Vuoden 2020 kovimmat kamppailijat

Tästä artikkelista löydät vuoden 2020 parhaat onnistujat kotimaisen kamppailun kentiltä. Listaus ei ole kaikenkattava, vaan siihen on kerätty päällimmäisenä mieleen jääneiden urheilijoiden suorituksia mielivaltaisesti.

Tällä kertaa listamme alkaa amatöörivapaaottelijoista, sillä he tarjosivat määrällisesti eniten viihdettä kamppailukansan hämmästeltäväksi haastavan vuoden aikana. Listauksessa mainitut nimet eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Iida Suvanto

Iida Suvannon vahva ja monipuolinen osaaminen kantoi hedelmää vapaaottelun SM-kilpailuissa. Kuva: Jarno Nurminen

MMA Imatran nuori Suvanto teki selvää jälkeä vastustajistaan pitkin vuotta niin SM-kilpailuissa kuin muissakin kinkereissä. Aktiivinen otteleminen ei jäänyt huomiotta eikä myöskään tuore Suomen mestaruus. MMA Imatran juniorituotannolle olisi helppo antaa tehdastakuu.

Niko Aikonen

MMA Joensuuta edustava Aikosesta kasvoi nopeasti yleisön suosikki, kun hän viimeisteli SM-finaalissa aina vaarallisen Max Sairasen toisessa erässä teknisellä tyrmäyksellä. Suomen mestaruus toi samalla paikan kirkkaisiin valoihin Cage 51 -iltaan, tilaisuuteen jonka Aikonen käytti parhaalla mahdollisella tavalla. Kulttuuritalon valot eivät Aikosta häikäisseet, vaan hän dominoi voiton Rasberg Gwanzurasta helpohkosti heti ensimmäisesssä erässä teknisellä tyrmäyksellä.

Max Hynninen

Mikäli Hynnisen nimi ei vielä ole tuttu, niin viimeistään nyt on oivallinen hetki tutustua tämän nuoren herran otteisiin. Parhaiten se onnistuu katsomalla Hynnisen otteluita Youtube-kanavaltamme, jossa niitä löytyy useampi.

Max Hynninen on vaarallinen ottelun jokaiselle osa-alueella. Kuva: Jarno Nurminen

Hynnisen suoritustaso on tasalaatuista, tappavan tehokasta sekä erittäin viihdyttävää. Modernin vapaaottelijan tavoin Hynnisen pelikirjassa ei ole ilmiselviä aukkoja, vaan osaamista löytyy jokaisella vaadittavalla osa-alueella. Lisäksi Espoon Kehähaiden kasvatti osaa ottaa yleisön hienosti haltuunsa. Tähtipotentiaalia on, kunhan armoton harjoittelu Espoon haitankissa jatkuu. Todisteena osaamisestaan Hynninen vei Suomen mestaruuden nimiinsä erittäin vakuuttavasti voittaen finaaliottelun jo ensimmäisesssä erässä kolmiokuristuksella.

Ilias Laguir

Laguir edustaa muun muassa Max Hynnisen kanssa samaa modernia vapaaottelusukupolvea, jonka taitotaso on jo nyt monipuolisempi kuin joillain ammattilaisilla. En luonnollisestikaan väitä, että Laguir olisi valmis paketti, sillä se olisi naiivia, mutta aihio, jota tullaan varmuudella työstämään Espoon Kehähaiden taistelupyhätössä, on oivallinen.

Ilias Laguirista on helppo pitää. Ottelutyyli on näyttävä vaikka ura on vasta aluillaan. Kuva: Jarno Nurminen

Laguir riisti Suomen mestaruuden taitoa tihkuvassa 65,8-kiloisten sarjassa vailla huolen häivää vain 17-vuotiaana. Jos tuon tason suoritus ei ollut todellinen myrskyvaroitus tulevasta, niin sitten Ilmatieteenlaitoksella on aika vaihtaa säätutkat.

