Viruksen kourissa kamppailuyhteisö osoittaa solidaarisuuttaan

Viime viikkoina koronaviruksen etenemisestä globaalisti on saanut lukea riittämiin. Valitettavasti aihe on hyvin ajankohtainen ja sen seuraukset ovat merkittävät myös kamppailu-urheilun piirissä.

Koronavirus koettelee kamppailuyhteisöä maailmanlaajuisesti. Nyt ei ole kuitenkaan aika luovuttaa, vaan taistella yhtenä rintamana. Kuva: Jarno Nurminen

16.3.2020 hallitus tiedotti pääministeri Sanna Marinin johdolla, että koronaviruksen johdosta tullaan ottamaan käyttöön valmiuslaki, jolla voidaan tarvittaessa puuttua ihmisten perusoikeuksiin merkittävästi. Kolmea päivää aiemmin aluehallintovirasto kielsi yli 500 hengen yleisötapahtumien järjestämisen. Pian tuon kiellon jälkeen maamme johtava vapaaotteluorganisaatio Cage MMA Finland ilmoitti huhtikuun Cage 51 -tapahtuman siirtämisestä syyskuulle. Ratkaisu oli varmasti taloudellisesti raskas organisaatiolle, mutta muuta mahdollisuutta ei ollut. Cagen tiedotteen mukaan ainoa asia, joka illassa muuttuu on päivämäärä, mikäli luonnollisia syitä, kuten vaikkapa loukkaantumisia ei ilmene.

Kansainväliset vaikutukset

Koronaviruksen vaikutukset ovat todella laajat. Lukuisat kansainväliset toimijat, kuten esimerkiksi Bellator ja UFC ovat joutuneet poikkeusjärjestelyihin epidemian johdosta. Bellator perui tapahtumansa viime viikonlopulta ja UFC Brasilia oteltiin tyhjälle katsomolle. Tulevana viikonloppuna oli tarkoitus otella UFC:n Lontoon ilta, mutta sittemmin kerrottiin, että tapahtuma siirretään oteltavaksi Manchesteriin. Tällä hetkellä on varmaa, että koko tapahtuma on peruttu. Yksi otteluista on Cage Warriorsin toimitusjohtaja Graham Boylanin mukaan siirretty oteltavaksi päivää aiemmin Cage Warriorsin illassa. Cage Warriors on siirtänyt otteluiltansa Lontoon sijaan Manchesteriin. Myös Cage Warriorsin ilta tullaan ottelemaan tyhjälle katsomolle ja Lontooseen lipun ostaneet asiakkaat saavat täyden korvauksen lipuistaan.

Vapaaotteluorganisaatioiden lisäksi lukuisat kamppailusalit ovat joutuneet sulkemaan ovensa epidemian hillitsemiseksi ja merkittäviä kansainvälisiä kilpailuita on jouduttu perumaan. Pienyrittäjien ja seurojen näkökulmasta viruksen vaikutukset ovat vähintäänkin hankalat. Pahimmassa tapauksessa rajoitusten jatkuessa pitkään saattaa osa kamppailuskenen toimijoista menettää leipätyönsä. Vaikutuksia on organisaatioiden palkkalistoilla oleville työntekijöille, tuomareille, liitoille, urheilijoille, valmentajille sekä salien omistajille ja toimittajille muutamia mainitakseni. Myös harrastajat ja fanit saavat oman osansa kurimuksesta, mutta heille kyseessä on kuitenkin vain epämukavuus, ei pahimmassa tapauksessakaan vararikko.

Vaikutukset Suomessa

Suomi ei ole säästynyt koronaepidemian haittavaikutuksilta ja päivän lehdet ovatkin herkutelleet otsikoilla, joissa kerrotaan koko Suomen menevän kiinni. Totta on, että jopa yli kymmenen hengen kokoontumiset yleisillä paikoilla on kielletty. Hallituksen kovilla, joskin tarpeellisilla linjauksilla on vaikutusta koko yhteiskuntaan.

