Olli Santalahti UFC-tason otteluun

Olli Santalahti pääsee uransa kovimpaan tasonmittaukseen. UFC-voittojakin napsineen vastustajan kohtaaminen on valtava mahdollisuus.

Olli Santalahti pääsee uransa toistaiseksi suurimpaan näytönpaikkaan syyskuussa. Kuva: Jarno Nurminen

Kun Brave CF rantautuu ensimmäistä kertaa Puolaan syyskuun 25. päivä on aihetta iloon paitsi Puolassa, niin myös Suomessa. Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti (12-3-0) pääsee uransa hienoimpaan näytönpaikkaan, kun hän ottaa mittaa neljästi UFC:n riveissä otelleesta itävaltalaisesta Ismail Naurdievista (20-5-0).

Naurdiev siirtyi UFC:hen helmikuussa 2019 pikakomennukselle paikkaamaan silloin estynyttä Ramazan Emeeviä ottelussa Michel Prazeresiä vastaan. Kovassa nosteessa ollut itävaltalainen onnistui saamaan arvokkaan voiton debyytissään, joskin aiemmasta poiketen Naurdiev ei onnistunut jatkamaan hienojen lopetusvoittojensa listaa amerikkalaisorganisaatiossa, vaan voitto tuli pistetuomiolla. Naurdievin lista hänen saapuessaan UFC:hen oli todella vakuuttava, 17-2-0, ja se koostui valtavasta määrästä tyrmäys- sekä keskeytysvoittoja lopetusottein. Amerikkalaispromootiossa otellessaan Naurdiev ei kuitenkaan enää onnistunut jatkamaan highlight -listan kasvattamistaan, vaan hänen saldokseen jäi lopulta kaksi voittoa ja kaksi tappiota pisteillä. UFC-presidentti Dana White ei ollut vakuuttunut itävaltalaisen otteista ja kuten arvata saattaa, neljän ottelun jälkeen Naurdievin sopimusta ei uusittu. UFC-uran kestoksi jäi siis vain yksi hyvin toiminnantäyteinen vuosi.

Sittemmin Naurdiev otteli Elite MMA Championshipin illassa Puolassa voittaen paikallisen vastustajansa jälleen pistetuomiolla, jonka jälkeen hänet kiinnitettiin Brave CF:n sopimusottelijaksi. Naurdiev nostettiin heti 79,4 kiloisten (ylempi välisarja) mestaruusotteluun Jarrah Hussein Al-Silawia vastaan, mutta tuo ottelu päättyi jordanialaisen voittoon, kun Naurdievin jalka antoi lopulta periksi toisessa erässä alapotkujen johdosta. Itävaltalaisen kymmenen viimeisen ottelun tilasto on 6-4, joista siis neljä on oteltu UFC:n riveissä. Lempinimensä ”The Austrian Wonderboy” Naurdiev on ansainnut näyttävillä otteillaan. Hänen 20 voitostaan 11 on tullut tyrmäyksellä, viisi lopetusotteella ja vain neljä pistein. Luonnollisesti vastustajien tason kovetessa lopetusvoittojen ottaminen hankaloituu, mutta hän on lähtökohtaisesti mielenkiintoinen ottelija.

Olli Santalahden ura on hyvällä tolalla ja tekeminen on selvästi nousujohteista. On totta, että turkulainen ei ole ennen kohdannut Naurdievin tasoista vastustajaa ottelussa, mutta toisaalta otteluhistoriaan mahtuu monta vaativaa koitosta. Santalahden kymmenen viimeisimmän ottelun saldo on 8-2. Turkulaisen taitotaso on kansainvälisestikin vertailtuna hyvä ja alati kehittyvä. Fysiikassaan hän tuskin antaa tuumakaan periksi juuri kenellekään painoluokassaan. Santalahden keihäänkärki, kuten Suomessa hyvin tiedetään, on väkivahva paini, härkämäiset alasviennit sekä murhaava matto-osaaminen. Santalahden lopetusarsenaali on monipuolinen ja myös tilastot tukevat tätä. Turkulaisen kahdestatoista voitosta kolme on tyrmäysvoittoja, viisi lopetusotteella ja neljä pistetuomiolla tulleita. Santalahden viimevuosien highlight -videoon mahtuisi helposti esimerkiksi voitot suloev stretchilla sekä suoralla jalkalukolla. Molemmat hyvin poikkeuksellisia lopetuksia ammattilaisvapaaottelussa.

