Kaksinkertainen maailmanmestari kohtaa MM-hopeamitalistin

Shakkinyrkkeily on monille vielä tuntematon laji. Nyt kuitenkin olisi monta hyvää syytä tutustua siihen, kun häkistä tuttu tyrmäyskone kohtaa naruneliöiden teknisen taiturin.

Shakkinyrkkeily yhdistää kaksi vaikeaa lajia yhdeksi. Kuva: Pixabay

Kun toimitukseemme otettiin yhteyttä shakkinyrkkeilyn parista myönsimme heti alkuunsa, että nyt seilataan hieman vierailla vesillä. Selviteltyämme asiaa tarkemmin, tuli ilmi että tulevan otteluillan nimien joukossa olisi suomalainen kaksinkertainen maailmanmestari sekä yksi lupaavimmista vapaaottelijoistamme. Tämän jälkeen meitä ei enempää tarvinnut houkutella uutisen tekoon.

Mistä sitten oikein on kyse? Nordic Chessboxing Promotions järjestää lauantaina 2.10.2021 shakkinyrkkeilyillan Helsingin Hakaniemessä, Paasitornin yli 100-vuotiaassa miljöössä. Iltaan on kaavailtu yhteensä neljä ottelua. Illan pääottelu on timanttisen kovaa tasoa, sillä siinä toisistaan mittaa ottavat Sakari ”Sakkematti” Lähderinne ja Tuukka Repo.

Shakkinyrkkeily on nuori laji ja sen vuoksi varmasti suurelle yleisölle vielä melko tuntematon. Ensimmäinen ottelu nykymuodossaan järjestettiin vuonna 2003 Berliinissä. Tutustuimme lajiin itsekin tarkemmin vasta tämän artikkelin teon yhteydessä ja saimme selville seuraavaa. Lyhyesti sanottuna shakkinyrkkeily on laji, jossa yhdistyy nimensä mukaisesti nämä kaksi perinteistä kilvoittelun osa-aluetta. Erät kestävät kolme minuuttia ja välissä on aina minuutin tauko. Ottelut alkavat aina erällä shakkia, jota seuraa erä nyrkkeilyä ja niin edelleen. Yhteensä otteluun mahtuu 11 erää, ellei se pääty ennen täyttä aikaa. Voit lukea lajista tarkemmin tämän linkin takaa.

Nordic Chessboxing Promotions lähestyi Ikuista Peruskurssia tiedotteella, josta löydät lokakuun illan otteluparit lyhyine kuvauksineen:

Historiallisessa Paasitornin juhlasalissa järjestettävässä Fight Night-tapahtumassa on tarjolla neljä kovatasoista ottelua. Nuori ja tulisesti iskevä Otto ”Bisse” Viherä kohtaa 85 kilon sarjassa taitavan hollantilaisen Marteen Kamerlingin. Luvassa on kahden
nuoren ja nälkäisen ennakkoon todella tasaisen ottelija välien selvittely.

Illan toisessa matsissa shakkinyrkkeilyn debyyttiotteluunsa saapuu entinen huippuamatöörinyrkkeilijä
Alex Vassu, joka saa 75 kilon sarjassa kovan haasteen venäläisestä mailmanmestarista, Daniil Solovyovista.

Illan kolmas ottelu käydään raskaassa yli 90 kilon sarjassa, jossa Suomen kokenein shakkinyrkkeilijä Lars ”Lazarus” Björknäs kohtaa vanhan vastustajansa, nuoren ja vaarallisen Dimitry Pechurinin Venäjältä.

Illan pääottelu tarjoaa kahden jo kannuksensa hankkineen kamppailijan välisen kovan taistelun. Entinen ammattinyrkkeilijä ja kaksinkertainen shakkinyrkkeilyn maailmanmestari Sakari ”Sakkematti” Lähderinne saa 80 kilon sarjassa vastaansa yhden tämän
hetken mielenkiintoisimmista vapaaottelijoista, kovalyöntisen Tuukka Revon.

