Maiju Suotama ryöstöretkelle vihollisvyöhykkeelle

Maiju Suotama palaa puolentoista vuoden mittaiselta ottelutauoltaan taistelemaan Kanadan Calgaryssa järjestettävään naisottelijoiden iltaan.

Maiju Suotama on jälleen valmis uuteen haasteeseen. Kuva: Maiju Suotama

MMA Lappeenrannan Maiju Suotama (8-7-0) nähdään häkissä seuraavan kerran Pallas Athena WFC 3 -illassa 9. maaliskuuta.

Lue alta mitä ”Vuorimuori” ajattelee tulevasta koitoksestaan ja millaisia vinkkejä hän antaa nousuaan tekeville uuden sukupolven ottelijoille.

Hei, Maiju. Mitä kuuluu Etelä-Karjalan vaarallisimmalle naiselle?

”Tänne kuuluu erinomaista! Olen edellisen matsin jälkeen vaihtanut kotisalia ja vuosikymmenen jälkeen palannut takaisin MMA Lappeenrannan hoteisiin. Siirtymä virkistää aina, muutos näkyy aitona ilomielisyytenä päivittäisestä harjoittelusta.”

Edellisestä ottelustasi tulee maaliskuussa aikaa 1,5 vuotta. Mikä on Vuorimuorin tämän hetken iskukyky?

”Sivussa on tullut oltua vastentahtoisesti melkoisen mittava tovi. Ottelijalle olisi aina eduksi pysyä aktiivisesti ottelun syrjässä kiinni, joten jokaisesta aukenevasta tilaisuudesta saakin olla ääriään myöten kiitollinen.

Kaiken aikaa olen tehnyt sitkeästi töitä ja hionut treenien ohjelmoinnista entistäkin järkevämpää matsia palvellen, joten iskukykyni on kyllä kivenkova! Pääkopan kunto on mielestäni kaikkein tärkein ottelijan ominaisuus, ottelijan lennonjohtotorni, siksi tulen kantamaan häkkiin huippukuntoon säikeille hiotun etuotsalohkoni.”

Mikä ajaa kokeneen kamppailijan vielä häkkiin?

”Puhdas aito kilpailun ilo on tekijä, joka ajaa minut häkkiin. Olen iloinen siitä, että olen aina tarttunut rohkeasti haasteisiin ja lähtenyt ulkomaan ryöstöretkille vihollisen vyöhykkeelle.

Omina ohjenuorinani olen pitänyt kahta seikkaa: niin kauan kuin vielä kehityn ja tärkeimpänä niin kauan kun on lystiä.  Tosiasia kuitenkin on, että en tästä enää nuorru ja ikävuosien myötä entistä vahvemmin tiedostan elämän rajallisuuden, tätä kauneutta ei saa tehdä loputtomiin. Rajallisuuden ymmärtämisen myötä osaan arvostaa kaikkia ainutlaatuisia seikkoja.

Mikä ihana etuoikeus vaikkapa sellainen, kun välillä tuntuu niin pahalta, että se tuntuu jollain eriskummallisella tavalla jopa hyvältä! Minä maksan hetkistä, jolloin väsyn niin paljon, että haluan luovuttaa, mutta kamppailen silti ja löydän kuitenkin kipinän jatkaa taistelua. Ajatella, kaikki eivät saa koskaan kohdata samankaltaista rajatilatunnetta.”

Missä näet avaimet voittoon?

”Vastaan asettuu todella kokenut ja vaarallinen vastustaja, joten odotan tiukkaa matsia ja raastavan rankkaa iltapuhdetta. Kova haaste sytyttää, tietäen etten tule pääsemään helpolla. Minun täytyy otella äärimmäisen tarkasti ottelusuunnitelman mukaan.”

Suomesta on nousemassa uusi vapaaottelijoiden sukupolvi hyvää vauhtia, minkä viisauden haluat jakaa heille, jotka tosissaan tavoittelevat maailman huippua? 

”Löytääkseen viisaat oivallukset kaiken keskeltä tulee jokaisen mielestäni käydä omat via dolorosansa läpi, ajoittain rämpiäkin vastoinkäymisten suossa.

Uudelle sukupolvelle rohkaisisin pitämään päivittäisessä tekemisessä mukana ilon ja lystikkyyden. Laji on itsessään sen verran rankka, väistämättäkin joutuu välillä kohtaamaan kipua ja kurjuutta. Siksi on aivan hyödytöntä kurjistaa olosuhteita entisestään vakavoitumalla liiaksi tai yrittämällä väkisin survoa lopputulemaa mailasta puristaen.

Joustava mieli ja pilke silmäkulmassa antavat paljon paremmat lähtökohdat. Merkityksellistä ei ole määränpää, eikä aina edes matka, vaan oikeammin ne matkakumppanit, joiden kanssa saa jakaa näitä ainutlaatuisia elämyksiä. Siksi koko matkanteko tulee tehdä lystikästä ilomielisyyttä ilmentäen, tosissaan muttei vakavasti murjottaen.”

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: Maiju Suotama

Jätä kommentti