Vuoden 2023 kovimmat kamppailijat

Tästä uutisesta löydät vuoden 2023 kovimmat kamppailijat raatimme päättämänä.

On tullut taas se aika vuodesta, jolloin palataan tämän vuoden kovimpiin suorituksiin ja ikimuistoisimpiin hetkiin. Ikuinen Peruskurssi kaksihenkisen raatinsa päätöksellä jakaa palkinnot ne eniten ansaitseville. Listaus ei ole kaiken kattava ja kaikki oikeudet erheisiin pidätetään.

Vuoden 2023 kamppailijat on valittu ja kuten aina, osassa kategorioita valinta oli todella vaikeaa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vuoden soturi

Vuonna 2023 suomalaisen vapaaottelun ehdottomasti kovin työmyyrä oli Finnfighters’ Gymin Hama Dara. Haasteita kaihtamatonta soturihenkeä huokuva Dara otteli yhteensä mykistävät yhdeksän kertaa, luku jota raatimme ei muista koskaan ennen todistaneensa ammattilaisvapaaottelun saralla. Suomessa Dara otteli kolmessa eri promootiossa ja Ruotsissakin useammassa. Tätä uutista kirjoittaessa Daran vuoden yhdeksäs vapaaottelukoitos on vielä edessä, koska se otellaan vasta 30. joulukuuta.

Hama Daran kamppailuvuosi 2023 oli toiminnantäyteinen. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vuoden potkunyrkkeilijä

Vuoden 2023 potkunyrkkeilijäksi valitaan poikkeuksellisesti yhden sijaan kolme ottelijaa. Espoon Kehähaita edustava Tatu Maunu (63,5 kg) sekä Järvenpään Kehäkarhujen Jaakko Haanpää (-81 kg) ja Akseli Saurama (-71 kg) voittivat full contact potkunyrkkeilyn maailmanmestaruuden marraskuun lopulla. Todella kova suoritus Suomen potkunyrkkeilyn kirkkailta tähdiltä.

Potkunyrkkeilyssä nähtiin kolme kovaa onnistumista.

Vuoden thainyrkkeilijä

Total Center Lahden Tessa Kakkonen osoitti jälleen kerran suvereenin taitotasonsa Lahden Total Fight Night VII -illassa. Kakkonen kiristi ruuvia WBC-liiton -47,6 kilon sarjan EM-ottelussa joka erässä hitusen ja viimeinen erä olikin sitten uskomatonta näytöstä taitavaa Elisabetta Solinasia vastaan. Ottelun lopuksi ei jäänyt epäselvää voittajasta ja oli se kyllä kieltämättä aika ilmeistä jo ihan ottelijoiden olemustakin katsottaessa Solinasin verhoutuessa omaan vereensä.

Tessa Kakkosen mestaruusottelu oli taidetta nuoratussa neliössä. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vuoden lukkopainija

Suomalainen lukkopaini on valtavan kovassa nosteessa juuri tällä hetkellä. Suomessa on parhaillaan useampi timanttisen taitava osaaja, joka hyvänä päivänä voi haastaa kenet tahansa maailman huipulta. Heistä kaikkein kovinta kisaosaamista esitteli 2023 Heikki Jussila, joka ensin putsasi tuplakultaa Suomessa sekä SM-kisoista että Finnish Openeista. Sitten Helsingin Paini-Miesten kolossi taituroi IBJJF Nogi European Open mustavöiden superraskaassa sarjassa hopeaa ja heti perään avoimessa painoluokassa kultaa.

Himoitun kisapaikan ensi vuoden ADCC-lukkopainin MM-kilpailuihin Jussila lunasti voittamalla painoluokkansa ADCC European trialsit. Jussilan lisäksi ADCC European trialsin omat painoluokkansa voittivat myös Santeri Lilius ja Sani Brännfors, joista vain Lilius tosin sai lipun ADCC MM-kisoihin organisaation hieman erikoisesta luonteesta johtuen.

Kuin kirsikkana kakun päälle joulukuussa IBJJF NoGi Worldsista Heikki Jussilan mukaan ”tarttui” vielä hopeaa. Uskomattoman kova vuosi Jakomäen jujutsuvelholta!

Heikki Jussilan vuosi oli nappisuoritus. Kuva: Heikki Jussila

Vuoden kamppailu-urheilija

Vuoden kamppailu-urheilijan valinta oli tällä kertaa hyvin mutkatonta. Raskaan sarjan judoka Martti Puumalainen (Meido-Kan) teki niin vakuuttavaa jälkeä tatamilla tänä vuonna, että kenenkään muun valitseminen vuoden kamppailu-urheilijaksi olisi väärin.

