Santeri Lilius aikoo puristaa maailmanmestarin naaman ruttuun

Santeri Lilius lähtee kovaan koitokseen hyvässä vireessä harjoiteltuaan huippujen ympäröimänä.

Kokenut Santeri Lilius aikoo tarjota oppitunnin tatamilla nuorelle amerikkalaiselle. Kuva: GrappleFest

Suomalaisen jujutsuskenen yksi eliittiottelijoista, Santeri Lilius, on valmis pian käytävään superotteluun. Hän kohtaa jalkalukkospesialisti Jacob ”Hillbilly Hammer” Couchin Liverpoolin illassa lauantaina 26. helmikuuta. Näyttämönä toimii lukkopainipromootio GrappleFestin ilta numero 11, jonka kattaus on hyvin tasokas.

Yksi ehdottomasti illan mielenkiintoisimmista kohtaamisista on kokeneen Santeri Liliuksen ja nuoren nousukkaan, Jacob Couchin mittelö. Ottelu on sovittu painoluokkaan alle 90 kiloa. Illan teema on kahden joukkueen kohtaaminen. Lilius edustaa Team Europea ja Couch Team Daisy Freshia (Pedigo Submission Fighting).

Couch on lähtöisin Kentuckysta ja hän on isoäitinsä kasvattama nuori mies. Kamppailu-uransa alkuvaiheessa entinen koulukiusattu Couch keskittyi vapaaotteluun, mutta täysi-ikäisyyden kynnyksellä amerikkalainen alkoi keskittyä brasilialaiseen jujutsuun tosissaan ja tuo vaihdos on kantanut hedelmää. Kenties kovimman päänahkansa Couch saalisti viime syksynä, kun hän osallistui varasijan varasijalta WNO (Who’s Number One) mestaruuskilpailuun ja peittosi äärimmäisen taitavan Roberto Jimenezin. Couch on myös tuore ruskeavöisten maailmanmestari lukkopainissa.

GrappleFest 11 -illan koko kattauksen näet tämän linkin takaa, mutta mainittakoon, että panoksena kahdessa ottelussa (Kendall Reusing vs Ffion Davies ja Dante Leon v Mateusz Szczecinsk) on promootion mestaruusvyöt. Suomalaisittain illan mielenkiintoisin ottelu on luonnollisesti Santeri Liliuksen ja Jacob Couchin kohtaaminen. Haastattelimme Liliusta ottelun alla:

Ottelet helmikuun lopulla GrappleFest 11-illassa Jacob Couchia vastaan. Mitä tiedät hänen tyylistään ottelijana?

”Kova hype varsinkin FloGrapplingin median puolesta. NoGi maailmanmestari, joka hakee paljon jalkalukkoja.” 

Missä ottelun osa-alueella näet edun itselläsi tässä kohtaamisessa?

”Uskoisin, että minun ohituspeli on vahvempi kuin ”Hillbillyn” jalkalukkohaku. Olen myös hinkannut paljon jalkalukkopeliä ja pystypainia. Olen harjoittelut nyt useasti muun muassa puolalaisten Kamil Wilkin ja Mateusz Sczeckzinksin kanssa, jotka ovat kumpikin jalkalukkospesialisteja, joten vastustajan temput on tiedossa.” 

Miten pandemia on vaikuttanut arkeesi urhelijana?

”Enää ei niin kovasti, mutta pandemian alussa huoli oli aika kova. Pandemian aikaan meillä oli Espanjassa  tosin varmaankin Euroopan parhaimmat treenit, sillä meille tulivat harjoittelemaan muun muassa maailmanmestari Ffion Davies, Polariksesta tutut Darragh O’Connail, Taylor Pearman, Tom Halpin sekä lukuisat muut. En koe, että olisin hirveästi missannut harjoittelusta pandemian alun jälkeen.”

Entä yrittäjänä?

”Tottakai rahallisesti tilanne oli erittäin haastava varsinkin kun Espanjassa valtion tuki oli 0€ yrittäjälle tai salille koko pandemian ajan. Ei auttanut kun toivoa parasta ja yrittää olla menettämättä bisnestä. Onneksi selvittiin.

Nyt kun vastustaja on tiedossa hyvissä ajoin ennakkoon, vaikuttaako se jotenkin otteluun valmistautumiseen?

”Tottakai pidän mielessä vastustajan vahvimmat osa-alueet, mutta muuten en ole muuttanut mitään. Tällä tasolla kaikki ovat erittäin taitavia, ja hyviä kaikilla osa-alueilla, joten harjoittelen monipuolisesti kaikkia osa-alueita.”

Saitte puolisosi Emilia Liliuksen kanssa lapsen marraskuun alussa. Usein naisurheilijoilta kysytään lapsen tuomista muutoksista urheilijan uraan, mutta se ei voi olla vaikuttamatta myöskään miesurheilijan arkeen. Onko uusi perheenjäsen tuonut jotain muutoksia sinun arkeesi urheilijana?

”Tottakai prioriteetti vaihtuu omasta itsestä ja omasta hyvinvoinnista suoraan lapseen, mutta Emilia on ollut ihan mahtava ja hoitanut esimerkiksi kaikki yöt lapsen syntymän jälkeen, jotta olen saanut nukuttua minkä voin. Kilpailukaudella Emilia muutenkin hoitaa lasta enemmän, jotta saisin pysyttyä mahdollisimman hyvin rutiineissa kiinni. Lapsi on ollut pelkästään positiivinen asia, joka motivoi harjoittelemaan entistä paremmin ja fiksummin.”

Millaista ottelua faniesi sopii odottaa, kun kohtaat Jacob Couchin tatamilla Liverpoolissa?

”Toivottavasti tapahtumarikasta ottelua, jossa kiipeän tiukan jalkalukkotaistelun jälkeen Hillbillyn selkään ja ratkaisen homman kauniilla takakuristuksella naamasta.”

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: GrappleFest

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s