Otteluennakko: Makwan Amirkhani vs Nate Landwehr

Otteluennakko: Makwan Amirkhani vs Nate Landwehr sisältää faktat, jotka ovat oleellisia tämän kohtaamisen kannalta.

Makwan Amirkhani vs Nate Landwehr tulee todennäköisesti olemaan erittäin vauhdikas ottelu, jossa suomalainen on ennakkosuosikin roolissa. Kuva: UFC

Makwan Amirkhani (16-5-0) kohtaa amerikkalaisen Nate Landwehrin (14-4-0) 5. kesäkuuta vielä toistaiseksi vahvistamattomassa paikassa. Suomalaisittain ottelu lupaa hyvää, sillä Amirkhani lähtee otteluun ennakkosuosikkina vedonlyöntitoimistojen ja laji-ihmisten näkemysten mukaan.

Molemmat höyhensarjalaiset ovat 32-vuotiaita ja kokeneita ottelijoita. Amirkhanin UFC-ura on Landwehriin verrattuna huomattavasti menestyksekkäämpi sekä pidempi. Suomalaisella on amerikkalaispromootiossa allaan jo yhdeksän ottelua, joista hän on onnistunut voittamaan kuusi ja hävinnyt kolme. Amirkhanin kaikki tappiot UFC:ssa ovat tulleet kovia nimiä vastaan. Arnold Allen, jolle suomalainen hävisi hajaäänituomiolla 2017, on voittanut UFC-otteluistaan kaikki kahdeksan ja on tällä hetkellä haastajalistan sijalla seitsemän. Seuraava tappio ”Mr. Finlandille” tuli Shane Burgosia vastaan teknisellä tyrmäyksellä 2019. Burgos on UFC:n haastajalistan sijalla yhdeksän ja hänen UFC-uransa saldo on 6-2. Viimeisimmän tappionsa Amirkhani kärsi suomalaisen vapaaotteluhistorian toistaiseksi suurimmassa ottelussa Edson Barbozaa vastaan pisteillä. Mitään hävettävää suomalaisen suorituksissa ei siis missään nimessä ole.

Landwehrin ura maailman suosituimmassa promootiossa on lähtenyt käyntiin yskähdellen. Debyyttiottelussaan amerikkalainen tuli tyrmätyksi, kun Herbert Burns nosti polven hänen otsaansa clinchistä ensimmäisessä erässä ja viimeisteli tennesseeläisen moukarimaisin iskuin matossa ennen kuin tuomari ehti hätiin. Toisessa ottelussaan Landwehr otti voiton Darren Elkinisistä yksimielisellä pistetuomiolla vauhdikkaan ja verisen ottelun päätteeksi. Landwehrin UFC-uran kolmas ottelu päättyi alle minuutissa, kun Julian Erosa osui häntä päähän lennokkaalla polvipotkullaan, jota seurasi lyhyt iskuralli ja tuomarin väliintulo.

Viimeisten viiden ottelun saldo on molemmilla ottelijoilla 3-2. Amirkhanin mitat antavat suomalaiselle neljän senttimetrin ulottuvuusedun ja viime otteluissa nähty pystyottelun kehittyminen povaa hyvää sen kannalta, että paikkoja alasvienneille voi odottaa melko turvallisesti. Landwehrin painitausta on paperilla hyvä asia tämän ottelun kannalta, mutta on todella vaikea kuvitella etteikö suomalainen onnistuisi poikkeuksellisen räjähtävillä alasvienneillään häntä mattoon saamaan. Ja kun mattoon mennään, niin Makwan Amirkhani on äärimmäisen vaarallinen vastustaja kenelle tahansa. Lisäksi Landwehrin alasvientipuolustusta on kritisoitu ihan perustellusti useassa yhteydessä.

Tyylillisesti Landwehr on viihdyttävä ottelija, sillä hän tulee voimakkaasti eteenpäin ottaen ja antaen iskuja maalinsa saavuttamiseksi. Hieman konservatiivisemman ja kypsemmän tyylin omaavalle Amirkhanille tämä sopinee, sillä alasviennin ajoittaminen eteenpäin ennakkoluulottomasti tulevan vastustajan jalkoihin on helpompaa, kuin jos vastustaja on kovin varovainen. Osuessaan Landwehrin iskuissa on painoa takana, joten tässä on yksi mahdollinen vaaranpaikka suomalaisottelijalle. Landwehr on uransa 14 voitosta ottanut kahdeksan tyrmäyksellä tai teknisellä tyrmäyksellä. Hänet on voitettu vain kerran lopetusotteella, joka on suomalaisen vahvinta osaamisaluetta.

On totta, että Landwehr on M-1 Globalin entinen höyhensarjan mestari ja varsin kelvollinen vapaaottelija. Samaan hengenvetoon on todettava, että suomalaisen kokemukset maailman eliittiottelijoita vastaan ovat kuitenkin melko paljon kovempaa valuuttaa häkissä, kuin amerikkalaisen kovimmat koetukset. Täyteen aikaan käyty ottelu Barbozaa vastaan on kuin se kurja ensimmäinen kesätyö, joka tuntuu aivan tuskaiselta heinäkuun helteillä, mutta on työmoraalia kasvattava pidemmän aikavälin sijoitus, joka kantaa hedelmää vielä vuosia. Niitä hedelmiä Makwan Amirkhani tulee poimimaan 5. kesäkuuta palatessaan voittokantaan ja lähtiessään uuteen nousuun kohti TOP 15 -sijoitusta UFC:ssa.

Arvio: Makwan Amirkhani ottelee alussa tarkasti etukäden suoransa takana ja naputtelee amerikkalaisen naamaan osumia. Nämä osumat entisestään kasvattavat Landwehrin näytönhaluja ja saavat hänet hyökkäämään liian varomattomasti. Landwehrin puksuttaessa eteenpäin liikanimelleen uskollisena junan lailla avautuu suomalaiselle paikka alasvientiin ja siitä edelleen kuristukseen. Amirkhani voittoon ensimmäisessä tai viimeistään toisessa erässä lopetusotteella.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: UFC

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s