ADCC 2022 Las Vegas – Elvira Karppinen

Elvira Karppinen osallistuu uransa viimeisiin ADCC-lukkopainin MM-kilpailuihin Las Vegasissa.

Elvira Karppinen ADCC:n virallisessa julisteessa. Kuva: ADCC

Ei ole toista Elvira Karppisen kaltaista ollut Suomen jujutsuskenessä. Karppinen yllätti monet 2017 Espoossa pidetyissä ADCC:n MM-kilpailuissa paketoimalla supertähden maineessa olleen Mackenzie Dernin ja lopulta sijoittumalla neljänneksi. Espoon kilpailuiden jäljiltä tähti oli todellakin syttynyt jujutsutaivaalle ja hype sen mukaista.

Kahta vuotta myöhemmin Karppinen paransi vielä edellistä suoritustaan kotiuttamalla historiallisen ADCC:n MM-pronssin Tampereelle. Nyt on edessä uran viimeiseksi jäävät ADCC:n MM-kilpailut ja tavoite on korkealla, kuinkas muutenkaan. Haastattelimme Karppista vain tovin ennen kilpailuja, tässä on tulos:

Tulevat ADCC:n MM-kilpailut ovat viimeinen mahdollisuus nähdä sinun kilpailevan. Kuinka korkealle arvotat nämä kisat menestyksekkäällä urallasi?

”Olen aina arvottanut ADCC MM-kilpailut tärkeimmiksi ja korkeaimmiksi arvokilpailuiksi. Nämä itselleni viimeiseksi jäävät MM-kilpailut koen henkilökohtaisesti spesiaaleiksi. 

Vielä keväällä 2021 en ollut varma aionko enää kilpailla lainkaan, mutta kutsun saatuani tuli se tunne, että haluan olla vielä kerran mukana ADCC MM-kilpailuissa. Lisäksi uskon, että nämä vuoden 2022 ADCC MM-kilpailut tulevat olemaan melkoinen spektaakkeli, mitä en halua missata ja katua jälkikäteen.”

Miten valmistautuminen syyskuun lopulla Vegasissa käytäviin kilpailuihin on sujunut?

”Valmistautuminen on sujunut hyvin, vaikkakin valmistautuminen on ollut tällä kertaa kaikinpuolin erilainen.Ennen lapsen saamista pystyin keskittymään vain ja ainostaan omaan treenaamiseeni, nyt kuitenkin elämässä on ollut muutakin.

On ollut melkoista tasapainottelua, että olen saanut järjestettyä riittävästi aikaa treenaamiselle.Lisäksi painon pudotus on ollut huomattavasti isompi työmaa kun aikaisempina vuosina raskauskiloista johtuen. Nyt olen kuitenkin onnistunut pudottamaan n. 25 kiloa ja olen jo melkein kisapainossa.

Hankalista järjestelyistä huolimatta treeni on sujunut hyvin ja koen olevani hyvässä kilpailukunnossa.Olen saanut puolen vuoden aikana todella laadukasta, monipuolista ja hyvää treeniä. Oma tekninen osaaminen on kehittynyt, etenkin ne osa-alueet, jotka ovat aiemmin ollut heikkouksiani.Olen myös selvinnyt ilman loukkaantumisia, mikä aina pelottelee alitajunnassa näin isoihin kisoihin valmistautuessa.

Valmistautumisen viimeisiä viikkoja on varjostanut ärsyttävä ja sitkeä flunssa, mutta kenelläpä ei tähän vuoden aikaan olisi flunssaa.”

Onko painoluokassasi alle 60 kiloa joku nainen, kenen kohtaamista erityisesti odotat, vai ovatko kaikki vain raivattavia esteitä tielläsi mestaruuteen?

”Kaikki vastaan tulevat ottelijat pitää voittaa, jotta pääsen päätyyn asti. Olen valmistautunut aikaisempien vuosien kärkinelikossa olevien ottelijoiden kohtaamiseen (Basilio, Davies ja Mesquita.) Näiden ottelijoiden voittaminen olisi urallani iso juttu.”

Mitä odotat eniten viimeiseksi jääviltä ADCC:n MM-kilpailuiltasi?

”Odotan suuria taisteluita kaikissa tilanteissa jokaisessa ottelussa. Haluan myös pyrkiä nauttimaan tästä viimeisestä seikkailustani maailman huippujen rinnalla. 

