Minna Grusander – taistelu mestaruudesta

Määrätietoinen työ kantaa hedelmää.

Pitkään aikaan suomalaisessa vapaaottelussa ei olla oteltu näin korkean profiilin ottelua, kuin mitä tullaan ottelemaan Finnfighters’ Gymin Minna ’Brutsku’ Grusanderin ja amerikkalaisen Jinh Yu Freyn välillä. Ottelun panoksena on Invicta Fighting Championshipsin hiukkassarjan mestaruus.

Suomalainen vapaaotteluhistoria tuntee toistaiseksi vain yhden Invicta FC:n mestarin, Katja ”Killer Bunny” Kankaanpään vuodelta 2014. Nyt turkulainen Grusander saa mahdollisuuden otella jo kauan sitten päämääräkseen asettamastaan tittelistä.

Ikuinen Peruskurssi sai tietoonsa Grusanderin ottelu-uutiset hyvissä ajoin ja luonnollisesti halusimme keskutella Minnan kanssa hänen uransa kannalta tärkeimmästä ottelustaan.

Hei Minna, mitä kuuluu?

-Kuuluu aika tosi hyvää, kiitos kysymästä! Invicta-debyytti meni nappiin ja nyt on jo täysi fokus seuraavaan.

Kohtaat Invictan hiukkassarjan (atom weight) titteliottelussa kokeneen amerikkalaisen, Jinh Yu Freyn (6-3-0) 21.7.2018. Milloin sait kuulla ottelusta ja mitä olet tulevasta vastuksestasi mieltä?

-Oikeastaan olen jo ihan alun sopimusneuvotteluista asti tiennyt, että Invictalla olisi juuri tämä matchup suunnitteilla minulle, ei välttämättä ihan heti, mutta kirkkaana mielessä kuitenkin. Lopullisen varmuuden vastustajasta ja otteluajankohdasta sain tuossa muutamaa viikkoa ennen kuin ottelu nyt julkaistiin.

Vastustaja on sitä tasoa, mitä nyt haluankin. Tarkoitus on olla paras, joten kovimpia vastaan pitää ja halutaankin otella.

Frey hävisi viimeisimmän ottelunsa joulukuun 23. Road FC:ssa UFC-veteraani Seo Hee Samille tyrmäyksellä. Uskotko tämän vaikuttavan hänen valmistautumiseensa?

-Onhan meillä kahdella lähtökohdat matsiin aika erilaiset. Frey on jo valmiiksikin ”entinen tittelihaastaja” Invictan atomweightissä ja tosiaan hänellä on edellisestä matsista ruma tyrmäystappio alla. Kuitenkin uskon juurikin kaikella tuolla jo kertyneellä kokemuksella vastaan tulevan aivan yhtä vaarallinen Frey, kuin millä tahansa muullakin lähtöasetelmalla olisi tuleva.

Kuinka tarkkaan olette valmennustiimisi kanssa kartoittaneet Freyn ottelutyylin?

-Valmentajani Aleksi ja Sami sekä kourallinen muita luottomiehiäni ovat toki Freyn viime matsit katsoneet ja ohjaavat lajiharjoittelua sen mukaan tarvittavaan suuntaan. Itse tiedän, että vastaan olisi asettumassa vasuri ja oikeastaan kaikki muu tieto vastustajan tyylistä tulee tavallaan treeniin integroituna valmentajien toimesta.

Toki nyt on iso ottelu edessä, mutta kliseisesti matkahan on yhä vasta alussa. Minun omaa ottelemistani me työstämme eteenpäin ja kehitetämme minua vapaaottelijana kokonaisvaltaisesti eikä vaan yhtä tiettyä vastustajaa kerrallaan voittamaan.

(Kuva: Elina Viljamaa)

Millä ottelun osa-alueella näet itselläsi suurimman etulyöntiaseman?

-Taidan aina kierrellä nämä vahvuusalue-kysymykset tällä samalla jutulla, mutta yhä edelleen pidän vahvuutenani laaja-alaisuuttani koko vapaaottelussa. Uskon, että kun ”Fight!”-komento kuuluu, olen parempi sekä pystyssä, matossa että siinä välissä grindatessa, mutta toisaalta pystyväni tarvittaessa myös saattamaan ottelun itselleni edullisimmalle osa-alueelle, jos toisaalla olisinkin jäämässä alakynteen.

Koetko, että on hyvä, kun olet saanut hyvissä ajoin tietää ottelevasi tuolla kortilla ja vieläpä mestaruudesta?

-Aika matsiin valmistautumiseen on taas oikein hyvä. Juurikin tästä sopimusottelijan luksuksesta jo alkuvuodesta puhuin, eli nyt pystyy kalenterin kanssa tulevaa ottelutahtia hahmottelemaan ja treenaamistaan rytmittämään, eikä tarvitse jatkuvasti miettiä milloin ja mistä löytyy matsi ja samanaikaisesti pidätellä itseään valmiudessa ottelemaan kolmen viikon päästä ja silti varautua vaikka vuodenkin kuivaan kauteen.

Miten oma valmistautumisesi otteluun etenee?

-Nyt on sopivasti hetki aikaa taas kehittää sekä lajitaitoja että fysiikkaa. Tietenkin tilanne on vähän uusi, kun ensimmäistä kertaa varaudutaan ottelemaan tarvittaessa täydet viisi viiden minuutin erää. Kunnon puolesta minulla ei onneksi ole koskaan ollut huolta, mutta eiköhän nyt päästä lähelle Brutskunkin maksimirajoja, kun kovaa treenataan pitkä ottelunkesto mielessä. Saattaa olla, että tulee hetkiä, jolloin ei tunnu niin mielettömän hienolta, mutta juuri sehän tässä hienoa on.