Moni kotimainen kamppailusali oli jo ennen eilistä hallituksen linjausta kertonut sulkevansa ovensa joko kokonaan tai osittain. Tämän lisäksi esimerkiksi brasilialaisen jujutsun kilpailukalenteria on jouduttu karsimaan ankaralla kädellä. Junnu Cup II, nuorten ja senioreiden BJJ SM- sekä joukkueiden SM-kilpailut ovat peruttu. Saman kohtalon koki amatöörivapaaottelussa Lahden Suomi MMA Cup, joka siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Tällä hetkellä varmaa tietoa ei ole, mutta on vaikea kuvitella, että vapaaottelun SM-kilpailut toteutuisivat ainakaan suunniteltuna ajankohtana huhtikuun lopulla.

Suomessa moni seura porskuttaa vuodesta toiseen melko tiukalla budjetilla ja kassavirta koostuu pääosin kuukausimaksuista, yksityistunneista sekä muista pienistä puroista. Nyt olisikin äärimmäisen tärkeää, että kamppailuyhteisö osoittaa tukensa kotiseuroilleen eikä mitään hätiköityjä ratkaisuja pääsisi tapahtumaan.

Valoa kurjuuden keskelle

On ollut hienoa huomata, että epidemian aiheuttamien seurausten kasvaessa kamppailuyhteisö on vastannut tuleen tulella. Monet kamppailumaailman huiput ja seurat ovat yllättäneet yhteisön iloisesti ilmoittamalla tarjoavansa ilmaisia oppitunteja tai alennuksia normaalisti maksullisiin palveluihinsa. Muun muassa Bernardo Faria, BJJ Fanatics, Renzo Gracie Academy, John Danaher ja Judo Fanatics ovat kertoneet antavansa pääsyn ilmaiseksi osaan suosituista verkkokoulutusvideoistaan. Maailmankuulu Atos -kamppailusali myy jäsenyyttään merkittävällä alennuksella ja ohjaa osan uusien jäsenyyksien hinnasta Maailman terveysjärjestö WHO:lle.

Myös kotimaan skenessä asia on huomioitu. Ainakin Crest PFC:n jujutsuvalmennuksen keulakuva Jyri Manninen myy parhaillaan tuntipaketteja yksityisopetukseen alennetuin hinnoin. Yrittäjien kannalta elämme haastavia hetkiä, joten tällaiset innovatiiviset keinot ovat oivallinen kotiuttaa tuloja ja samalla varmistaa toiminnan jatkuminen.

Otin yhteyttä suomalaisen kamppailuskenen toimijoihin selvittääkseeni heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan vallitsevasta tilanteesta. Ensimmäisenä tilanteen luomia haasteita avaa Loop Martial Artsin omistaja ja salin brasilialaisen jujutsun pääopetusvastuussa oleva Antti Mannila:

”Koronavirustilanne on vaikuttanut seuran toimintaan valtavasti – kaikki toiminta on pysäytetty toistaiseksi. Selvitän tälläkin hetkellä onko jotain palveluita mitä pystymme jäsenillemme tarjoamaan. Seuran väki on suhtautunut asiaan loistavasti. Tsemppiä ja tukea on tullut älytön määrä, mikä lämmittää sydäntä suunnattomasti. Kiitos teille kaikille”, Antti Mannila kertaa Loop Martial Artsin tilannetta.

Antti Mannila pyrkii kääntämään vaikean tilanteen voitoksi ja haastaa suomalaiset tukemaan pienyrittäjiä alasta riippumatta. Kuva: Jarno Nurminen

”Hyviä asioita on tällä hetkellä vaikea nähdä, mutta yritän jokaisessa tilanteessa nähdä aina jotain positiivista. Tämä tilanne varmasti lähentää kaikkia skenen harrastajia entisestään ja ne ketkä eivät vielä ole tajunneet kuinka tärkeä harrastus kamppailu heille on, tajuavat sen nyt. Uskon että koko Suomen kamppailukansa nousee entistä vahvempana takaisin.