Voittamalla Naurdievin Olli Santalahti ottaisi tärkeän askeleen kohti UFC-unelmaa. Unelmaa, jota tiimikaveri Teemu Packalén on myös saanut elää omalta osaltaan. Kuva: Jarno Nurminen

Ottelet Ismail Naurdievia vastaan syyskuun 25. päivä. Onko tämä urasi suurin ottelu toistaiseksi?

 ”Kyllä tämä on toistaiseksi urani suurin ottelu ja sitäkin merkittävämpi näytönpaikka.”

On hienoa, että saat tällaisen mahdollisuuden näyttää osaamistasi. Totuus kuitenkin on, että pelkkä näytönpaikka ei riitä, vaan vain voitto kelpaa. Miten varmistat sen, että hyödynnät tämän tilaisuuden maksimaalisesti?

”Harjoittelen kovaa ympäri vuoden ja pyrin aina kehittämään osa-alueita, joissa huomaamme valmennuksen kanssa olevan työstettävää. Tämän ottelun varmistuessa päädyin myös irtisanomaan itseni päivätöistä, jotta pystyn loppuajan fokusoitumaan pelkästään tähän otteluun. Nyt kaksi rokotetta saaneena ja yleisen pandemiatilanteen toivottavasti hellittäessä alan aktiivisesti järjestämään itselleni ulkomaanleirityksiä tulevaisuudessa, mutta tähän otteluun se ei tietenkään ole enää mahdolista lyhyen varoajan seurauksena. Muutama Porin leiritys on suunnitteilla Jessen kanssa ennen Puolan koitosta.”

Naurdievin otteluista on saatavilla paljon videomateriaalia. Millainen ottelija hän mielestäsi on?

”Naurdiev on monipuolinen vapaaottelija, jonka vahvuudet ovat selvästi pystyottelussa, jos hänen antaa ylläpitää omaa vauhtiaan. Eteenpäin hän ottelee hyvin, mutta prässin alla on haavoittuvainen koville osumille ja alasvienneille.”

Missä olet häntä parempi?

”Vapaaottelussa. Ei tätä tarvitse perustella, matsi sen tulee näyttämään.”

Onko joku osa-alue, missä näet että hänen kanssaan on oltava poikkeuksellisen tarkkana?

”Matseissa tulee aina olla tarkkana, koska mitä vain voi tapahtua alussa kuten monet kerrat on todistettu. Jos joku asia tulee Ismailista nostaa, ovat ne hänen erikoiset ja yllättävät yläpotkunsa.”

Ottelu on suomalaisittain hyvin herkullinen. Miten ottelutarjous järjestyi?

”Ollaan suostuttu nyt kaikkiin Braven tarjoamiin ottelutilaisuuksiin ja jokainen ensimmäistä lukuunottamatta on kaatunut minusta riippumattomiin tekijöihin. Valko-Venäjällä vastustaja totesikin minun olevan liian suuri riski ja kieltäytyi ottelemasta.

Viime kerralla Kevin Ruart rikkoi oman olkapäänsä reilu viikko ennen h-hetkeä. Bravesta ovat pahoitelleet kovasti näitä edellä mainittuja tapahtumia ja korostaneet, että tulevat korvaamaan tämän minulle. Koen, että tämä ottelutilaisuus tulee nyt olemaan tuo korvaus omasta suoraselkäisyydestäni ja valmiudestani tehdä sitä mitä on sovittu. Toivottavasti tällä kertaa päästään häkkiin saakka.”

Edellinen Brave-ottelusi tuli nopealla varoajalla ja kerroit sen vaikuttaneen suorituskykyysi. Millaisessa iskussa Olli Santalahti on syyskuun 25. päivä?

”Pyrin tietenkin olemaan parhaassa mahdollisessa iskussa. Paremmassa kuin ikinä.”

Missä olet tasan vuoden kuluttua urheilijana ja mitä siihen vaaditaan?

”Uskon vahvasti olevani jossain suuressa vapaaotteluorganisaatiossa isojen matsien äärellä. Tämä edellyttää sitä, että voitan tulevat ottelut ja vältyn isommilta loukkaantumisilta.”

Miten ottelusi Naurdievia vastaan päättyy?

”Päättyy miten päättyy, mutta mun käsi nostetaan voiton merkiksi. Vaikea näitä on ennakkoon arpoa.”

Brave CF 54 -ilta otellaan Puolan Koninissa lauantaina 25. syyskuuta.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s