Laji-ikoni Venla Luukkonen mestaruusotteluun UFC Fight Passille

Venla Luukkonen pääsee esittelemään taitojaan potentiaalisesti valtavalle määrälle silmäpareja.

Polaris on Venla Luukkoselle tuttu organisaatio. Tällä kertaa panoksena on mestaruus. Kuva: Polaris Professional

Lokakuun 9. päivä Venla Luukkonen kohtaa korkean profiilin Polaris 17 -illassa Kendall Reusingin, jota luonnehditaan yhdeksi sukupolvensa parhaista jujutsukoista. Reusing, 23, on nuoresta iästään huolimatta kerännyt mestaruuksia monissa eri mittelöissä. Hän on muun muassa No Gi (lukkopainin) maailmanmestari vuosimallia 2019.

Kun puhutaan brasilialaisesta jujutsusta ja sen suomalaisista laji-ikoneista olisi omituista olla nostamatta esiin Venla Luukkosen nimeä. Luukkonen on lajin ensimmäinen suomalainen, joka onnistui voittamaan maailmanmestaruuden mustavöisenä. Luukkonen voitti ensin maailmanmestaruuden vuonna 2013 ruskeavöisenä ja heti perään vuotta myöhemmin mustavöisenä BJJ:ssa. Saavutus on hyvin poikkeuksellinen suomalaisessa kamppailuhistoriassa. Luukkosen mitalisaldo on muutenkin vaikuttava, hän on voittanut muun muassa euroopan mestaruuden No Gi (lukkopainissa) mustavöissä 2015 painoluokassa absolute, jota pidetään lajin kuninkuusluokkana, sillä painorajaa ei ole.

Kansainvälisen kirjeenvaihtomme luottosoutaja huopasi tiensä Itämeren yli Tukholmaan, siitä jalan Örebron kaupunkiin ja kirjasi ylös Luukkosen mietteet tulevasta superottelusta:

Ottelet lokakuun alussa Kendall Reusingia vastaan Polariksen illassa. Mitä tämän profiilin ottelu sinulle urheilijana merkitsee?

”Tätä on kaivattu. Erityisesti kun takana on pitkä kilpailutauko koronan vuoksi, niin kaipaus ottelemiseen on suuri. Onhan se todella siistiä päästä myös varsinaiseen titteliotteluun – ihan mukava come back kansainvälisille areenoille. Minulla oli ottelu Samantha Cookia vastaan Polaris 7:ssa kolme vuotta sitten, ja tarkoitus oli, että sen jälkeen etsittäisiin jonkun toisen matsin kautta vastus mestaruusotteluun. Polaris on kyllä aina välillä yrittänyt löytää sopivaa vastustajaa minulle, mutta nyt viimein onnisti. Kyseessähän on avoimen painoluokan mestaruusottelu, ensimmäinen laatuaan. Ffion Davis on jo ehtinyt puolustaakin pienemmän painoluokan vyötä, joten on korkea aika saada tuo toinenkin painoluokka aktiiviseksi. 

Ylipäätään  maailmalla raskaampien painoluokkien taso naisissa on noussut, hyvänä esimerkkinä on tuleva WNO-turnaus, jonne on saatu todella näyttävä kahdeksan naisen raskas sarja (mm. tuleva vastukseni Kendall). Toivottavasti pandemia saadaan hallintaan, että pääsisi myös näihin koviin karkeloihin osallistumaan.

Edellisestä Polariksesta jäi todella hyvä kokemus itse organisaatiosta, joten senkin vuoksi mukavaa päästä juuri sinne ottelemaan. Vaikka itsellä alkaa olla ikää moneen kilpakumppaniin verrattuna, en tunne oman aktiiviurani olevan takana päin. Päinvastoin.”

Mitä tiedät tulevasta vastustajastasi?

”Olen otellut Kendallia vastaan kerran aiemmin, itse asiassa juurikin viimeisimmän kansainvälisen tason matsin ennen koronaa 2020 IBJJF EM-kisoissa. Silloin tuli takkiin, mutta tässähän on hyvät tarinan ainekset: kaksi vuotta myöhemmin lukkopainin tittelimatsi on ihan eri ottelu, ja molemmat ovat varmasti kehittyneet tämän aikana.

Kendallilla on se etu, että hän on päässyt ottelemaan tiuhaan tahtiin viimeisen vuoden aikana, ja takana on monta kovaa vastusta (ja mestaruusmatseja) Fight to Win – ja vastaavissa jenkkiorganisaatioissa. Ennen jujutsua hän on muunmuassa paininut, sen tiedän. Kendall on aika monipuolinen ottelija, tyyli melko perinteinen. Sopii minulle vastuksena oikein hyvin. Varmasti nuori ja voitonnälkäinen.”

Miten kuvailisit itseäsi lukkopainijana?

”All-around/monipuolinen; olen pohjimmiltani positiopainija, mutta mm. edellinen Polaris sekä yleistyneet submission only -tapahtumat ovat muokanneet omaa painia hyökkäävämpään ja lopetushakuisempaan suuntaan. Kokemusta on kertynyt ihan kunnolla, minua ei paljoa eri tilanteet hätkäytä. Lisäksi covid-tauko on kasvattanut nälkää…”

Millä keinoin aiot varmistaa, että ottelun päätteeksi sinun kätesi nostetaan ilmaan voiton merkiksi?

”Olen valmistautunut hyvin sekä fyysisesti että henkisesti. Kisavuosien aikana minulle on muodostunut todella hyvä treenirutiini, ja nyt kun meille on tullut perheenlisäystä, mikä tarkoittaa paljon aikataulujen sumplimista, niin treenien rutiini kantaa pitkälle. Nyt kun aikaa on vähän, niin keskityn aika paljon itselleni räätälöityyn sparriin, niin sanotusti kisatempoiseen treeniin. Hanna teki edelliseen Polarikseen toimivan taktiikan, joka on kehitetty tähän matsiin sopivaksi. Tämän lisäksi ollaan saatu apua esimerkiksi Markkasen Samilta, että tulisi vähän ulkopuolista perspektiiviä.”

Haluatko lähettää terveisiä suomalaisille kamppailufaneille?

”Kyllä täällä Ruotsissa asuessa kaipaa todella paljon suomalaista kamppailuskeneä. Jatkakaa yhdessä tekemistä, sillä mennään eteenpäin! Oli taas hienoa katsoa, kun Suomi menestyi hyvin viime viikonlopun ADCC-karsinnoissa. Siellähän tuo omakin tähtäin on, naisten ensi kevään karsinnoissa. Polaris on hyvä välietappi niitä silmällä pitäen.”

Polaris 17 -tapahtuma otellaan lokakuun 9. päivä Southamptonissa, Englannissa. Tapahtumaa on mahdollista seurata UFC Fight Passin kautta suorana. Illan toisessa mestaruusottelussa nähdään yksi jujutsuskenen kuumimmista nimistä, Craig Jones, kun hän puolustaa Polaris-mestaruuttaan UFC:ssakin lukuisia otteluita voittaneesta Davi Ramosista. Ramos ei suinkaan ole pelkästään ammattilaisvapaaottelija, vaan brasilialainen on myös ADCC-lukkopainin maailmanmestari vuosimallia 2015. Kyseessä on siis niin ikään todellinen superottelu Luukkosen mittelön lisäksi.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: Polaris Professional

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s