Esittelyssä Suomen Vapaaotteluliiton MM-joukkue

Suomen Vapaaotteluliiton edustus Abu Dhabin MM-kilpailuihin on valittu. Tässä ovat soturimme.

Verta, hikeä ja joskus myös kyyneleitä. Sitä kaikkea on oltava valmis vuodattamaan, mikäli mielii menestyä vapaaottelun MM-kilpailuissa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Suomen Vapaaotteluliitto tiedotti tänään Ikuista Peruskurssia Abu Dhabin MM-kilpailuihin lähtevän joukkueen kokoonpanosta. Kisat otellaan 24.-29. tammikuuta 2022 Abu Dhabissa, Jiu Jitsu Arenalla. Kilpailut ovat siinä mielessä poikkeukselliset, että edellisen kerran maailmanmestaruuksista on oteltu kaksi vuotta sitten normaalin vuosittaisen käytännön sijaan pandemian johdosta.

Edellisiin MM-kilpailuihin otti osaa noin 450 urheilijaa 49 eri maasta. Kyseessä on valtavan kokoluokan kilpailut kaikilla mittapuilla. Suomen joukkue koostuu yhteensä 11 urheilijasta, joista yhdeksän ottelee aikuisten sarjassa ja kaksi alle 21-vuotiaiden sarjassa.

Joukkueen päävalmentajana toimii Sisu Gymin Sami Mehamedi. Suomen joukkueen kokoonpano näyttää seuraavalta:

Timi Leskinen (GB Gym)

Timi Leskinen. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

18-vuotias Timi Leskinen ottelee painoluokassa -77,1 kiloa alle 21-vuotiaiden sarjassa. Leskisen valmentajana GB Gymillä ja Primus Fight Teamissa toimii Anton Kuivanen. Nuoresta iästään huolimatta Leskisen taidot ovat hyvällä tasolla ja nuoren miehen kehitystä on ollut vuosien varrella hienoa seurata. Leskinen kuuluu ehdottomasti lupaavien tulevaisuuden nimien kastiin. Leskinen on vuoden 2020 junioreiden suomenmestari ja lisäksi hänet palkittiin tuolloin kisojen parhaana nuorena ottelijana.

Omar Tugarev (Sisu Gym)

Omar Tugarev. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Omar Tugarev on kiistatta yksi Suomen taitavimmista amatööriottelijoista. Alkujaan Espoon Kehähaiden haitankin sakeissa vesissä taitojaan ammentanut Tugarev on hiljattain siirtynyt Sisu Gymin ottelijaksi. 20-vuotias Tugarev on erittäin monipuolinen ja lopetushakuinen ottelija, jonka taitopankissa on säilössä jos jonkinlaisia kepposia vastustajien päänmenoksi. Tugarevin takataskusta löytyy muun muassa kolme suomenmestaruutta vapaaottelusta sekä yksi potkunyrkkeilystä. MM-kilpailuissa Tugarev kilpailee painoluokassa -70.3 kiloa.

Jenna Horto (Sisu Gym)

Jenna Horto. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Sisu Gymin Jenna Horto (29) on yksi joukkueen kokeneimmista ottelijoista ja arvokisakävijöistä. Horton kovimmat saavutukset kansainvälisissä kisahäkeissä ovat vuoden 2018 EM-kulta ja MM-hopea sekä kuluvan vuoden EM-hopea. Horto monipuolinen vapaaottelija, mutta parhaiten hänet tunnetaan oivallisista pystyottelutaidoistaan. Horton lähtiessä matkaan ovat odotukset aina korkealla. Tulevissa MM-kilpailuissa Horto ottaa osaa sarjaan -47,6 kiloa.

Janika Antinmaa (Espoon Kehähait)

Janika Antinmaa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Janika Antinmaa ei varsinaisesti esittelyjä kaipaa, sillä meriitit puhuvat puolestaan. Euroopanmestari ja MM-hopeamitalisti Antinmaa on väkevä painija, mutta myös armoton iskijä pystyssä. Espoon tiikerihain valttia on myös kokemus tiukoissa paikoissa suoriutumisessa. Hän on vahva mitalikandidaatti aina kilpailuihin osallistuessaan. Antinmaan painoluokka Abu Dhabissa (-52,2 kiloa) on pykälää alempi, kuin mihin on viime vuosina totuttu. Antinmaa kertoi Ikuiselle Peruskurssille, että painoluokan muutokseen liittyy halu haastaa itseään uusilla tavoilla.

Sonja Pohjalainen (Loop Martial Arts)

Sonja Pohjalainen. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

29-vuotias Loop Martial Artsia edustava Sonja Pohjalainen on paitsi tuore SM-kultamitalisti, myös EM-pronssimitalisti tältä vuodelta. Pohjalainen on hyvin lopetushakuinen ottelija mattokamppailussa, mutta hänen kepeäliikkeinen ja potkuvoittoinen pystypelinsä on myös varsin kelvollista katseltavaa. On mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle loistavassa kisavireessä oleva Pohjalainen etenee Adu Dhabissa painoluokssa -56,7 kiloa.

