. Eli yksinkertaisesti kisakokemus.

Entä mitä erityisesti haluat vielä kehittää?

Motivoitunut vapaaottelija/urheilija pyrkii kehittämään aina kaikkia osa-alueita omassa lajissaan eikä pyri spesialisoitumaan millekkään osa-alueelle.

(Kuva: Rabbit Visuals/Niko Sieppi)

Onko sinulla urheilullisia esikuvia?

Urheilullisia esikuviani ovat kaikki omien lajiensa huiput. Vapaaotteluun liittyen tunnustaudun vannoutuneeksi GSP-faniksi.

Vapaaottelua seuraa nykyään yhä useampi eri taustalla ja eri elämäntilanteessa oleva kuluttaja. Mitä haluaisit sanoa erityisesti nuorille, jotka mahdollisesti haaveilevat tulevansa ammattilaisvapaaottelijoiksi joku päivä?

Harjoitelkaa päivittäin! Monipuolisesti kaikkia osa-alueita, ei pelkästään vapariryhmän mukana. Oheisharjoitteluksi riittää alkuun pelkkä lenkkeily, koska lajiosaaminen on kaiken a ja o. Tämän lisäksi kisatkaa huolettomasti kaikissa lajeissa ja älkää pelätkö haasteita, amatööriottelut ovat kuitenkin vain harjoitusta ammattilaisuutta varten jolloin vasta recordi ratkaisee.

Sulje silmäsi hetkeksi ja kuvittele itsesi vapaaotteluhäkkiin ihan minne tahansa vuoden 2020 joulukuussa. Missä olet ja kuka sinulla on vastassa?

Vuonna 2020 joulukuussa voisin kuvitella ottelevani one fc:n/ufc:n riveissä. Vastustajasta en osaa sanoa.

Lopuksi sinulla on mahdollisuus vielä sanoa terveisiä faneillesi ja Ikuisen Peruskurssin seuraajille.

Kaikki tsiigaamaan tulevaa ottelua Helsingin kultsalle 25.11 Cageen! Tulkaa ajoissa koska ottelen ensimmäisenä kortilla. Ottelun jälkeen seuraa tietoa jatkosta

Kiitos haastattelusta ja menestystä tulevaan otteluun, Olli!