Tuomas Simola: ”Mitään en kadu”

Tuomas Simola sai vapaaotteluväen kaivamaan soihdut ja talikot esiin Lahdessa.

Tuomas Simola jakoi mielipiteitä ammattilaisvapaaotteludebyytissään voitostaan huolimatta. Kuva: Jarno Nurminen

Lahdessa 12.10.2019 otellussa Total Fight Night IV -illassa nähtiin erikoinen tapahtumien summa, jonka keskeisenä hahmona oli Tuomas Simola (1-0-0).

Simola teki pitkään vireillä olleen ammattilaisvapaaotteludebyyttinsä Lahden illassa venäläistä Mikhail Kulikovia vastaan. Ottelun voitto kirjattiin suomalaisen nimiin, mutta ottelutapahtumat ja varsinkin sen jälkeiset sattumukset saivat monen kamppailufanin pinnan kiristymään.

Nyt on Simolan itsensä vuoro valottaa tapahtumia ja syitä tekemilleen ratkaisuille.

Kuinka ottelu sujui ennakko-odotuksiisi nähden?

”Ennakko-odotuksia ei oikein ollut, sillä Kulikov oli neljäs kiinnitetty vastustaja. Sain tietää 48 tuntia ennen ottelua, että hän tulee vastaan. Toisaalta tiedän että olen kisatilanteessa sen luokan kone, ettei äijät voi pysyä minun kyydissä. Ammattilaisdebyytin voitto minuutissa oli unelmien täyttymys!”

Olet saanut sosiaalisessa mediassa kritiikkiä ottelun aloituksesta, jossa syöksyit heti jalkoihin – mitä haluat vastata kriitikoille?

”Nyt sitten avataan koko case: Vielä torstaiaamuna pudotan painoa ja valmistaudun kohtaamaan vastustajan painoluokassa -80kg ja vedän siihen painoa.

Torstaina päivällä saan puhelun että kaverin viisumi ei mennyt läpi ja minulla ei ole ottelua. Pian sen jälkeen tulee uusi puhelu että olisi sittenkin paikkaaja, Kulikov, joka kuulemma painaa 84kg. Tämä siis reilut 24 tuntia ennen puntaria, joten 4kg nesteveto pitäisi onnistua. Sovimme tästä ottelusta. Menee taas hetki ja tulee uusi puhelu, Kulikovin paino onkin 87kg, hän oli käynyt juuri vaa’alla. Tästä sitten päästään yhteisymmärrykseen että ottelu käydään painoluokassa -83kg ja tämä venäläisten mukaan onnistuu varmasti.

Kulikov tulee perjantaina aamulennolla Suomeen ja suuntaa heti promoottorin järjestämään ja valvomaan saunaan. Heti alkaa kuulemma kauhea valitus että ei jaksa enää. Virallisella puntarilla klo 15 perjantaina kaveri kellottaa 87kg. Mies on puntarilla täynnä energiaa, näyttää tuplahauiksia ja vinkkailee silmää. Hänellä olisi ollut siis tässä vaiheessa 24 tuntia aikaa pudottaa painoa siihen mihin olivat luvanneet. Uusi suunnitelma tämän jälkeen on että Kulikov jatkaa saunomista mediapuntariin asti joka oli klo 19. Mediapuntarilla hän kellottaa vaakaan 86,6kg. Sama show jatkuu. Energiat on täydet ja tuplahauista lentää – nauravat painolle.

Tässä vaiheessa minä olen puun ja kuoren välissä. Vastustaja on täysi jokerikortti ja selvästi isompi, mutta olen kotikaupungissa ja kaikki tutut ovat ostaneet lipun ja tulossa katsomaan, joten päätän otella. Viimeisenä ehtona tosin Kulikoville asetetaan kontrollipuntari johon hän suostuu. Lauantaina kisapaikalle tultaessa klo 17 hän saa painaa samat 86kg tai ottelu ei toteudu. Ottelijahotellilla kisa-aamuna Kulikov kiskoo isoa aamupalaa. Kulikov tulee kontrollipuntariin ja painaa 89,4kg. Minun on oteltava, koska en halua pettää ihmisiä, jotka samalla hetkellä täyttävät areenaa. Se että ei päästä painoon on ongelma, mutta pystyn elämään sen kanssa. Se että ei edes yritetä päästä painoon on puolestaan suoraa ”keskisormen” näyttöä minulle.