Jaakko Honkasalo

Kaarinan Kolossi on pitänyt viime ajat hiljaiseloa, mutta pudotti todellisen pommin lokakuisessa Cage 51 -illassa. Honkasalo nollasi hallitsevan Suomen mestari Brayan Aspegrenin pelin tehokkaasti raahamalla nopeista nyrkeistään tunnetun Aspegrenin syviin vesiin häkin pohjalle. Honkasalon painitaidot varmistivat vakuuttavan voiton kovasta nimestä.

Finnfighters’ Gymin kasvatin oli määrä siirtyä ammattilaiseksi jo huhtikuussa, mutta korona muutti suunnitelmia, koska ottelua ei ollut saatavilla. Toivon mukaan ensi vuonna Honkasalo nähdään häkissä ammattilaisena ja väkivahvaan mattopeliin tuodaan silloin mukaan myös kyynärpääiskut.

Ammattilaisvapaaottelijat

Vuosi 2020 oli monelle ammattilaiselle todella haastava, sillä otteluita ei juurikaan ollut tarjolla. Listamme olisi melko suurella varmuudella erinäköinen, mikäli ottelusuorituksia olisi ollut enemmän saatavilla. Kärkisijaan ne tuskin olisivat kuitenkaan vaikuttaneet.

Makwan Amirkhani

Makwan Amirkhanin ykköspaikkaa tällä listalla ei näillä näkymin tulee kukaan viemään ainakaan lähiaikoina. Amirkhani (16-5-0) otteli vuoden aikana kahdesti saldolla 1-1. Heinäkuussa Amirkhani voitti skotti Danny Henryn ensimmäisessä erässä tavaramerkiksi muodostuneella anakondakuristuksella samalla antaen isot näytöt laajalle katsojakunnalle, sillä ottelu oli osa massiivista UFC 251: Masvidal vs Usman -korttia.

Vain kolmea kuukautta myöhemmin Amirkhani otteli Edson Barbozaa vastaan suomalaisen vapaaotteluhistorian toistaiseksi suurimmassa ottelussa. Tuloksena ottelusta oli odotettu tappio, sillä ”Mr. Finland” lähti otteluun selvänä altavastaajana. Tappio oli kuitenkin varsin kunniallinen, sillä ottelu käytiin täyteen aikaan ja vastassa oli todellinen huippunimi. Suomalaisen tunnettuuden kannalta ottelu oli myös varmuudella merkityksellinen, sillä se oli Sandhagen vs Moraes -illan esipääottelu. Amirkhanin ura on jälleen jonkinasteisesssa käännekohdassa, sillä saatujen tietojen perusteella hän on vaihtanut ainakin osittain harjoittelumetodeitaan sekä tiimiään. Jäämme seuraamaan suomalaisen seuraavaa siirtoa ja ottelu-uutista.

Olli Santalahti

Santalahti (11-2-0) on parhaansa mukaan pyrkinyt saamaan lisää otteluita tälle vuodelle, mutta vaikuttaa siltä että voitto Flavio Pinasta Cage-illassa helmikuussa jää Finnfighters’ Gym -ottelijan ainoaksi tälle vuodelle. 26-vuotias turkulainen on monella tapaa pelannut korttinsa hyvin ja käyttänyt lähes kaikki saamansa näytönpaikat edukseen. Voitto brassista Kulttuuritalolla oli ennen kaikkea näyttävä, sillä polvilukkoja harvemmin tällä tasolla enää pääsee näkemään.

Olli Santalahden lukkopalveluissa ei ole ollut ruuhkaa jonoksi asti helmikuisen highlight-voiton jälkeen. Kuva: Jarno Nurminen

Valitettavasti uran kovimmat ottelut ja samalla ainoat ammattilaisrekordin tappiot ovat tulleet nimille, jotka ovat sittemmin antaneet hyviä näyttöjä muun muassa Cage Warriorsin riveissä. Santalahdelta on lupa odottaa paljon, mikäli kehitys jatkuu tähänastiseen tapaan ja tiukoissa otteluissa tulevat haasteet saadaan jatkossa käännettyä voitoiksi.