Tiedotteesta saadun informaation lisäksi halusimme kysyä illan päätähtien ajatuksia tulevasta koitoksesta. Ammattilaisvapaaottelija Tuukka Repo (7-1-0) kertoi ennakkotunnelmistaan seuraavaasti:

”Shakkinyrkkeilymatsiin valmistaudun luonnollisesti pelaamalla shakkia ja nyrkkeilemällä. Meillä on salilla kova pöhinä päällä shakin kanssa ja aina pitää sotia laudalla treenien jälkeen.”

Tuukka Repo on tunnettu painavista lyönneistään. Niille lienee tilausta myös Paasitornissa. Kuva: Jarno Nurminen

Repo kohtaa shakkinyrkkeilydebyytissään kovimman mahdollisen vastustajan. Tyylilleen uskollisena järvenpääläinen ei kuitenkaan lähde otteluun kuvia kumartamaan: ”Maailmanmestarihan on vaan sana. On mullakin yks maailmanmestaruus vuoden 2012 Naamalukko-painikisoista. Olishan se hirvee ”moodkill” otella jotain muuta kun kaksinkertaista maailmanmestaria vastaan. Shakkinyrkkeilytapahtuma on kyllä yksi mielenkiintosimmista tapahtumista mihin oon ryhtyny ja odotan sitä innolla.”

Revon pystytaidot ja etenkin painavat lyönnit tulevat varmasti tarpeen, sillä Lähderinne on ainakin aiemmin harjoitellut shakkivalmentajan opissa viikottain. Lähderinteen ammattinyrkkeilijän uraan mahtui kahdeksan voittoa kahdeksasta ottelusta. Tyrmäyksiä noista voitoista on kaksi. Ottelulistaan mahtuu voitto myös vapaaottelufaneille tutusta Timo-Juhani ”Tipi” Hirvikankaasta. Repo puolestaan on voittanut ammattilaisurallaan seitsemän kertaa, joista neljä on tullut tyrmäyksellä. Repo on vapaaottelussa amatöörien Suomen mestari sekä MM-hopeamitalisti.

Nopeahkosta julkaisuaikataulusta huolimatta tavoitimme myös ”Sakkematti” Lähderinteen kommentoimaan tulevaa koitostaan:

”Pidän ottelua Tuukkaa vastaan todella mielenkiintoisena. Tuukka on vahva ja kovaa lyövä ottelija, jonka pystyosaaminen on hyvällä tasolla. Olen seurannut Tuukan uraa ja tykännyt kovasti hänen matseista, ihan senkin takia on siistiä päästä Tuukan kanssa samaan kehään”, Lähderinne luonnehtii nuorta haastajaansa.

”Tiedän, että Tuukka on pelannut shakkia jonkin verran, mutta en tiedä millä tasolla hän on. Itse olen panostanut viime aikoina shakkiin aika paljon, joten on kiva päästä haastamaan Tuukkaa myös shakkipöydällä.”

Lopuksi Lähderinne kertoo vielä urheilun ystäville oman näkemyksensä lajin hienouksista ja siitä, miksi kaikkien kannattaisi antaa sille mahdollisuus. ”Shakkinyrkkeily on lajina todella kiehtovaa ja erikoista, jossa  ottelun tilanteet  voivat muuttua nopeasti. Esimerkiksi yksi virhe laudalla antaa vastustajalle ylivoiman ja näin ollen nyrkkeilyerissä on pakko ryhtyä hakemaan tyrmäystä, jopa vähän riskillä. Taktisia muutoksia tulee osata tehdä nopeasti tilanteen niin vaatiessa. Otteluista muodostuu yleensä jännittäviä ja draamaa piisaa. YouTube-videoista saa jonkinlaisen kuvan lajista, mutta livenä koettuna shakkinyrkkeilyn hienous tulee todella esille.”

Kuten aina, urheilu on parasta paikan päällä nautiskeltuna. Mikäli kuitenkin pandemia vielä lokakuussa piiskaa pohjoista kansaamme, niin tapahtuma on katsottavissa myös verkon kautta. Liput tapahtumaan myy Tiketti.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen, Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s