Ennakko: Makwan Amirkhani vs Edson Barboza

Vihdoin se on käsillä. Suomalaisen vapaaotteluhistorian monumentaalisin ottelu otellaan tulevana viikonloppuna, kun Makwan Amirkhani haastaa Edson Barbozan.

Pystyykö Makwan Amirkhani voittamaan todella vaarallisen Edson Barbozan? Kuva: UFC

Makwan Amirkhani (16-4-0) on ammattilaisuransa suurimman mahdollisuuden äärellä kohdatessaan brassisilppuri Edson Barbozan (20-9-0) sunnuntaiaamuna UFC Fight Islandilla. Amirkhani lähtee otteluun selvänä altavastaajana, mutta asetelma Abu Dhabin auringon alla ei suinkaan ole niin mustavalkoinen. Kansainväliset vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat suomalaisen suoralle voitolle kerrointa 3.00-3.20 yhtiöstä riippuen.

Amirkhanin ottelurekordi UFC:n riveissä on varsin mainio kuudella voitolla ja kahdella tappiolla. Tappiot ovat tulleet Arnold Allenia ja Shane Burgosia vastaan. Barboza puolestaan on hävinnyt viimeisestä viidestä ottelustaan neljä, mutta vastustajien taso on ollut aivan eri luokkaa kuin suomalaisella ja osa pistetuomioista olisi voinut yhtä lailla kääntyä myös hänen hyväkseen. Lisäksi Barboza on otellut viimeisintä otteluaan lukuunottamatta painoluokkaa ylempänä kuin nyt.

Brasilialaisen viisi viimeisintä vastustajaa ovat olleet nimekkäät Dan Ige, Paul Felder, Justin Gaethje, Dan Hooker (voitto) ja Kevin Lee. Ennen tappiotaan Kevin Leelle Barboza otteli täydet kolme erää Khabib Nurmagomedovia vastaan ja hävisi pisteillä. Toisin sanoen, Barboza on urallaan kohdannut lukuisia maailman huippuja ja otellut niin taitavia pystyottelijoita, kuin painihirviöitäkin vastaan.

Vahvuudet ja heikkoudet

Makwan Amirkhanin ehdottomasti vahvin osaamisalue on hänen painitaitonsa. Amirkhanille tyypillisiä alasvientejä ei edes UFC:n tasolla nähdä kuin hyvin harvoin. Hänen alasvientinsä ovat niin räjähtäviä, että niiden johdosta moni on löytänyt itsensä makaamasta selällään häkin lattialla. Kun mattoon päädytään, tarjoaa Amirkhanin opportunistinen ja hyvin lopetushakuinen tyyli monille liian kovan haasteen. Pelkästään UFC-urallaankin suomalainen on jo ehtinyt lopettaa kolme otteluaan kuristamalla vastustajansa. Amirkhanin alasvienneistä on UFC:n tarjoaminen tilastojen mukaan onnistunut 36%.

Amirkhanin pystyottelu on kehittynyt uran alkuvuosista mukavasti ja hän pyrkii usein hallitsemaan etäisyyttä etukäden suorillaan sekä hyvällä liikkeellään. Hyvästä kehityksestä huolimatta Amirkhanin pystyottelutaitoja ei voi verrata hänen painiarsenaaliinsa.

Barboza puolestaan on erittäin taitava pystyottelija, jonka tuhoisia potkuja ovat monet hänen vastustajansa saaneet todistaa lähietäisyydeltä. Brasilialaisen potkut ovat äärimmäisen nopeita ja voimakkaita. Tyrmäysuhka Barbozan puolelta on hyvn todellinen. Barbozan alasvientipuolustus on myös hyvin tehokasta, UFC:n tilastojen mukaan hän onnistuu puolustamaan 80% kaikista alasvientiyrityksistä.

Ottelu lopputulos tulee varmuudella ratkeamaan siihen, missä osa-alueella ottelu käydään. Mikäli Barboza pääsee ruoskimaan suomalaista potkuillaan jalkoihin, kroppaan tai päähän, niin mitä luultavimmin Amirkhani löytää itsensä hyvin syvästä suosta, josta ylös pääseminen vaatii ihmettä tai pelastusrengasta alasviennin muodossa.

Jos taas Amirkhani saa Barbozan mattoon ja myös pidettyä hänet siellä, niin silloin saatetaan nähdä hyvinkin nopea lopetus tai sitten suomalainen saattaa onnistua väsyttämään usein ottelun loppua kohden hiipuneen Barbozan. Mikään itsestäänselvyys Barbozan mattoon saaminen ei missään nimessä ole ja samalla on syytä muistaa, että vaikka Barboza pystyottelijana tunnetaankin, on hän myös brasilialaisessa jujutsussa todella taitava. Otteluviikon haastatteluissa kansainväliselle medialle Barboza on kertonut tiedostavansa suomalaisottelijan vahvuuden mattopainissa. Ottelun hän odottaa muodostuvan suureksi sodaksi, joka päättyy hänen voittoonsa. Amirkhani puolestaan on vastannut olevansa vahvempi, paremmassa kunnossa, taitavampi matossa ja painissa yleensäkin. Hän sanoi, että ottelu ei tule kestämään täyttä aikaa.

Tilastonikkarit tiedostavat varmasti, että Barboza on Amirkhania huomattavasti kokeneempi, etenkin UFC:n huipputasolla. Brasilialainen (34) on suomalaista (31) kolme vuotta vanhempi ja hänen ulottuvuutensa on seitsemän senttiä parempi. Yksi otteluun vaikuttavista seikoista on varmuudella se kuinka Barbozan painonveto höyhensarjaan sujuu. Tämä korostuu varsinkin, jos ottelu etenee kolmanteen erään.

Yhtä lailla merkittävää on molempien ottelijoiden sopeutuminen aikavyöhykkeeseen sekä ottelun aloitusaikaan, joka on arviolta noin 05.30 Suomen aikaa. Molemmat ottelijat ovat otelleen melko hiljattain, eli tästä seikasta ei liene kummallekaan suurta etulyöntiasemaa.

Tämä ottelu on UFC Fight Night: Moraes vs. Sandhagen -illan toinen pääottelu ja se on katsottavissa Viaplayn kautta. Lähetys alkaa 03.00.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: UFC

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s