Mikael Silander

Sports Academy No. 1 edustava Mikael Silander (20-7-0) on taitotasoltaan aivan huippuluokkainen vapaaottelija. Silanderin vuoteen mahtuu tällä kertaa vain yksi ottelu, mutta tuon kamppailun voittajasta ei jäänyt kenellekään epäselvyyttä. ”Hulk” kuristi slovakialaisen Tomáš Deakin unille ensimmäisessä erässä tiukalla giljotiinikuristuksella. Silanderin otteita katselisi mieluusti mahdollisimman paljon tulevana vuonna.

Edward Walls

Edward Walls (10-5-0)on tullut monelle tutuksi erityisesti taitavasta pystyottelemisestaan. MMA Lappeenrannan ottelija kohtasi pitkästä aikaa mielenkiintoisimmassa Cage-pääottelussa helmikuussa Sten Saaremäen ja vei voiton nimiinsä tiukan ottelun päätteeksi pistetuomareiden enemmistöäänin.

Ottelu Wallsin ja Saaremäen välillä oli ehdottomasti yksi ikimuistoisimpia Cage-otteluita. Kuva: Jarno Nurminen

Wallsin vuoteen on yhden voitetun ottelun lisäksi mahtunut varusmiespalvelus, josta hän on kotoutunut hiljattain ja on kertomansa mukaan saanut jo useita ottelutarjouksia. Wallsia tuskin nähdään häkissä heti alkuvuonna, mutta kenties kevään korvalla saamme jälleen nauttia lappeenrantalaisen tuhovoimasta? Toivotaan niin.

Jesse Urholin

Urholinin (6-0-0) normaalisti aktiiviseen ottelutahtiin vuosi 2020 toi ikävän poikkeuksen. Porin Kamppailu-urheilukeskuksen karhu kuitenkin säilytti edelleen voittamattoman ottelulistansa, kun hän otti ammattilaisuransa tiukimmassa ottelussa voiton kaikin tuomariäänin helmikuussa Dante Schirosta. Täyteen aikaan käyty ottelu oli luultavasti parasta, mitä Urholinille oli juuri tässä vaiheessa uraa mahdollista käydä. Arvokkaat minuutit häkissä kun ovat olleet lopetuksia liukuhihnalta tehtailleelle Urholinille melko vähissä aiemmin.

Kuva kuin suoraan painajaisistasi. Jesse Urholinin kanssa ei kannata ryhtyä painimaan. Kuva: Jarno Nurminen

On sanomattakin selvää, että Urholin on yksi suomalaisen vapaaottelun potentiaalisimmista ammattilaisnimistä. Kiire ei vielä ole, mutta toivomme 31-vuotiaalle aktiivista ja voitokasta otteluvuotta 2021.

Brasilialainen jujutsu

Suomessa oleva brasilialaisen jujutsun seuraajakunta on aktiivista kilpailemaan ja kannustamaan omiaan. Myös Ikuinen Peruskurssi oli läsnä Vantaalla, kun mattotaiturit ottivat mittaa toisistaan BJJ SM-kilpailuissa. Nostamme tälle listalle neljä timanttisen kovaa suoritusta ja samalla nimeä, joiden tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Salla Simola

Salla Simolan otteet SM-kisoissa eivät voineet jäädä keneltäkään lajia seuraavalta huomiotta. Vasta 18-vuotiaan Simolan tulokset puhuvat puolestaan. Tuoreena purppuravyönä Simola raivasi tiensä finaaliin purppura- ruskea- ja mustavöiden sarjassa niin omassa painoluokassaan kuin avoimessakin. Molempien finaaliotteluiden päätteeksi Simolan käsi nostettiin pystyyn voiton merkiksi. Uskomattoman kova suoritus Finnfighters’ Gymin tuplamestarilta.

