Olli Santalahti tähtää huipulle

Perinteikkääksi vapaaottelunäyttämöksi viime vuosina muodostunut Helsingin Kulttuuritalo tarjoaa jälleen parastaan, kun 28.4.2018 otellaan Cage 43- ammattilaisvapaaottelutapahtuma. Illan pääottelusta vastaa hiljattain paluunsa tehnyt, yksi suomalaisen vapaaottelun uranuurtajista, Matteus Lähdesmäki.

Ilta tarjoaa kamppailukansalle laadukkaan kattauksen, jonka ennakkoon yksi kohokohdista tulee olemaan seitsemän ottelun voittoputkessa marssivan Olli Santalahden ja Nathan Jonesin välinen kamppailu. Ennen ottelukortin julkistusta oli vapaaottelufanien keskuudessa puhetta siitä, että olisiko jo aika nostaa Santalahti illan pääotteluun. Ottelun tason puolesta se olisi mielestäni ollut myös ihan perusteltu vaihtoehto.

Ikuinen Peruskurssi haastatteli kovassa nosteessa olevaa Santalahtea (7-2-0) ottelun tiimoilta.

(Kuva: Ikuinen Peruskurssi / Jarno Nurminen)

Ottelet kahden viikon kuluttua Cage 43 -tapahtumassa Helsingin Kulttuuritalolla. Vastaasi asettuu toistaiseksi kovin haasteesi, Bellatorissakin vieraillut, BAMMA-veteraani Nathan ”Mr. Bag & Tag” Jones (11-7-0). Oletko tyytyväinen tähän haasteeseen?

-Kyllä vain. Tällä kertaa saatiin vastustajaksi hieman meritoituneempi kansainvälisten kehien veteraani, joten kyllä tähän ollaan tyytyväisiä. Matsi kerrallaan pyrimme niin sanotusti kiristämään ruuvia vastustajien haasteellisuuden osalta, jotta saadaan annettua näyttöjä kohti isompia organisaatioita.

Statistiikan valossa vastustajasi on ennen kaikkea vaarallinen matto-osaaja (9/11 voitoista kuristuksilla). Mitä vahvuuksia ja heikkouksia olet löytänyt vastustajasi ottelutyylistä valmennustiimisi kanssa? Miten niitä hyödynnetään tulevassa ottelussa?

-Kuten yllä jo mainitsit, Nathan on hyvä matto-ottelija ja viihtyy sillä osa-alueella. Tämä on huomioitu, mutta emme koe sen vaikuttavan mihinkään. Jos hän haluaa viedä ottelun mattoon, se tulee koitumaan hänen tappiokseen. Tarkoitus on muutenkin saattaa ottelu mattoon ja päätyä päälle, josta haemme lopetuksen joko lyönnein tai mahdollisuuksien salliessa lopetusotteella.

Vaarallisimmillaan Jones on hyvältä pystyotteluetäisyydeltä ja clinchiin ajaessa, josta hän hakee hyvin lonkkaheittoa. Nämä on huomioitu ja ottelen niin etten altistu niille.

(Kuva: Nathan Jones / Instagram)

Olet tunnettu siitä, että ottelusi päättyvät nopeasti. Kuusi kertaa ottelusi ovat päättyneet jo ensimmäiseen erään sinun voittaessasi. Tuleeko tälle hienolle traditiolle jatkumoa Helsingin keväisessä illassa, vai povaatko ottelusta pidempikestoista kamppailua tällä kertaa?

-Koen että minulla on tässäkin ottelussa kaikki edellytykset saada lopetusvoitto ensimmäisessä erässä. Jones haluaa luultavasi viedä ottelun mattoon jossa hän tulee yllättymään että kohtaakin itseään paremman matto-ottelijan, jolloin minulla on paikka lopettaa ottelu.

Kysyttäessä 24-vuotiaalta turkulaiselta otteluun valmistautumisesta, hän kertoo sen sujuneen ongelmitta ja hyvin rutiininomaisesti.

Nathan Jones on lempinimelleen (Mr. Bag & Tag) uskollisena uhonnut Cagen haastattelussa laittavansa Santalahden lopulta ruumissäkkiin. Finnfighters’ Gymin miestä tämä ei hetkauta:

-”Ainahan sitä saa uhota. Harva kuitenkaan sitä pystyy toteuttamaan. Erikoinen kaveri kyllä kun haluaa kannella Suomeen asti ruumissäkkiä tyhjänpanttina.”

Tiedusteltaessa Santalahden mielipidettä vapaaottelussa toisinaan esiintyvästä trash talk- ilmiöstä yleisemmin, hän katsoo,ettei ole sitä vastaan eikä myöskään sen puolesta. Mikäli joku kuitenkin vastustajaansa sanan säilällä sivaltaa, niin silloin tulee kyseisen ottelijan meriittien olla niin kovat, että ne puhuvat huutelijan puolesta, Santalahti linjaa. Näin kuitenkin on vain harvoin hänen mielestään.

Finnfighters’ Gymin ottelijat ovat tällä hetkellä todella kovassa nosteessa myös maailmalla (Minna Grusander/Invicta FC, Teemu Packalén/UFC, Juho Valamaa/M-1 Global). Mistä tämä kertoo mielestäsi?

-Tottakai siitä, että FFG jalostaa parhaat vapaaottelijat tällä hetkellä Suomessa! Valmennuksen taso ja ennenkaikkea harjoituskumppanien taso on äärimmäisen hyvä meillä Finnfighters’illa.

Olet ennen tätä ottelua seitsemän ottelun voittoputkessa, mikäli voitat, niin jatkuuko urasi vielä Cagessa vai onko mahdollista että siirryt ulkomaille ottelemaan?

-Se riippuu ihan täysin ottelusopimusta tarjoavasta organisaatiosta. Viime voiton jälkeen minulle tarjottiin jo viiden ottelun sopimusta M-1 Globalin kanssa, mutta emme kokeneet sen palvelevan omia tavoitteitani.

Tätä ennen minua kyseltiin myös ACB:hen ottelemaan. Länsimaalaiset organisaatiot kiinnostavat kyllä kovasti, mutta jos ei tule kutsua sopivaan, niin ottelen vielä syksyn tapahtumat Cagen riveissä.

Lopuksi Santalahti kiittää yhteistyökumppaneitaan Oshee Suomea ja Nordic Security Alliancea, siitä että nämä tahot mahdollistavat hänen täysipäiväisen harjoittelunsa.

Faneilleen hän lähettää avoimen kutsun saapua 28.4. Kulttuuritalolle katsomaan, kun järjestyksessään kahdeksas perättäinen voitto lähtee Turkuun.

(Kuva: Ikuinen Peruskurssi / Jarno Nurminen)