Kansainvälisessä vapaaotteluliitossa myrskyää

Kansainvälinen vapaaotteluliito (IMMAF) on ilmoittanut paljon kohua nostattaneen muutoksen amatöörivapaaottelun saralla.

Pakolliset graduoinnit vapaaottelussa ovat saaneet monet mietteliäisiksi täysin perustellusti. Kuva: Jarno Nurminen

IMMAF tiedotti, että vuoden 2021 elokuusta alkaen kansainvälisiin arvokilpaluihin tulee merkittävä muutos. Ensi vuoden elokuusta alkaen arvokilpailuihin ei voi osallistua mikäli ottelija ei ole tietyllä (vyö-)arvolla. Tiedote ei kaikessa niukkuudessaan täysin avaa arvojärjestelmän koukeroita eikä siinä mainita vöitä, vaan niiden sijaan puhutaan erilaisista värikoodeista eri tasoisille urheilijoille. Vyöarvoihin rinnastus tosin toimii tämän tiedon valossa hyvänä osviittana aiheesta keskusteltaessa.

Arvojärjestelmää ylläpidettäisiin IMMAF:n omalla sovelluksella ja tasokriteerien täyttymisestä vastaisivat katto-organisaation hyväksymät valmentajat. IMMAF:n johtaja, eläköitynyt judoka, Kerrith Brown perustelee muutosta sillä, että tietty vaatimustaso on oltava kansainvälisiin kilpailuihin osallistuttaessa suoritettu ja näin toimimalla ollaan samassa linjassa muiden kansainvälisten lajien joukossa. Lisäperusteena hän mainitsee amatööriottelijoiden turvallisuuden, sillä hänen näkemyksensä mukaan uudella tasojärjestelmällä vältetään niin sanotut mismatchit, eli liian suuret tasoerot ottelijoiden välillä.

Osittain erikoiselta kuulostaa myös Brownin kertoma verkossa tapahtuva graduointikriteerien täyttymisen arviointi. Mitä ikinä se sitten todellisuudessa tarkoittaakaan.

Mihin kaikkeen tämä muutos tulee vaikuttamaan on osittain vielä epäselvää, mutta melko vahva rahan haju tiedotetta lukiessa sieraimiin leijuu. On vaikea nähdä mitä hyvää muutos toisi lajille tai amatööriurheilijoille. Varmaa lienee ainoastaan se, että maksut valmentajasertifiointien suorittamisesta ja mahdollisesti tasokokeista sekä graduoinneista kilahtavat kansainvälisen katto-organisaation kassaan.

Tiedotteen jakaminen on aiheuttanut melko paljon vastustusta jäsenmaiden edustajistossa ja urheilijoissa. Syystäkin.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: Jarno Nurminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s