Salla Simola käsi pystyssä voiton merkiksi. Näky, joka kävi monelle tutuksi viikonlopun aikana Vantaalla käydyissä SM-kinkereissä. Kuva: Jarno Nurminen

Perttu Tepponen

Kisajyrä Perttu Tepposen SM-kilpailut eivät olisi voineet tulosten näkökulmasta sujua piiruakaan paremmin, kuin mitä ne sujuivat. Tampereen Ju-Jutsujoulun Tepponen eteni vaivatta finaaliin omassa painoluokassaan ruskea- ja mustavöisissä (94,3+ kg). Finaalissa Tepponen kohtasi MMA Vantaan Aleksi Ruuskanen ja vei voiton nimiinsä selkeästi pistein 11-2.

Perttu Tepposen kisaurakka kantoi hedelmää, vaikka vastassa oli Ruuskasen tasoisia kovia kilpakumppaneita. Kuva: Jarno Nurminen

Myös avoimen painoluokan finaalissa vastaan asteli Ruuskanen, mutta kaikkien epäonneksi ottelu jouduttiin lopettamaan piakkoin Ruuskaselle tulleen tikkausta vaatineen haavan vuoksi. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan Tepposen seuraavaa koitosta, joka toivottavasti on mahdollisimman pian. Tepposen haastattelun löydät täältä.

Fisnik Neziri

Myrskyn lailla tuhoaan tehneeseen Neziriin on varmasti moni kokeneempi jujiteiro jo ehtinytkin törmätä. Loop Martial Artsin ”Fisu” on nuoresta 19 vuoden iästään huolimatta erittäin vahvoissa liemissä marinoitunut voimanpesä. Useita nuorten Suomen mestaruuksia haalinut Neziri osallistui tänä vuonna aikuisten sarjaan purppuravyönä ja vei Suomen mestaruuden nimiinsä kolmella voitolla.

Fisnik Nezirin mankelissa on tukalat oltavat. Se tuli monelle tutuksi muun muassa SM-kilpailuiden aikana. Kuva: Jarno Nurminen

Ikuiselle Peruskurssille vuotaneiden tietojen mukaan osalla mustavöisistä on jo nyt kädet täynnä painiessaan nuoren Nezirin kanssa. Kannattaa painaa tämä nimi mieleen myös vuotta 2021 ajatellen.

Tommi Pulkkanen

Pulkkanen on koronavuoden keskellä onnistunut matkaamaan kamppailun johdosta yllättävän paljon. ”Spaghetti”-Pulkkasen toimintaa on saanut seurata UFC Fight Passin kautta useita kertoja, mutta niistä tärkeimpinä ovat olleet hänen kisakomennuksensa Polariksen riveissä.

Pulkkanen ja Santeri Lilius edustivat syyskuussa Polariksen SQUADS -turnauksessa Team Europea, kun ottelut käytiin ilman pukua. Tuossa turnauksessa Team UK/Ireland vei voiton niukasti, mutta Pulkkanen kutsuttiin pian uudelleen taistelemaan voitosta.

Kun Team Europe kohtasi Team UK:n uudestaan marraskuussa, tällä kertaa Polaris SQUADS Gi -formaatissa, niin pisteiden valossa voitaisiin puhua jopa silkasta ylikävelystä. Eurooppalaiset kurmuuttivat kilpakumppaneitaan 9-0 pukupainissa. Pulkkanen on sosiaalisessa mediassa raottanut seuraavia suunnitelmiaan hieman. Hänen on määrä avata oma sali Lahteen ensi vuoden alussa. Omalla salilla aloittaa myös oma tiimi. Suomalainen jujutsu elää siis mielenkiintoisia aikoja.

Loppuun on vielä sanottava, kuten aina, että listalle olisi mahtunut monta muutakin nimeä varsin perustellusti. Tällä kertaa lista kuitenkin muodostui juuri tämän näköiseksi.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen

2 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2020 kovimmat kamppailijat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s