Todellinen yllätyskäänne: Maiju Suotama kohtaa UFC-veteraanin

Maiju ”Mountain Momma” Suotaman (8-5-0) piti otella puolalaista Marta Waliczekia vastaan tulevana lauantaina, mutta pandemia sekoitti pakkaa entistä kiinnostavammaksi.

Maiju Suotama tuskin häikäistyy parrasvaloista, sillä hän on otellut ennenkin kovissa paikoissa. Kuva: Dave Mandel/InvictaFC

Maiju Suotama, 35, on suomalaisen vapaaottelun yksi uranuurtajista. Ensimmäsen kerran imatralainen otteli ammattilaisena jo vuonna 2009 Carelia Fight 5 -illassa. Pitkään uraan on mahtunut paljon ulkomaan komennuksia, joten Suotama lähtee reissuun mukanaan iso repullinen kokemusta viime hetken muutoksesta huolimatta.

Suotaman oli määrä kohdata tulevana lauantaina Marta Waliczek (4-3-0), mutta nyt hän kohtaakin erittäin kokeneen UFC-veteraanin, Lucie Pudilovan (10-6-0), jolla on voitto muun muassa Waliczekista. Pudilova on otellut seitsemän kertaa UFC-häkissä ennen kuin sai lähtöpassit amerikkalaisorganisaatiosta. Tshekkiläisen ottelijan parhaat aseet ovat ehdottomasti pystyottelun saralla, kuten oli Suotaman alkuperäiselläkin vastustajalla. Siinä mielessä vastustajan vaihtuminen on hieman suosiollisempaa Suotamalle. Lisäksi tshekkiläinen ei ehdi varautua imatralaisen kohtaamiseen juuri laisinkaan.

Saimme suoran yhteyden suomalaisottelijaan, joka kommentoi tulevaa otteluaan Pudilovaa vastaan seuraavasti:

Toivotan alkuperäiselle vastustajalleni Martalle hyvää vointia ja nopeaa paranemisprosessia harmillisessa tilanteessa.

Oli ilo, että Lucie suostui näin lyhyellä varoitusajalla paikkaamaan. Tässä maailmantilanteessa ylipäänsä matsin saaminen on lahja. Kun vielä lisätään kaikki ylimääräiset kimurantit kommervenkit, niin paikkaajan saaminen nopeasti ei todellakaan ole helppoa. On upea tilaisuus saada nyt kohdata erilainen vastustaja ja haastaa todella kova päänahka.

Lucie on kokenut, kovissa liemissä keitetty pystytaituri, mutta näen toki hänen ottelutyylissään aukkoja joista saan rokottaa. Suuntaan ottelun kulun omien vahvuuksieni mukaan ja noudattamalla suunnitelmaa kykenen hakemaan tarvittavat siirrot viimeistelyyn.

Otteluanalyysi

Suotaman painiosaaminen on todistetusti korkealla tasolla, josta todisteena toimii muun muassa EM-kultamitali ADCC-lukkopainin kilpailuista vuodelta 2018. Mikäli Vuorimuori onnistuu ajamaan Pudilovan vasten häkin seinää tai tshekki ottelee liian vapautuneesti pystyssä, on hänelle luvassa todella raastavaa kyytiä lapaluut vasten kanveesia. Suotama tykkää lyödä aktiivisesti mattopainitilanteissa lopetuspaikkaa hakien, kuten nähtiin hänen Invicta-ottelussaan Shanna Youngia vastaan jo heti ensimmäisessä erässä.

Suotaman edellisten otteluiden vire ei ole ollut sitä terävintä, jota häneltä ollaan totuttu näkemään, mutta kenties Imatran koskesta voimansa ammentava lukkopainitaituri nähdään Tshekin illassa tutussa painihurmoksessaan. Pudilovan edelliset viisi ottelua ovat tuoneet hänelle kaksi voittoa ja kolme tappiota. Pudilovan rekordissa on valitettavasti kaksi voittoa myös suomalaisista kilpasiskoista, Suvi Salmimiehestä sekä Eeva Siiskosesta.

Edellisen kerran Pudilova on onnistunut voittamaan ottelunsa ennen täyttä aikaa neljä ja puoli vuotta sitten. Tyrmääjäksi häntä ei voi kuvailla, vaikka hyvin taitava ja armoton pystyssä onkin. Viime vuosina Pudilovan parhaat esitykset ovat tulleet sellaisia vastustajia vastaan, jotka eivät ole meritoituneita painijoita kuten Suotama.

Suotaman viiden viimeisen virallisen ottelun saldo puolestaan on kolme voittoa ja kaksi tappiota. Tappioista viimeisin tuli Invicta-häkissä Shanna Youngia vastaan vahvan ensimmäisen erän jälkeen. Viimeistä edellisin tappio oli mielestäni melko selvä työtapaturma, jossa Suotama epähuomiossa syötti kaulansa giljotiiniin Carelia Fight 14 -illassa. Suotaman vahvimmat aseet Brnon iltaan ovat monipuoliset alasviennit, matto-osaaminen sekä aina timanttisen kova fyysinen kunto.

Arvioni ottelun lopputuloksesta on, että onnistuessaan Maiju Suotama palaa voittokantaan alistuspainimalla Lucie Pudilovan suohon ja hukuttamalla tämän sen silmäkkeeseen. Missään nimessä helppoa voittoa imatralaiselle ei kuitenkaan ole tarjolla, sillä Pudilova on vaikea vastustaja. Mikäli Pudilova saa otella pystyssä, niin kotikenttäetua nauttiva 25-vuotias nakutelee osumia varmasti mielellään etäisyydeltä. Suotamalla on tämän ottelun myötä mahdollisuus jättää erittäin arvokas käyntikortti osaamisestaan, mutta selvää on että sen saadakseen suorituksen on mentävä nappiin.

Lyhyestä varoitusajasta johtuen ottelu on sovittu painoluokkaan 64 kiloa, kun alkuperäinen ottelu oli määrä kamppailla painoluokassa 61 kiloa. Ilta on katsottavissa Oktagon MMA:n omasta PPV-striimistä 27.3. kello 18.00 alkaen . Alkuperäinen ottelu oli osana esikorttia, mutta tätä artikkelia kirjoitettaessa ei ole varmuutta kuinka mones ottelu Suotaman ja Pudilovan välinen mittelö on.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: Dave Mandel/InvictaFC

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s