Pettynyt Elvira Karppinen: ”Toivoisin, että liitto olisi valmis uusiutumaan.”

Elvira Karppinen kertoo pettyneensä, kun liiton kilpailukalenteri kumisee tyhjyyttään NoGin osalta.

Elvira Karppinen toivoo, että SBJJL olisi valmis uudistumaan muun maailman mukana. Kuva: Bane Visnjic

Suomen Brasilialaisen Jujutsun Liitto (SBJJL) kertoi sosiaalisen median kanavissaan, että aikoo järjestää syyskaudella kolme merkittävää kilpailutapahtumaa. Kilpailut jotka pyritään järjestämään, mikäli Suomen COVID-19 tilanne antaa myöden ovat BJJ SM-kilpailut elokuussa Tikkurilassa, Nuorten, senioreiden sekä joukkueiden SM-kilpailut lokakuussa Lempäälässä ja BJJ Finnish Open marraskuussa Lempäälässä. Liitto kertoo haluavansa antaa jäsenilleen toivoa tulevasta ja nostattaa motivaatiota kesäharjoittelulle. Brasilialaisen jujutsun harrastajien ja kilpailjoiden piirissä nämä uutiset on otettu vastaan pääosin riemulla. Valitettavasti liiton pakon edessä uusittu kalenteri tarkoittaa sitä, että NoGin harrastajille ei arvokilpailuja ole tämän vuoden puolella luvassa laisinkaan. Ei ainakaan Suomessa.

Tampereen suunnalla NoGi-arvokisojen puuttuminen kotimaan kilpailukalenterista on herättänyt pohdintaa. Suomen kiistatta menestynein lajin ammattilainen, Elvira Karppinen, kertoi Ikuiselle Peruskurssille mitä hän ajattelee asiasta ja ennen kaikkea miksi.

”Kun huomasin SBJJL:n kisakalenterin sisällön syksyn osalta, ensimmäinen ajatukseni oli pettymys. Huomasin, että kalenterissa oli useammat pukukilpailut, muttei yhtäkään NoGi-kilpailua. Pettymyksen takana oli erilaisia syitä. Ensinnäkin se, että salimme on aikalailla täysin NoGi-sali. Meillä treenaa paljon kilpailijoita ja viime vuosien aikana SBJJL:n NoGi SM -kilpailuihin ja NoGi Finnish Openeihin seurastamme on osallistunut keskimäärin 20-35 kilpailijaa.

Puolestaan BJJ SM-kilpailuihin ja BJJ Finnish Openeihin on osallistunut seurastamme keskimäärin vain kahdesta neljään ihmistä. Minua tietysti harmittaa kilpailijoidemme puolesta. Ainoa poikkeus oli vuoden 2020 NoGi SM -kilpailut Kuopiossa. Muistaakseni meillä oli ennätyksellisen vähän kilpailijoita siellä. Monille harrastajillemme syksyn NoGi Finnish Openit ovat kauden pääkilpailut, jotka nyt valitettavasti peruttiin”, Karppinen kertaa ajatuksiaan.

”Henkilökohtaisesti asia kolahti sen puolesta, koska koronan takia näyttäisi siltä, että toistaiseksi en pääse hetkeen ulkomaille kilpailemaan, joten olin jo suunnitellut osallistuvani kotimaan NoGi-kilpailuihin. Mikäänhän ei tietysti estä minua osallistumasta bjj-kilpailuihin, joita nyt on enemmän tarjolla”, Karppinen pohtii.

”SBJJL on mielestäni hyvin organisoitu liitto. Kilpailut ilmoitetaan aina hyvissä ajoin ja järjestelyt kilpailuissa toimii. SBJJL tekee hyvää työtä etenkin nuorten jujutsun harrastajien parissa. Suomen jujutsuskenessä SBJJL:n kisoja arvostetaan ja pidän itse tärkeinä omia mitaleita joita olen voittanut näistä kisoista. 

