Jesse Urholin

Alkuvuoden 2020 kiinnostavimmat ammattilaiset

Tästä artikkelista löydät suomalaisen vapaaotteluskenen kuumimmat nimet vuoden 2020 ensimmäiselle puolikkaalle.

Lista ei ole kaiken kattava eikä sen ole tarkoitus nimetä kovimpia tai meritoituneimpia ammattilaisia, palaan tähän vielä artikkelin lopussa. Sen sijaan tämän listan on tarkoitus esitellä kansainvälisen läpimurron partaalla olevia, tauolta palaavia tai uransa alkutaipaleella tietään raivaavia tulevaisuuden suuria nimiä, joita kamppailukansan olisi hyvä pitää silmällä.

Olli Santalahti

Santalahden kansainvälistä läpimurtoa on jo toivottu kotvan aikaa. Vuoden 2020 aikana Santalahden ammattilaisuraan kirjoitetaan uusi, entistä mielenkiintoisempi kappale.

Olli Santalahti
Cage Warriorsista tulleesta tappiosta huolimatta Santalahti on yksi alkuvuoden kuumimmista nimistä. Kuva: Jarno Nurminen

Olli ”The Amazing” Santalahti (10-4-0) teki Cage Warriors -debyyttinsä syyskuun 28. päivä, jolloin vastakkaiseen kulmaan asteli taitava englantilainen, Adam ”The Love Doctor” Proctor (11-1-0). Ottelun tapahtumat herättivät jonkin verran närää suomalaisleirissä ja Ollin kannattajajoukoissa, sillä häkkituomarin linja ei turkulaisen väkeviä painiotteita suosinut, vaan ottelijat erotettiin toistuvasti toisistaan, vaikka Santalahti oli selvästi dominoivassa positiossa. Ottelu käytiin täyteen aikaan ja voitto kirjattiin englantilaisottelijalle yksimielisellä tuomaripäätöksellä.

Finnfighters’ Gymiltä oppinsa ammentava Santalahti otteli tämän vuoden aikana kolmasti saalistaen kaksi voittoa Cagessa sekä yhden tappion Cage Warriorsissa. Painitaidoillaan monet vaikeuksiin raastavalta Santalahdelta sopii ensi vuonna toivoa lisää taisteluita ulkomailla ja toivottavasti samalla lisää vihreää väriä otteluiden tulossarakkeisiin. Santalahden taso riittää hyvin voittojen saamiseen vaikkapa Cage Warriorsissa ja mies tuottaa ongelmia kenelle tahansa kamppailun sirtyessä hänen vahvuusalueilleen.

Santalahti tulee siirtymään uuden managerointitoimiston, MTK Globalin, Amerikan toimiston riveihin, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä tämä yhteistyö tuo tullessaan. ”Virallisesti siirtyminen tapahtuu, kun ottelen ensimmäistä kertaa heidän tarjoamassaan illassa”, Santalahti kertoo Ikuiselle Peruskurssille. MTK Global edustaa vapaaottelun puolella muun muassa Darren Tillia sekä Andreas Ståhlia. Nyrkkeilyn puolella heidän asiakkaanaan on yksi tämän hetken kuumimmista pugilisteista, mustalaisten kuninkaaksi itseään tituleeraava Tyson Fury.

Seuraavan kerran Santalahti nähdään häkissä Cage 50 -illassa, Helsingissä 15. helmikuuta. Santalahti on viime vuosina otellut keskimäärin kolme kertaa vuodessa, joten voitokas esiintyminen Cagessa saattaa hyvinkin avata lisää ottelumahdollisuuksia ulkomailla kevään koittaessa. Toistaiseksi Santalahden vastustajaa Cageen ei vielä ole julkistettu.

Henri Lintula

Henri Lintulan jujutsuklinikka tarjosi marraskuun Cage 49 -yleisölle vauhdikasta viihdettä koko rahalla, joskin näytös oli Lintulan taitojen johdosta harmillisen lyhyt.

