Bukarestin EM-kilpailut 2018 – ottelijaesittely Sanna Hyytiäinen

Ikä: 25
Pituus: 166cm
Painoluokka: -65.8kg/145lb
Seura: Jyväskylän Fight Club / Fairtex
Amatöörirekordi: 2-3-0 . Ensimmäisen ottelun voitin tuomariäänin, toisen ensimmäisen erän teknisellä tyrmäyksellä. Kolme ottelua olen hävinnyt tuomariäänin.

Kamppailutausta?
Aloitin vapaaottelun peruskurssin Jyväskylässä vuonna 2016 syksyllä. Eli pian kolme vuotta tullut temuttua. Peruskurssin jälkeen innostuin käymään myös gi- ja nogi treeneissä ja muutaman kuukauden jälkeen peruskurssista olin kilpailemassa Nogi SM-kullasta jonka saavutinkin heti. Siitä asti olen myös BJJ:ssa ja lukkopainissa kilpaillut, sekä harjoitellut niitä vapaaottelun rinnalla.
Alkuvuodesta 2018 siirryin harjoittelemaan Thaimaahan Fairtexin ammattilaistiimiin amatöörinä. Thainyrkkeilyä, vapaaottelua, BJJ/nogi. Lukkopainissa olen otellut yli 20 kertaa joista on kertynyt vain yksi tappio.

Mitkä ovat tavoitteesi Bucharestissa järjestettävissä EM-kisoissa?
Kulta. Yksinkertaisesti kulta.

Kuinka aiot ne saavuttaa?
Periksiantamattomuus, lujuus, sekä vanhat opit Suomesta ja uudet opit Thaimaasta laitettuna käytännön toteutukseen on mun avain kisoissa. Ketään ei aliarvioida, mutta ketään ei kumarretakaan.

Miksi olet vapaaottelija?
Sama kun kysyisi miksi joku on valinnut tulevansa lääkäriksi, tai näyttelijäksi? Halusin nuorena tulla meikkaajaksi, tai eläinlääkäriksi. Nyt haluan olla vapaaottelija. Lajin treenaamisen monipuolisuus ja lajiyhteisö on todella kutsuva.

En oikeastaan ikinä ajattelut kilpailla vapaaottelussa. Mutta ensimmäisen kerran kun näin livenä muutaman metrin päästä kun seurakaverit ottivat voittonsa häkissä, tiesin että haluan tehdä ja tuntea saman.

(Kuva: Neil Cooper)

Mitä vapaaottelu sinulle merkitsee?
Vapaaottelu on urheilua sanan varsinaisessa merkityksessä. Suorittajatyypille niinkuin minä, lajivalinta on oikein sopiva. Tämä tekee fyysisesti ja henkisesti hyvää. Koetaan vahvoja tunteita. Se mitä vuoristorataa koetaan erityisesti kisojen ympärillä, on jotain mitä haluaa hyvässä ja pahassa tuntea ja elää. Vapaaottelu on myös toisten ja omalla tapaa itsensä kunnioitamista.

Missä näet itsesi kahden vuoden kuluttua?

Ulkomailla tai Suomessa tekemässä uraa tämän parissa.

Haaveiletko jonakin päivänä ammattilaisuudesta?
Edelliseen kysymykseen viitaten, harva se päivä.

Onko sinulla esikuvia urheilun saralla?
Ihailen suuresti paraurheilijoita lajista katsomatta. He toteuttavat vielä unelmaa ja itseään urheilijana, vaikka ovat suuresti estyneitä normaaliin suorittamiseen. Kotimaiset vapaaottelijat, ketkä menestyvät ja auraavat uraa ulkomailla myös samalla meille muille tuoden Suomea esille.
Esimerkiksi:

-Minna Grusander
-Glenn Sparv
-Juho Valamaa

(Kuva: The Clinch Report)
Mitkä ovat vahvuuteesi vapaaottelijana?
Oma ankaruus ja suorittamispersoona auttaa siinä, että treenit jatkuu koko ajan, eikä missään vaiheessa olla liian tyytyväisiä. Motivaatio itensä kehittämiseen on suuri, kun ei ole luonnonlahjakkuus.
Olen suht’ vahva, ja oikeastaan se että olen lyhyehkö, on vahvuuteni nykyisessä suorittamisessa ja strategiassa. Painiminen ja prässääminen on mulle ominaista, mutta kyllä ne lyönnit ja potkutkin napsahtaa ihan kivasti silloin kun sattuvat osumaan.

Miksi kamppailufanien tulisi pistää juuri sinun nimesi mieleen?
Tiedän että tulen kilpailemaan ja treenaamaan paljon ulkomailla, eli jos se kuulostaa mielenkiintoiselta, niin olisi hienoa, jos suomalaiset kamppailufanit voisivat olla mukana tsemppaassa ja seuraamassa Suomen lipun heilumista omien rajojen ulkopuolellakin.

Terveisesi suomalaisen vapaaottelun ystäville?
Olkaa ottelijoiden/harrastajien rinnalla ylä-, sekä alamäissä. Jokainen tarvii kannustusta ja uskomista. Tsempataan yhdessä koko Suomen joukkue ahmimaan mitaleja EM-kisoista.
Saa tykätä mun facesivusta Athlete Sanna Hyytiäinen sekä insta @sannahyytiainen.

Yhteistyötahot ja sponsorit:
Bikeforum OY
Budoland Finland
Kuljetus- ja jakelu Järvikylä OY
Hotelli Aatto ja Elli
Jyväskylän Fight Club
Tuore
Nutriworks
Äiti ja Iskä