Iris Nihti (Espoon Kehähait)

Iris Nihti (oikealla). Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Iris Nihti (24) osoitti vakuuttavilla otteillaan tämän vuoden SM-kilpailuissa, että hän hallitsee painoluokkaansa Suomessa voittamalla mestaruuden. Seuraavaksi Nihti suuntaa ensimmäisiin MM-kilpailuihinsa mittaamaan taitotasoaan kansainvälistä kilpailua vastaan. Nihti otti osaa EM-kilpailuihin vuonna 2016, mutta tuolloin tie nousi pystyyn yhden kaikkien aikojen parhaimman amatööriottelijan, Julia Dornyn, käsittelyssä pistetuomiolla. Abu Dhabissa Nihti taistelee painoluokassa -65,8 kiloa.

Roope Tuomi (Finnfighters’ Gym)

Roope Tuomi (vasemmalla). Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Finnfighters’ Gymin Roope Tuomi (24) on suomenmestari kahden vuoden takaa. Kotimaassa Tuomi on otellut erinomaisesti osoittaen taitotasoaan lukuisilla eri lopetusotteisiin päättyneillä voitoilla. Kansainvälisissä häkeissä menestys ei vielä ole ollut suurta, mutta mikäli Tuomi ottelee omalla tasollaan, niin hänellä on mahdollisuus edetä turnauksessa pitkällekin. Tuomen piti otella CAGE 52-tapahtumassa Qudrat Dargaita vastaan, mutta valitettavasti tämä kahden SM-kultamitalistin välinen kohtaaminen peruuntui viime metreillä. Tuomen painoluokka on -61,2 kiloa.

Miro Honkanen (MMA Imatra)

Miro Honkanen (oikealla). Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

22-vuotias Miro Honkanen (MMA Imatra) on tuore vapaaottelun suomenmestari ja vuoden 2019 junioreiden MM-pronssimitalisti. Honkanen on tunnettu taitavana mattospesialistina, joka kaivaa lopetuksen melkeinpä mistä positiosta tahansa, mutta viime aikoina Honkanen on panostanut etekin pystyottelemiseen. Se näkyi CAGE 52 -illassa, jossa Honkasen otteet palkittiin voitolla. Honkasen suorittamisesta häkissä huokuu jatkuvan kilpailemisen rutiini, joka on kovaa valuuttaa myös arvokisoja ajatellen. Kannattaa viimeistään tässä vaiheessa painaa ”Ruoskan” nimi mieleen. Honkasen painoluokka: 65,8 kiloa.

Marko Sarasjärvi (Sisu Gym)

Marko Sarasjärvi (vasemmalla). Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Marko Sarasjärven (27)kanssa ei ole suositeltavaa ryhtyä painimaan, mikäli tarkoituksena on selvitä mittelöstä voittajana. Toki se on mahdollista, mutta samalla hyvin epätodennäköistä. Vuoden 2018 MM-hopeamitalisti ja 2019 SM-kultamitalisti on todella vaarallinen mattotaituri, joka tuskin antaa kenellekään tasoitusta fyysisyydessä. Sarasjärvi kamppailee Adu Dhabissa maailman parhaita vastaan ruuhkaisessa painoluokassa -70,3 kiloa.

Romeo Thanveera (MMA Imatra)

Romeo Thanveera. Kuva Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Romeo Thanveera (25) on juuri nyt kotimaisen kamppailuskenen yksi värikkäimpiä hahmoja. MMA Imatran ottelija on erittäin tyrmäysvoimainen jässikkä ja vuoden 2020 vapaaottelun suomenmestari. CAGE 52 -illassa Thanveera otti voiton ensimmäisen erän päätteeksi, kun hallitseva SM-kultamitalisti Oliver Elomaa kärsi keskeytystappion erätauolla loukkaantumisen johdosta. Thanveeran tyylissä on tarttumapintaa ja hän herättää varmuudella ujommatkin katsojat, kuten CAGE-illassa oli kuultavissa.

Akseli Kaasalainen (MMA Vantaa / Loop Martial Arts)

Akseli Kaasalainen. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Akseli Kaasalainen on melkoinen ilmestys häkkiin kiivetessään. Raamikas rankaisija on tuore SM-kultamitalisti ja hänen vahvin osa-alueensa on ehdottomasti mattopelissä. Kaasalaisella on hyvät alasviennit, painavat lyönnit sekä varsin laadukas matto-osaaminen sinivöiseksi. Häkissä hän on se kaveri, jonka alle ei kannata jäädä odottamaan parempia aikoja, sillä niitä ei ole tulossa. Sen sijaan tulossa kylläkin on suu täyteen nyrkkiä.

MM-kilpailut otellaan tammikuun 2022 lopulla (24.-29.1.) Abu Dhabissa ja niitä voi seurata tuttuun tapaan kansainvälisen vapaaotteluliiton IMMAF TV:n kautta. Ainakaan aiempina vuosina hinta ei ole asettanut minkäänlaista kynnystä kisojen seuraamiselle.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s