Kymmenen minuuttia ennen matsia molempien hanskat on kädessä ja sinetöity liiton puolesta. Kulikov ja hänen valmentajansa leikkaavat sinetit auki ja leikkaavat otteluhanskan auki. He alkavat poistaa pehmusteita hanskasta! Teen päätöksen. En antaisi ikinä anteeksi itselleni jos kaiken tämän jälkeen matsissa kävisi minulle työtapaturma ja venäläiset nauraisivat partaansa kaikille onnistuneille sikailuilleen. Päätän tehdä ”Makwan Amirkhanit”, eli näyttää käsien kosketusta ja kaataa suoraan. Olen otellut satoja kamppailuotteluita ja kaikki kyllä tietävät minun olevan rehti ottelija, mutta minua ei kuseteta. Olen ylpeä päätöksestäni. Tekisin saman uudestaan koska tahansa!

Se on helppo jeesustella näppäimistön takana, mutta on aivan eri asia olla se joka kävelee kehään. Jeesustelija sanoo että kunnioita vastustajaa. Jos se lohduttaa siinä vaiheessa kun heräät nähden kattovalot, niin hieno homma. Minä sanon että vastataan samalla mitalla takaisin ja voitetaan ottelu. Se on minun tehtävä: voittaa.”

Ottelu päättyi nopeasti kuristukseen, jonka jälkeen piakkoin näytit keskisormea vastustajallesi. Mikä tässä oli taustalla? Onko jotain mistä yleisö ei ole tietoinen?

”Okei. Sitten meni hermot. Paineet purkautui. Tietysti yleisön silmään, joka ei tiedä mitään taustoja asia näyttää erilaiselta.

En minä sitä ehdi ajattelemaan. Se on taas helppo näppäimistön takana jeesustella mitä olisi pitänyt tehdä. Minä olen poikkeuksellinen ihminen, elän tunteella joka hetkessä. Sen takia olen niin hyvä ja voitan. Se on hinta jonka olen valmis maksamaan.

Joku elää vielä ala-asteen uskonnontunnin opetuksessa, että tulisi kääntää toinen poski. Minä elän maailmassa jossa venäläinen ampuu ensin ja minä ammun kahdesti takaisin. Varmasti tekisin tänään vastaavassa tilanteessa asioita toisin, mutta mitään en kadu. Lauantai-ilta oli mahtava kokemus! Yksi koodi minulla on, ketään en vahingoita ottelun ulkopuolella. Mitään ei loppupeleissä tapahtunut, kaikki kävelivät omin jaloin pois. Jos keskisormi ja muutama F-sana kaatavat jonkun päivän, niin voin tuoda nenäliinan jolla kuivata kyyneleet.”

Edellä mainittu aiheutti yleisöstä melkoisia tunteenpurkauksia. Onko se mielestäsi vain hyvä asia että ottelija herättää tunteita puolesta ja vastaan, vai koetko että jotain olisi voinut tehdä toisin?

”Vastasin jo varmaankin kysymykseen, mutta painotetaan nyt että minun tehtävä on voittaa. Kaikki muu sen lisäksi on ylimääräistä. Suuret mestarit jakavat mielipiteitä. Donald Trump on Yhdysvaltain presidentti ja puolet maailman ihmisistä vihaa häntä. Kuitenkin hänen on joka päivä hoidettava velvollisuutensa. Vaikka koko areena buuaisi minulle, minun tehtävä on mennä maanantaina treeneihin ja jatkaa voittamista.”

Otit vakuuttavan voiton ammattilaisdebyytissäsi. Mitä seuraavaksi? Missä ja milloin haluaisit otella?

”Kertokaa paikka ja aika! Se on yksi voitto lisää tilastoon ja yksi voitto lisää pahalle kaverille!”

Suunnitteletko urheilijan uraasi jatkossa lukkopaini vai vapaaottelu edellä?

”Mä pystyn dominoimaan kaikkia kamppailulajeja samaan aikaan. Jos minulle olisi sanottu ennen matsia että kohtaatkin kaikki neljä buukattua vastustajaa samaan aikaan, niin ne olisi tullut jonossa ja lähteneet pinossa. Mä teen neljän kamppailijan verran töitä ja treenejä. Seuraavaksi valloitan nyrkkeilyn.”

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: Jarno Nurminen