”Seura sinnittelee tällä hetkellä harrastajien ansiosta eikä mitään joukkopakoa ole syntynyt, vaan kaikilta löytyy tilanteeseen sopivaa ymmärrystä. Vielä on vaikea salin omistajan roolissa ennustaa kauanko tilanne jatkuu, mutta se nähdään toivottavasti seuraavien viikkojen kuluessa. Haastan kaikki suomalaiset tukemaan pienyrittäjiä alasta riippumatta, niin kauan kun oma taloudellinen tilanne sen sallii”, Mannila summaa.

Toista näkökulmaa pandemian aiheuttamista seurauksista tarjoaa Finnfighters’ Gym -seuran puheenjohtaja Harri Niva:

”Alussa annoimme vain ohjeet terveyden tarkkailuun, mutta sitten tuli hallituksen ensimmäinen suositus ja suljimme ovet 29.3. asti. Samalla peruimme maaliskuussa alkaviksi suunnittelemamme kaksi peruskurssia. Nyt viimeisenä toimenpiteenä suljimme ovet tuonne huhtikuun puoliväliin asti”, Niva kertoo toimenpiteistä FFG:n salilla.

”Päätimme heti alusta asti sulkea salin kokonaan, eli emme ole sallineet vapaata harjoittelua salilla. Syynä tähän on se, että ensinnäkin tietoa virusten säilymisestä pinnoilla ei ole ja toiseksi vapaaryhmien kokoa ei voi valvoa. Yksi kahden tai kolmen hengen pienryhmä muuttuu nopeasti isoksi ryhmäksi, kun salille osuu samaan aikaan toinen pienryhmä. Sulun tarkoituksena on hidastaa viruksen etenemistä ja suhtaudumme siihen vakavasti. Lisäksi jouduimme perumaan seuran järjestämät ADCC Finnish Open -kilpailut ja sen johdosta olen tällä viikolla maksanut ilmoittautumismaksuja takaisin ilmoittautuneille”, Niva kertaa.

Miten teidän seuran väki on suhtautunut asiaan?

”FFG:n väki on suhtatunut asiaan mielestäni hyvin. Alussa muutamat jäsenet pitivät kahden viikon sulkua ylireagointina, mutta enemmistö piti päätöstä vastuullisena ja hyvänä. Kisaajille tämä on ollut iso asia, kun lajitreeni on jäänyt kokonaan tauolle ja myös kuntojumpan tekeminen salilla on toistaiseksi pannassa. Asiaan varmasti vaikutti alussa se, että joillain saleilla omatoiminen harjoittelu oli sallittua. Nyt tilanteen vakavuuden selvittyä ei juuri kukaan kyseenalaista päätöstä.”

”FFG:llä maksut maksetaan kalenterikuukausittain. Ennen sulkua porukka sai kuitenkin jumpata koko maaliskuun alkupuolen, joten sitä loppukuun puolikasta maksua ei ole kukaan halunnut takaisin. Kyselyjä tuosta on tullut vain kaksi, eli hyvin vähän.”

”Konkreettinen vaikutus talouteen on kyllä selvä. Tammikuussa alkaneiden peruskurssien tarkoitus on tuottaa uusia harrastajia keväälle ja kesän ajaksi jolloin kävijämäärät ovat vähäisemmät. Nyt kun tämä tauko tuli juuri kurssien loputtua, on hyvin todennäköistä että nuo uudet harrastajat eivät palaa kesäksi.”

”Maaliskuussa piti järjestää ylimääräiset kurssit kun kysyntää oli paljon ja juuri siksi että kesän kuoppaa saataisiin katettua. Nyt siis kun tammikuun kurssien harrastajat eivät ehtineet kunnolla aloittaa ja sitoutua ja maaliskuun kurssia ei järjestetty, niin kesä tulee olemaan hyvin hiljaista.”