Haluaisin todistaa hyvällä ottelemisella ja taidoillani itselleni sekä muulle maailmalle, että olen paikkani ansainnut näissä kilpailuissa.”

Mikä sinun mielestäsi on syy siihen, että Suomen kaltaisesta pienestä maasta voi tulla näin monta huippuottelijaa ja miten varmistaisimme jatkossakin menestymisen kaikista kovimmissa paikoissa?

”Aika vaikea kysymys. Sen lisäksi, että suomalaisilta löytyy sisua niin Suomi on kenties yleisesti painimaa. Olen kiertänyt painimassa paljon ympäri maailmaa ja ainakin siihen olen kiinnittänyt huomiota, että naisten taso Suomessa on poikkeuksellisen hyvä.  Sitä en tiedä mistä se johtuu. Vaikuttaisi siltä, että Suomessa on ollut jo pitkän aikaa paljon ja hyvää monipuolista paini-osaamista eri kaupungeissa. 

Jos miettii sitä, että näissä ADCC-kisoissa neljästä kolme on lunastanut paikkansa EM-kisojen karsinnoista, niin ainakin se näyttäisi olevan selvää, että etenkin Euroopan tasolla Suomessa on kova taso lukkopainissa. Viimeisten vuosien ajan aina joku suomalainen on voittanut Euroopan karsintakilpailut tai vähintään tuonut mitalin Suomeen.

Uskon, että Suomeen saataisiin jatkossakin menestystä maailman tasolla, jos yhä useammalle ottelijalle olisi mahdollista treenata täysipäiväisesti lajia. Lisäksi se, että lajiin saataisiin lisää ammattivalmentajia auttaisi. Tällä hetkellä tämä vaikuttaisi kuitenkin olevan lähes mahdotonta Suomessa. 

Se mikä voisi mahdollistaa kilpailijoille sen, että he pystyisivät elättämään itsensä pelkästään lajia tekemällä, olisi kontaktien luominen ulkomaille ja sitä kautta seminaarien vetäminen sekä ulkomailla, että Suomessa. Suurin osa Suomen kovimmista kilpailijoista kuitenkin tekee treenin ohella jotain muuta työtä, mikä tietenkin verottaa urheilua. 

Minulla on kova luotto uuteen sukupolveen, eli Suomen tämän hetkisiin junnuihin. Jos he saavat riittävästi hyvää valmennusta, tukea ja jos mielenkiinto säilyy, niin uskon että tulevaisuudessa Suomeen saadaan uusia maailmanmestareita ja Suomessa lajin taso tulee nousemaan entisestään. 

Toivoisin näiden junioreiden rohkeasti  laajentavan kilpailu intoaan pukukisojen lisäksi myös ADCC-kisoihin.”

Aiemmat ADCC:n MM-kilpailut ovat osaltasi sujuneet todella menestyksekkäästi. Kilpailullinen luonteesi ei varmasti ole kenellekään yllätys, siispä kysynkin että kuinka raivoisasti aiot nyt hakea vielä parannusta aiempiin saavutuksiin?

”Vuonna 2017 olin ADCC kilpailuissa neljäntenä ja vuonna 2019 olin kolmantena, joten tietysti mielessäni on jälleen oman sijoituksen parantaminen ja raivata tieni finaaleihin. 

Joka ilta ennen nukkumaan menoa viimeinen ajatukseni on MM-kulta. 

Toisaalta ajatukseni ovat ristiriitaiset, sillä en haluaisi asettaa itselleni liian suuria paineita. Mielessäni on se, että olen käynyt läpi kokonaisvaltaisen  palautumisen sekä ison elämän muutoksen.Samaan aikaan muistan kuitenkin sen, että vuonna 2017 olin treenannut lukkopainia vasta neljä vuotta ja omalla jujutsu-aikajanallani olin vielä aika raakile. Vuonna 2019 treeniä oli kertynyt kuusi vuotta ja olin tuore mustavyö.

Nyt treeniä on takana yhdeksän vuotta ja koen, että oma jiujitsu ymmärrykseni on ihan eri tasolla kuin aikaisempina vuosina MM-kisoissa ja koen olevani kypsempi urheilija.”

ADCC-lukkopainin MM-kilpailut järjestetään Las Vegasissa 17.-18. syyskuuta. Karppisen painoluokassa kilpailee yhteensä kahdeksan maailman parasta lajissaan.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: ADCC

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s