Henri Lintula
Henri Lintula on arvoituksellinen pystyssä, mutta mattoon mentäessä vastustajalle avautuu uusi, entistäkin synkempi maailma täynnä ansoja. Kuva: Jarno Nurminen

Ammattilaisurallaan voittamaton 29-vuotias omaa valtavan potentiaalin. Sisu Gymin kasvatti Lintula (5-0-0) on painoluokkaansa todella pitkä (190cm) ja ulottuva. Lisäksi Lintula osaa hyödyntää ulottuvuuttaan hyvin tehden pystyottelussa lyhyempiraajaisen vastustajan olon tukalaksi. Kun Lintula saa otteen vastustajastaan on se toistaiseksi ollut todellista lopun alkua. Lintulan otteluista yksikään ei ole edennyt toista erää pidemmälle. Neljä viidestä vastustajasta on joutunut antautumaan kuristuksen johdosta ja ammattilaisuran ensimmäinen ottelukin päättyi alle minuutissa Lintulan takoessa liettulaisen vastustajansa ennenaikaiselle kotimatkalle.

Erityisen mielenkiintoiseksi Lintulan kohdalla vuoden 2020 tekee se, että Lintula matkaa tammikuussa Uuteen-Seelantiin City Kickboxing -salille, johon hänet kutsuttiin harjoittelemaan kisaryhmän kanssa. Maineikkaalla salilla on kirjaimellisesti maailmanluokan oppia tarjolla, sillä hallitsevat UFC:n mestarit Israel Adesanya ja Alexander Volkanovski, sekä Dan Hooker ja Kai Kara-France terottavat kirveitään City Kickboxingin tiloissa. Viimeksi mainitut valmistautuvat UFC:n Aucklandin iltaan, joka otellaan helmikuun 23. päivä.

Lintulalla on siis ainutkertainen mahdollisuus imeä reilun kuukauden ajan oppia lajin huipuilta ja samalla tehdä naamaansa tutuksi piireissä, joilla saattaa olla uran kannalta hyvin merkittäviä vaikutuksia. Kovaa kyytiä ja arvokasta oppia on varmasti tarjolla, sillä aiemmin mainittu Dan Hooker ottelee UFC Aucklandin pääottelussa muuan Paul Felderiä vastaan.

Minna ”Brutsku” Grusander

Grusanderin vuosi 2019 kului muualla kuin työnantaja InvictaFC:n häkissä. Ensi vuonna häkkiin astelee entistäkin nälkäisempi ja lopetushakuisempi taistelija.

Minna Grusander
Grusander on joutunut olemaan poissa häkistä koko kuluneen vuoden ja on entistäkin valmiimpi InvictaFC:n tarjoamiin haasteisiin. Kuva: Elina Viljamaa

Grusander (6-3-0-) on amerikkalaisorganisaatio InvictaFC:iin siirtymisensä jälkeen otellut kolmasti, joista ottelusarakkeeseen kirjattiin ensimmäiseksi voitto ja sen jälkeen kaksi pistetappiota mestaruusotteluista, joista ensimmäisen pisteytys oli kiistatta erittäin kyseenalainen.

Vuosi 2020 tuo luultavasti tullessaan kaksi tai kolme ottelua yleensä hyvin aktiivisesti ottelevalle Finnfighters’ Gymin ”Brutskulle”. Merkillepantavaa Grusanderin tulevassa kamppailuvuodessa on siirtyminen hiukkassarjasta painoluokkaa ylemmäs korsisarjaan. Kuluneen vuoden aikana Grusander on loukkaantumisen johdosta saanut paneutua toden teolla taitojensa hiomiseen ja muun muassa tyrmäyshakuisen lyöntiarsenaalin kehittämiseen. Kasvava tyrmäystehokkuus on jokaiselle ottelijalle haluttu ominaisuus ja Grusander pääseekin luultavasti esittelemään iskujensa tehokkuutta jo alkuvuodesta Atlantin toisella puolella. Oma veikkaukseni on, että vuodesta 2020 tulee toistaiseksi menestyksekkäin vuosi Grusanderin ammattilaisuralla hänen raivatessaan tietään kohti korsisarjan huippua.

Jesse Urholin

Jesse Urholinin vapaaottelu-uran alku on ollut yksi mielenkiintoisimpia asioita suomalaisessa vapaaottelussa vuosiin.