Kaiken kurimuksen keskellä puheenjohtaja Nivalla on luottoa koko kamppailukansan yhtenäisyyteen. ”Mä uskon että tämä sitouttaa vanhempia harrastajia toisiinsa ja seuraan, kun huomataan miten isossa roolissa sali ja treenikaverit ja laji ovat omassa elämässä. Uskon myös siihen, että seurat ja seurojen toimijat lähestyvät toisiaan. Niin on käynyt ainakin täällä meillä.”

Puhuessaan kriisinhallinnan perusperiaatteista Nivan sanat ovat paikoitellen kuin liiketalouden oppikirjasta. ”Tämä on myös hyvää treeniä hallituksille kriisiviestinnästä ja vuorovaikutuksesta jäsenten ja muiden seurojen suuntaan. Lisäksi myös taloudellisten varasuunnitelmien ja puskurien merkitys selkiytyy. Jäsenten pitämisen ja yhteisöllisyyden lisäämisen ja ylläpitämisen vuoksi hallitukset joutuvat miettimään uusia toimintamalleja, jotka voivat hyvin sitten siirtyä myös normaaliin arkeen.”

”Urheilijoille voi tehdä ihan hyvää käyttää tämä kuukausi kehonhuoltoon, lepoon ja erilaiseen treeniin. Uudet ärsykkeet keholle ja lepo vääntö- ja lyömishommista voivat maksaa itsensä takaisin myöhemmin. Hyvää on se, että valtaosa ainakin kotimaisista saleista noudattaa samoja sääntöjä, jolloin urheilijat ovat suht’ samalla viivalla.”

Kotimaisessa kamppailuskenessä on erilaisia toimijoita. Osa saleista pyörii yhdistyspohjalta ja osassa taustalla on yrittäjä tai yrittäjiä, niin kuin esimerkiksi Loop Martial Artsin tapauksessa. Lopussa Niva kertoo nimenomaan näistä eroista otettaessa huomioon toiminnan jatkuvuus ja riskienhallinta. Eli suomeksi, se kenelle laskut jää maksettavaksi, jos koronavirus saa aikaan massiivisia taloudellisia vahinkoja:

”Meillähän on sikäli mukavampi tilanne, että ollaan yhdistys eikä kenenkään elanto ole tästä kiinni. Se ei tietenkään poista harmia yhdistyksen toiminnan kärsimisestä tai huolta 20-vuotiaan mahtavan seuran tulevaisuudesta. Taloudesta kerron vielä sen verran, koska se ihmisiä kiinnostaa ja sitä on hyvä jengille kertoa, että meillä on iso vuokra, joka juoksee koko ajan. Vuokranantaja ilmoitti ettei alennuksia tai vuokravapaita kuukausia tule.
Yritämme saada siivouksen katkolle, mutta siinä sitten taas syödään pienen siivousfirman toimeentuloa. Mikäli esimerkiksi omatoiminen harjoittelu sallittaisiin, pitäisi myös siivous jättää ennalleen”, Niva selittää tilannetta.

Yleisesti ottaen yhdistysten hallitukset hoitavat pestiään ilmaiseksi ja vapaaehtoisesti, joten siksi koko yhdistyksen panos on tärkeä. Näinä aikoina ei siis voida ajatella, että pandemiasta johtuvien tulipaljon sammuttelu nyt vaan kuuluu yhdistyksen väen tehtäviin, koska näin ei varsinaisesti ole. Kaikilla meistä on omat arkihuolemme viruksen osalta, siksi yhdistykseen kohdistuvia hommia pitää juuri tällaisena aikana jakaa.

Näinä aikoina jokaisen kykenevän olisi hyvä ottaa edellä mainitut seikat huomioon ja omalla toiminnallaan ja tuellaan varmistaa, että epidemian jälkeenkin meillä kaikilla on sali johon palata hyvillä mielin.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s