Matsia kohden mentäessä lajitreeni hiljalleen lisääntyy ja oheistreeni vähenee. Lajiharjoittelu muuttuu puhtaammin vapaaotteluksi ja ihan viimeiset viikot enää herkistellään.

Millainen leiritys sinulla tulee olemaan ennen ottelua?

-Minun on oikein hyvä olla ja treenata omalla salilla Finnfighters’ Gymillä ja muiden eri kamppailulajien edustajien kanssa täällä Turussa.

Varmasti tullaan kuitenkin taas lyömään hynttyyt yhteen myös muiden kovien suomalaisvaparistojen kanssa. Mainittakoon, että samalla kun odotan kuin kuuta nousevaa ja toivon sydämeni pohjasta, että Vuokko Katainen saisi pian comeback-matsinsa, on Vuokon toipuminen täyteen ottelu- ja samalla treenikuntoon ollut mahtava uutinen minulle myös täysin itsekkäistä syistä.

Olet nyt otellut kerran Invictan riveissä. Voitit Fernanda Priscila Barros Pinheiron ensimmäisen erän hitaahkon käynnistymisen jälkeen toisessa erässä teknisellä tyrmäyksellä vakuuttaavasti. Kerrotko hieman ottelusta ja kokemuksistasi Invictasta organisaationa?

-Ensimmäinen kokemus Invictassa oli pitkälti kuten olin olettanutkin: ammattimainen organisaatio ja mukava porukka.

Ottelu lähti tosiaan luvattoman hitaasti käyntiin itselläni, mutta säilytin malttini, löysin etäisyyteni ja tokassa erässä saatiinkin tuttu Brutsku onneksi esiin.

Mitä opittavaa edellisestä ottelustasi jäi ja miten sitä on työstetty?

-Oma psyykkinen latautumiseni otteluun jäi auttamatta vajaaksi ja siihen lähdettiinkin etsimään työkaluja Mielenmaan urheilupsykologini Jaana Blomin kanssa heti, kun matsin jälkeen muutoinkin harjoittelun pariin palasin.

Omien valmentajieni (Aleksi Kainulainen ja Sami Sakko) lisäksi tykkään kysyä myös muilta luotettavilta tahoilta nopeat näkemykset ottelun annista, ja mm. oman salin senseiltä Harri Nivalta ja Ykä Leinolta sekä valmentajanvalmentajalta Tuomo Peltoniemeltä sain taas hyvät huomiot ja jokaiselta erilaiset korjausvinkit oman pelini turhien pikkuvirheiden putsaamiseen.

Invicta- debyyttisi jälkeen olet saanut laajasti mediahuomiota niin kotimaassa, kuin ulkomaillakin. Miltä se on tuntunut, ja onko myös jotakin muuta muutosta ollut havaittavissa voiton tiimoilta?

-On kyllä hienoa, että esiintymiseni sekä häkissä että sen ulkopuolella vastaanotettiin hyvin, ja onhan se nyt yllättävän kivaa puhua itsestään. Muutoin arki on jatkunut ihan tavalliseen tapaansa – yhä uupuu muun muassa kampaaja/kosmetologi-, lisäravinne-, alusvaate- ja lounasravintolasponsorit sekä leasing-auto ja uhkapelitiimi, kiitos kysymästä.

(Kuva: Elina Viljamaa / Maaliskuun Invicta-debyytistä palautuessaan Minna osallistui nuoren räppärin Joacimin uuden Jalat kantaa -kappaleen musiikkivideon kuvauksiin

Tällä hetkellä atomisarjan kruununjalokivi on Invictan mestaruus.Oletko huomioinut huhuja liittyen UFC:n mahdolliseen painoluokkien lisäämiseen vai keskitytkö vain olennaiseen juuri nyt?

Onhan niitä UFC-huhuja ollut taas liikkeellä ja tietenkin kiva nähdä omakin nimi mukana spekulaatioissa, mutta en minä näillä jutuilla sen koomin päätäni jaksa vaivata. Just nyt mun on tosi hyvä olla Invictassa.

Onko Invictan ulkopuolella joku tietty ottelija, jota vastaan haluaisit otella? Esimerkiksi revanssi Syuri Kondoa vastaan, kiinnostaako?

-Hei, mielenkiintoinen nosto ja ihan hyvänkuuloinenkin idea! Korsisarja ei tosin ainakaan toistaiseksi ole minun painoluokkani.

Invictan atomweightin vyön vapauttaneen Hamasakin siirryttyä korsisarjaan taitaa rankingien piikkipaikka olla aiemmin mainitulla Road FC:n mestarilla Seo Hee Hamilla, ja kunhan heinäkuussa Invicta-vyön kotiutan ja muutamilla vakuuttavilla tittelinpuolustuksilla olen asemaani vakauttanut, niin siinä voisi olla aika upea matchup.

Asetit jo vuoden 2015 IMMAF -mestaruuden jälkeen itsellesi tavoitteeksi Invicta- mestaruuden. Mitä mestaruuden voittaminen sinulle merkitsisi?

-Tällä hetkellä valmistaudun normaalisti seuraavaan otteluun. Nythän tuo heinäkuun titteliottelu on minulle ”vain” ottelu muiden joukossa. Niissä voiton jälkeisissä haastatteluissa kun joku varmaan kysyy, miltä nyt tuntuu, hahmottunee tilanne itsellenikin.

Mikäli palaat mestarina kotiin, niin mille torille kamppailukansan sopii kerääntyä juhlimaan?

”Mikäli”? Kun mut heinäkuussa julistetaan tuon tittelimatsin voittajaksi, lienee Suomessa jo sunnuntaiaamu valjennut. Kullekin lähin tai mieluisin torikahvila onkin siihen aamukahveille nappivalinta!

(Kuva: InvictaFC)