Toivoisin kuitenkin, että SBJJL olisi valmis jossain vaiheessa uudistumaan. Näyttäisi siltä, että NoGi-kilpailujen suosio ja arvostus nousee koko ajan maailmalla, etenkin Amerikassa. SBJJL taitaa kuitenkin vieläkin pitää nimenomaan BJJ-kilpailuja isommassa arvossa kuin NoGi-kilpailuja. Tämän minusta huomaa arvokisojen palkintorahoista, jos vertaa etenkin BJJ- ja NoGi Finnish Openien palkintoja. Saman huomaa myös nyt korona-aikana, kun syksyn kilpailukalenteriin mahtuu BJJ-kilpailuja, mutta NoGi-kilpailuja ei. En ole asiantuntija, mutta minun on toistaiseksi vaikea kuvitella, että vielä marraskuussa ulkomailta tulisi paljon kilpailijoita BJJ Finnish Openeihin. Tämä tarkoittaisi sitä, että syksyllä käydään ikään kuin kahdet samanlaiset kilpailut eri nimellä. BJJ SM -kilpailut ja BJJ Finnish Openit”, Karppinen selvittää harmistuksensa taustoja.

Ymmärrätkö liiton ratkaisun jättää NoGi ulos loppuvuoden suunnitelmista vallitsevissa olosuhteissa?

”Ymmärrän. Se että SBJJL:lla on mahdollisuus ylipäätään näissä olosuhteissa järjestää mitään kilpailuja on jo plussaa ja siitä pitää olla tyytyväinen. Uskon, että myös taloudelliset syyt ovat ajaneet SBJJL:n näihin ratkaisuihin. Vaikka kuinka itse olen enemmän NoGi-ihminen, niin suurin osa suomalaisista kuitenkin kilpailee ja tykkää rättikisoista enemmän. Oletan SBJJL:n valintojen perustuvan tähän. Kenelläpä ei olisi nyt isoja valintoja tehtävänä taloudellisten syiden vuoksi.”

Elvira Karppinen, Keta Megget (vas.) ja Lila Smadja-Cruz (oik.) hiomassa aseitaan mestari Eddie Bravon opissa päivää ennen kuin korona julistettiin pandemiaksi. Kuva: Lauri Karppinen

Minkä näköinen olisi loppuvuoden kilpailukalenteri, jos sinä saisit päättää?

-BJJ SM -kilpailut 2020 elokuussa 29.-30. Tikkurilassa

-Nuorten, senioreiden sekä joukkueiden SM-kilpailut 3.-4.10. Ideapark Lempäälässä

-NoGi Finnish Open 14.-15.11. Ideapark Lempäälässä

”Perustelen valintojani seuraavasti: minusta on hyvä idea järjestää BJJ SM -kilpailut elokuussa, koska vuoden 2020 NoGi-kisat olivat jo helmikuussa. Nuorten, senioreiden ja joukkueiden SM-kilpailut jäivät kevään aikataulusta pois, joten on ymmärrettävää että ne pidetään syksyllä. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että tuetaan suomalaisten nuorten kehitystä. Toivoisin, että jonain päivänä Suomessa järjestettäisiin myös NoGin joukkuekilpailuja, mutta en usko tämän päivän tulevan vielä pitkään aikaan, jos koskaan.

Marraskuu on mielestäni aikaisin ajankohta, jolloin kannattaa miettiä kansainvälisten kisojen järjestämistä. Silti tähän kohtaan olisin itse vaihtanut NoGi Finnish Open kisat liiton aikataulusta poiketen. Olisi vähän vaihtelua kisatarjonnassa, etenkin niille jujiteiroille ja vapaaottelijoille, jotka eivät puvulla juurikaan treenaa.”

Kilpailet itse ammattilaisena NoGissa. Mitä arvokisojen puuttuminen merkitsee sinulle tai kaltaisillesi tavoitteellisille urheilijalle (konkreettisesti)?