Jesse Urholin
Jesse Urholinin kädet ovat nousseet ilmaan voiton merkiksi joka kerta, kun porilainen on häkkiin astellut ja samaa sopii odottaa jatkossakin. Kuva: Jarno Nurminen

Urholin (5-0-0) otteli marraskuisessa Cage 49 -illassa ensimmäista kertaa välisarjalaisena (-77,1kg) ja painoluokka näytti sopivan porilaiselle erinomaisesti. Urholinin uran viidennellä vastustajalla oli ennen ottelua seitsemän voittoa eikä yhtään tappiota. Kuten jokainen aiempikin Urholinin vastustajista, myös georgialainen Bochorishvili poistui Kulttuuritalolta tappio kotiinviemisinään.

Urholinin kehitys vapaaottelijana on silmiinpistävää ottelusta toiseen ja hänen lukkopainitaitonsa kestävät vertailua missä tahansa maailman isossa promootiossa. Mikäli porilaisen kehitys kokonaisvaltaisena vapaaottelijana jatkuu yhtä rivakkana kuin tähän asti, niin häneltä on lupa odottaa isoja asioita ja suuria voittoja. Urholinin uran suuntaa tuleekin mielestäni seuraavan kahden vuoden aikana määrittämään erityisesti nämä kaksi seikkaa: pystyottelutaitojen kehittämiseen käytetyt resurssit sekä managerointi.

Managerin näkokulmasta suomalainen on mahtava ”tuote”, jonka kiinnostavuutta ei pitäisi olla mahdottoman vaikeaa saada markkinoitua oikeille tahoille. Urholin on toistaiseksi voittamaton ja lisäksi hän on henkilönä mielenkiintoinen sekä salonkikelpoinen. Yhtään Urholinin osakkeita ei myöskään laske se tosiseikka, että neljä hänen otteluistaan on loppunut jo ensimmäisessä erässä ja viideskin ottelu tuli päätökseensä jo toisen erän aikana. Mikäli kaikki sujuu hyvin, niin viimeistään vuoden 2020 jälkimmäisellä puoliskolla Urholinin kansainvälinen debyytti isossa organisaatiossa pitäisi olla itsestäänselvyys. Työtä se toki vaatii paljon, mutta se on selvää jokaisen urheilijan kohdalla.

Seuraavan kerran porilainen nähdään Cage 50 -tapahtumassa ja mikäli Urholinin edellisessä haastattelussamme esittämä toive toteutuu, niin siniseen kulmaan lennätetään entistäkin kovempi koetinkivi.

Chamia Chabbi

Chamia Chabbi esiintyy toista kertaa peräkkäin tulevassa Cagen juhlaillassa helmikuussa. Cage-debyytissään voiton ottanut tamperelainen vakuutti aiempaa aktiivisemmilla otteillaan tuomarit marraskuussa ranskalaista Eva Dourthea vastaan.

Chamia Chabbi Cage 49
Aiempaa aktiivisempi liike ja omat aloitteet siivittivät Chamia Chabbin voittoon itseään kokeneemmasta Eva Dourthesta Cage 49:ssa. Kuva: Jarno Nurminen

Tampereen Ju-jutsukoulua edustavan Chabbin (2-1-0) ammattilaisuran yksi haasteista on ollut saada riittävästi ottelumahdollisuuksia. Nyt kun Cage on tarjonnut mahdollisuutta kahteen otteeseen, on Chabbi tarttunut molempiin. Suomalaisyleisö on viime vuosina päässyt nauttimaan naisten otteluista melko harvoin varsinkin Cagessa, joka on kiistatta suurin suomalainen promootio. Uusi suuntaus on virkistävä, sillä vaikka Suvi Salmimies onkin otellut Cagen illoissa säännöllisesti ja viihdyttävästi, niin lisäpaikat ottelukorteilla naisille on erittäin hieno muutos.

Ensi vuoden tavoitteistaan Chabbi kertoo Ikuiselle Peruskurssille seuraavaa: ”Uskallan jo vähän haaveilla sopimuksesta jonkin promootion kanssa, mutta sen saaminen ei tule olemaan pala kakkua. Töitä pitää tehdä, pysyä terveenä ja aktiivisena. Jos saan muutaman matsin ja käytän tilaisuuteni hyvin, niin ehkä sitten ovet avautuvat johonkin isompiin tapahtumiin. ”

Helmikuussa Chabbilla on oivallinen mahdollisuus ottaa askel lähemmäs haluamaansa sopimusta ja samalla tarjota Kulttuuritalon yleisölle lisää painavia iskuja pystyottelussa ihailtavaksi.