Puumalainen saalisti ensimmäisenä suomalaisena 30 vuoteen judon EM-kultaa Ranskan Montpellierissa marraskuussa. Aiemmin elokuussa Unkarin Budapestissa Puumalainen voitti ensimmäisenä suomalaisena koskaan judon Masters-turnauksen. Masters-turnauksessa kilpailevat maailman parhaat judokat ja Puumalainen oli heistä paras. Santahaminan judojärkäle vei totisesti suomalaisen judon ilonsanomaa kolossaalisilla kirjaimilla maailmankartalle vuoden 2023 aikana.

Puumalaisen ansiolistan kylkeen on ehdottomasti nostettava miehen ensiluokkainen, hyvin salonkikelpoinen esiintyminen julkisuudessa samalla tuoden esille positiivista kamppailu-urheiluimagoa. Erinomainen esikuva kenelle tahansa.

Martti Puumalainen on vuoden 2023 kovin kamppailu-urheilija. Kuva: IJF

Vuoden ottelu

Total Fight Night VII -illassa nähtiin yksi vuoden vauhdikkaimmista otteluista vaikka se kesti vain yhden erän verran. Ottelun lopputulema ei missään nimessä ollut toivottu, mutta Romeo Thanveera tyylilleen uskollisena tarjoili yleisölle juuri sitä, mitä jokainen lehtereillä ollut tuli Lahteen katsomaan. Viisi minuuttia täyttä tykitystä Rimantas Zvaliauskasia vastaan tyrmäyksen roikkuessa ilmassa hetkenä minä hyvänsä oli ehdottomasti kotimaisen vapaaottelun muistettavin ottelu vuonna 2023. Ottelussa nähtiin myös ensiluokkaisen vastuullista kulmatoimintaa, kun imatralaiskulma katsoi parhaaksi keskeyttää ottelun erien välissä.

Kivinyrkkien kohtaamisessa oli tällä kertaa taidokkaampi Rimantas Zvaliauskas. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vuoden lopetus

Carelia Fight XVII Imatralla oli hyvin onnistunut ilta, joka tarjoili useita makoisia koitoksia yleisölle nautittavaksi. Illassa nähtiin myös Ikuisen Peruskurssin valintakomitean ehdoton suosikkilopetus koko vuoden lopetuksista ja siitä vastasi Primus Fight Teamin Joona Hannnula heel hookillaan. Hannula, joka on tunnettu erityisesti pystyottelijana päätti yllättää kaikki ja ruuvasi kivuliaan näköisen otteen vastustajansa jalkaan. Lopetusta voit hekumoida YouTube-sivuiltamme Carelia Fight XVII -livestriimistä, joka meillä oli ilo ja kunnia toteuttaa.

Joona Hannula yllätti jokaisen yleisössä Imatralla tällä lopetusottellaan. Kuva: Teemu Siikarla

Vuoden vapaaottelija

Ikuisen Peruskurssin vuoden vapaaottelija on Oulun Kamppailuklubin supertaitava moniosaaja Sani Brännfors. Alkuvuodesta Brännfors voitti erittäin kovatasoisen U21-sarjan vapaaottelun maailmanmestaruuden Serbian Belgradissa. Syyskuussa aktiivisesti kilpaileva Brännfors putsasi pöydän ADCC-lukkopainin European trialseissa Puolan Varsovassa sivulajistaan voittaen kultaa.

Vuoden kruunasi, vaikkakin Brännfors itse vaati vielä kovempaa onnistumista itseltään, MM-pronssi vapaaottelusta aikuisten sarjasta vasta 18-vuoden iässä. Huikean menestymisensä lisäksi Brännfors edustaa kotimaista kamppailua erinomaisen hienosti niin kotimaassa kuin maailmallakin positiivisella asenteellaan.

Yksi Brännforsin vahvuuksista on tahto tehdä kovasti ja laadukkaasti töitä urheilijana kehittyäkseen. Se on jo nyt kantanut hedelmää, sillä tappio aikuisten MM-kilpailuissa oli ensimmäinen laatuaan koko Brännforsin amatööriuralla. Vaikkei tappioilla sinällään olekaan amatöörinä mitään merkitystä, niin olemme varmoja, että se on omiaan saamaan oululaisottelijan kääntämään jokaisen kiven seuraavan tavoitteen saavuttaakseen.

Sani Brännfors näyttää kuinka ruuvata suora käsilukko niin tiukalle, että voitto on varma. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals, Teemu Siikarla, Heikki Jussila, IJF

Jätä kommentti