Suomen Vapaaotteluliitto ei rankaise Tuomas Simolaa

Suomen Vapaaotteluliitto on pitkän pohdinnan ja selvitystyön jälkeen päättänyt olla rankaisematta Tuomas Simolaa Total Fight Night IV -illan tapahtumista.

Nähdäänkö Tuomas Simolaa enää ammattilaishäkissä ollenkaan, vai lisääkö liiton paheksunta hänen taisteluhalujaan? Kuva: Jarno Nurminen

Simola kertoi haastattelussaan Ikuiselle Peruskurssille hänen vastustajansa Mikhail Kulikovin leikelleen valmentajansa kanssa otteluhanskoja ja poistaneen niistä pehmusteita juuri ennen ottelua. Tällä hän perusteli ottelun alussa tekemäänsä, tosin sääntöjen puittessa olevaa, yllätyshyökkäystä perinteisten ylävitosten sijaan. Ottelu loppui pian tästä aiheutuneen alasviennin jälkeen Simolan lopetettua vastustajansa kuristusotteella. Ottelun päätyttyä alkoi kuitenkin vielä toinen näytös, jossa vastakkain olivat osa tyytymätöntä yleisöä sekä juuri ottelun voittanut Tuomas Simola. Simola näytti yleisölle keskisormea kansan mylviessä tyytymättömyyttään hänen edesottamuksiinsa. Haastattelussamme Simola kommentoi ottelun jälkeisiä tapahtumia seuraavasti:

”….Joku elää vielä ala-asteen uskonnontunnin opetuksessa, että tulisi kääntää toinen poski. Minä elän maailmassa jossa venäläinen ampuu ensin ja minä ammun kahdesti takaisin. Varmasti tekisin tänään vastaavassa tilanteessa asioita toisin, mutta mitään en kadu. Lauantai-ilta oli mahtava kokemus! Yksi koodi minulla on, ketään en vahingoita ottelun ulkopuolella. Mitään ei loppupeleissä tapahtunut, kaikki kävelivät omin jaloin pois. Jos keskisormi ja muutama F-sana kaatavat jonkun päivän, niin voin tuoda nenäliinan jolla kuivata kyyneleet.”

Asia on luonnollisesti Suomen Vapaaotteluliitolle vaikea ja samalla melko kurja lajin imagon kannalta. Samalla moni ottelija sekä lajin seuraaja tuoreeltaan tuomitsi Simolan käytöksen hyvin suorin sanankääntein.

Suomen Vapaaotteluliitto toisaalta paheksuu Simolan käytöstä, mutta samalla kuitenkin on päättänyt jättää rankaisematta ankarasti tuomitsemansa käytöksen.

Oma mielipiteeni on, että ankarasti tuomitseminen ja samalla sanktiotta jättäminen on erikoinen ratkaisu. Joko asia tuomitaan ankarasti ja määrätään sopivaksi katsottu rangaistus tai sitten sen katsotaan olleen niin lievä rikkomus, ettei sitä tarvitse ”tuomita ankarasti” (termi, joka liiton tiedotteessa on mainittu).

Uskon että tämä ratkaisu tulee puhuttamaan lajin faneja sekä toimijoita. Mitä kyseisellä ratkaisulla pyritään saamaan aikaiseksi? Olisiko ollut sittenkin parempi olla tuomitsematta ankarasti, jos tosiasiallisesti mitään tuomiota ei kuitenkaan anneta? Sormen heristely tuskin vaikuttaa kenenkään toimintaan, mikäli tuomiolla vaikutukseen pyritään.

Itselleni ratkaisu jättää ristiriitaiset tunnelmat. Oliko liiton mielestä nyt siis Simolan käytös ja toteen näyttämättä jääneet väitökset hieman ikäviä, ihan ok vai todella paheksuttavia? Mitä tapahtuu, mikäli Simola ottelee vielä uudestaan ammattilaisena häkissä ja jotain vastaavaa sattuu? Onko tämä ankara tuomitseminen virallinen varoitus? Itse en ainakaan sitä sellaiseksi miellä. Voidaanko mahdollisen ylilyönnin uudelleen sattuessa käyttää rangaistusta mietittäessä tätä liiton päätöstä koventamisperusteena?

Itse miellän liiton antaman paheksunnan vähän vastaavalla tavalla, kuin sen että häkkituomari huomauttaa ottelijaa kevyesti vaikkapa suorana sojottavista sormista kurottelutilanteessa – ei siis mitään virallista eikä vaikuta ottelun kulkuun, mutta asiaan on tavallaan puututtu.

Alla muutama lainaus liiton tänään julkaisemasta tiedotteesta, jonka löydät kokonaisuudessaan täältä.

”Liitto pyysi ylläolevasta tilanteesta 16.10. selvityspyynnön, jossa pyydettiin selvitys oliko Mikhail Kulikovin hanskoja käsitelty sääntöjen vastaisella tavalla ennen ottelua tai avattu sinetöinnin jälkeen. Liitto pyysi myös tapahtumien järjestäjältä kannanottoa Mikhail Kulikov vs Tuomas Simola ottelun jälkeisiin tapahtumiin.

Otteluillan järjestäjä vastasi selvityspyyntöön 21.10. Annetun vastauksen mukaan kukaan asianosaisista (tuomarit, Simolan avustajat, järjestäjien edustajat) eivät olleet nähneet sääntöjenvastaista toimintaa. Hanskojen tarkistuksessa sinetöintivaiheessa sekä kehään astuessa ei oltu havaittu mitään normaalista poikkeavaa.

Hanskojen manipuloinnista ei ole selvityksen mukaan näyttöä, samoin hallitus totesi että selvityksen perusteella järjestäjätaho ei ole ollut etukäteen tietoinen urheilijoiden tai heidän kulmamiestensä epäurheilijamaisesta käytöksestä. Suomen Vapaaotteluliitto tuomitsee ankarasti tapahtuneen epäurheilijamaisen käytöksen ja vaaratilanteen aiheuttamisen.”

On mielenkiintoista nähdä otteleeko Simola vielä vapaaottelussa vai ei. Ei ole lainkaan selvää, että hän ylipäänsä ottelumahdollisuuden saa, sillä ainakin Total Fight Night on organisaationa tuominnut ottelun jälkeiset tapahtumat omalta osaltaan.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: Jarno Nurminen