”Lomaa. Nyt 2-3 kuukauden aikana olen päässyt tavallaan lomailun makuun. Ei ole hassumpaa elää ”normaalia” elämää sen suhteen, ettei tarvitse stressata koko ajan jostakin isoista kisoista, painoista, kovista treeneistä ja jatkuvasta matkustelusta.

Jo maaliskuun aikana kävi selväksi, että tässä voi nyt mennä tovi jos toinenkin ennenkuin päästään takaisin arvokilpailuihin. Aluksi tietysti tuli jonkunlainen shokki sen puolesta, että tähänkö loppuu kaikki se mihin on panostanut ja tehnyt töitä viimeisen kuuden vuoden aikana. Ei pelkästään se, että kisat peruttiin vaan kaikki seitsemän seminaaria, jotka olisi pitänyt keväällä olla ja tähän päälle oman salin sulkeminen on ottanut henkisesti enemmän lujille, kuin pelkkä kisojen peruuntuminen.”

Mistä sinun loppuvuoden kilpailukalenteri koostuu?

”Minun piti otella huhtikuun alussa Miamissa Subversiv-turnauksessa, mutta turnaus siirrettiin. Olen saanut kuulla, että kilpailut järjestettäisiin kesäkuussa Jenkeissä ja minulla olisi edelleen paikka 10th Planet -joukkueen riveissä. Epäilen kyllä suuresti, että näissä olosuhteissa minun olisi mahdollista matkustaa Amerikkaan asti kilpailemaan.

Nähdäänko Elvira Karppinen syksyllä kamppailemassa kotimaassa puku päällä? Kuva: Päivi Aittamaa

Minun piti myös otella toukokuun alussa Crestin turnauksessa, mutta näyttäisi siltä että Crest on siirtymässä syksymmälle. En ole vielä tehnyt mitään päätöksiä kisojen suhteen ja osallistumiseni riippuu tietenkin siitä mitä kisoja ylipäätään järjestetään Suomessa ja ulkomailla. Olen nyt laittanut mietintämyssyyn nuo Suomen bjj-kisat. Vielä jää nähtäväksi miltä kisakalenterini sitten lopulta näyttää.”

Miten olet pitänyt yllä osaamistasi koronaeristyksen aikana?

”Olen sikäli ollut onnekkaassa asemassa koronaeristyksen aikana, että olen päässyt kehittämään paljonkin jujutsuosaamistani. Olemme koko korona-ajan kuvanneet Lauri Karppisen kanssa opetusvideoita omille harrastajillemme. Olemme kuvanneet videot salillamme ja samalla olemme päässeet treenaamaan yhdessä lajia sekä fysiikkaa kahvakuulien ja kehonpainojumpan merkeissä. On ollut äärimmäisen opettavaista treenata pelkästään Laurin kanssa. Onhan se tietysti ollut myös henkisesti raskasta kilpailuhenkiselle urheilijalle. Ainoa treenikaveri on samaan aikaan oma puoliso, oma valmentaja. minua isompi ja teknisesti parempi. 

Karppiset jalostamassa taitojaan. Huippu-urheilija huolehtii kehittymisestään myös poikkeusaikoina. Kuva: Clara Sanchez Perez

Videoiden lisäksi olen teettänyt erilaisia pistokokeita oppilaillemme kuvattujen videoiden perusteella. Aihealueista kysymysten muodostaminen ja oppilaiden vastausten lukeminen sekä niiden pähkäileminen on taas vienyt eteenpäin omaa jujutsuymmärrystäni.”

Milloin astut seuraavan kerran kisatatamille?

”Saa nähdä, mahdollisesti Crest-illassa tai BJJ SM -kisoissa.”

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Bane Visnjic, Lauri Karppinen, Päivi Aittamaa ja Clara Sanchez Perez

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s