Omran Chaaban

Omran ”The Lebanese Gorilla” Chaaban (1-0-0) vakuutti niin katsojat, tuomarit kuin kommentaattoritkin ammattilaisdebyytissään Cage Warriors 110 -tapahtumassa marraskuussa.

Omran Chaaban
Omran Chaaban tuli aktiivisesti skeneä seuraaville tutuksi jo amatöörivuosiltaan. Siirtyminen ammattilaiseksi ei olisi voinut juuri paremmin sujua. Kuva: Jarno Nurminen

Nuori 19-vuotias Chaaban joutui, tai itse asiassa pääsi, todella kovaan paikkaan heti ammattilaisdebyytissään. On sopivaa puhua pääsemisestä, koska Chaaban itse kertoo nauttivansa juuri tämänkaltaisista haasteista.

Marraskuussa pikakomennuksella Cage Warriorsissa otellut Chaaban dominoi huomattavasti itseään kokeneempaa Tomasz Wojtynaa (3-3-0) lähes koko ottelun ajan. Poikkeuksellisen hienoa Chaabanin otteissa oli nuoresta iästä huolimatta Suomessa hankittu ottelukokemus, joka näkyi itse kamppailun aikana kypsänä ottelemisena. Vaikutti siltä, että Chaaban pysyi koko ottelun ajan rentona ja rauhallisena, joka luonnollisesti auttoi osaltaan tekemään hyvin ratkaisuja vastustajan yrittäessä pommittaa kovilla osumilla.

Kuten aiemmin kerroimme, Chaaban on siirtynyt harjoittelemaan Cage Warriors -mestareitakin valmistaneelle Team KF -salille Dubliniin. Nämä ovat juuri niitä askeleita, joita nuoren kehittyvän ja kunnianhimoisen urheilijan mielellään toivoo tekevän. Päivittäisen harjoittelun ja harjoitusvastustajien taso on oltava korkealla, mikäli mielii lajin huipulle.

Pidän todennäköisenä, että Irlannissa luodut kontaktit ja erityisesti Cage Warriorsissa esitetyt taidot takaavat Chaabanille lisää otteluita yhdessä maailman seuratuimmista organisaatioista. Chaabanin kehitystä amatöörikilpailuissa läheltä seuranneena on helppo povata hänelle menestyksekästä tulevaa vuotta. Tämä toki vaatii sen, ettei häntä syötetä promootion toimesta liian aikaisessa vaiheessa liian vaarallisille vastustajille. Chaabania vielä tuntemattomille hyvä vinkki on kiinnittää seuraavassa ottelussa huomiota hänen nopeisiin ja huomaamattomiin yläpotkuihinsa.

Listan ulkopuolelta

Aleksi Mäntykivi
Aleksi Mäntykivi jäi tällä kertaa listan ulkopuolelle korkeasta profiilistaan huolimatta. Kuva: Jarno Nurminen

Kuten jo alussa kerrottiin tämä lista ei missään nimessä ole perinpohjainen, vaan siihen valikoitui kuusi nimeä, joita kamppailufanien olisi hyvä seurata yllä mainituista syistä johtuen. Listalle olisi helposti mahtunut iso tukku lisää nimiä ja perustellusti joidenkin ottelijoiden tilalla olisi ihan hyvin voinut olla toinenkin nimi. Päädyin kuitenkin näihin nimiin ajankohtaisuuden tai jonkun muun syyn johdosta. Listalle olisi voinut surutta lisätä muun muassa seuraavat varsin ansioituneet nimet: Tuukka Repo (7-1-0), Aleksi Mäntykivi (13-6-0) ja vaikkapa Teemu Packalén (8-3-0), jonka uran tulevaisuus on vielä toistaiseksi kaikille arvoitus.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen ja Elina Viljamaa

Yksi kommentti artikkeliin ”Alkuvuoden 2020 kiinnostavimmat ammattilaiset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s