Taitelijamme maailmalla – eli miten meni kotimaisten ammattilaisvapaaottelijoiden reissut ulkomaille vuonna 2017

Ehkä jo hieman kulunut fraasi kuuluu ”Suomalaisten pitäisi otella enemmän ulkomailla.”

Onhan se toki varmasti näin. Usein vaan tie ulkomailla on kivinen, eikä todellakaan oikotie onneen. Kuitenkin vuonna 2017 yhteensä 18 suomalaista on otellut ulkomailla kaikkiaan 23 ottelua, joista voittoja oli kymmenen ja tappioita kolmetoista. Maitakin on kertynyt 13-14 riippuen siitä, mihin maahan Krim lasketaan kuuluvaksi.

Eniten voittoja suomalaiset keräsivät Kiinasta, jossa Glenn Sparv otteli kaksi kertaa voitokkaasti, ja Puolasta, josta tuli saman illan aikana kaksi voittoa, kun Maiju Suotama ja Minna Grusander voittivat ottelunsa Ladies Fight Night- illassa.

Huonoiten suomalaisia kuluvana vuonna on kohdellut naapurimme Venäjä, josta kotiin tuomisena oli neljä tappiota ja vain yksi voitto. Näiden lisäksi yksi tappio on tullut Krimin niemimaalta.

Eksoottisia maita on riittänyt, kuten jo mainittu Kiina, jossa Glenn Sparvin lisäksi myös Toni Tauru otteli. Kuluvana vuonna Tauru on lisäksi otellut myös Flippiineillä.

Kaukoidän maista myös Japanissa on nähty suomalaisosaamista, kun Minna Grusander otteli legendaarisessa Pancrase -promootiossa Japanin pääkaupungissa Tokiossa.

Lähi-idässäkin nähtiin suomalaisväriä, kun Jerry Kvarnström kävi Libanonissa voittamassa paikallisen Cedar FC:n mestaruusvyön. Kaukaisin tämän vuoden kohde oli Australia, jossa Glenn Sparv kävi heinäkuussa voittamasa yhden ottelun.

Maininnan ansaitsee myös Panama, jossa Yhdysvalloissa asustava Anna Hyvärinen otti uransa ensimäisen voiton. Naisista puheen ollen: jokainen viidestä tänä vuonna otelleesta suomalaisesta naisvapaaottelijasta kävi myös ulkomailla ottelemassa. Naisten saldoksi jäi yhteensä
kolme voittoa ja kolme tappiota.

Tässä vielä ottelijakohtaisesti maat ja saldot:
Aleksi Mäntykivi: Venäjä (W)
Anna Hyvärinen: Panama (W)
Glenn Sparv: Kiina (Wx2), Austraalia (W)
Jani Ridasmaa: Saksa (L)
Jani Salmi: Venäjä (L)
Janne Elonen-Kulmala: Venäjä (L)
Janne Häkkinen: Venäjä (L)
Jerry Kvarnström: Venäjä (L), Libanon (W)
Joni Sarkala: Espanija (W)
Juho Valamaa: Ruotsi (W)
Maiju Suotama: Puola (W)
Makwan Amirkahani: Iso-Britannia (L)
Minna Grusander: Japani(L), Puola (W)
Toni Tauru: Kiina (L), Filippiinit (L)
Niko Myllynen: Krim (L)
Suvi Salmimies: Puola (L)
Teemu Packalen: Iso-Britannia (L)
Tiia Kohtamäki: Tsekki (L)