Total Fight Night V – kaksi suomalaista pääottelussa!

Total Fight Night V tarjoilee maukkaan pääottelun, kun kehään astelee poikkeuksellisesti kaksi kotimaista kamppailijaa.

Ville Mankisen ja Patrik Kapasen mittelö on todella herkullinen kotimainen kohtaaminen. Kuva: Total Fight Night

Marraskuun 13. nähdään jotain tavallisesta poikkeavaa Lahden Sibeliustalossa. Kotimaisessa vapaaotteluillassa on hyvin harvinaista, että kehään nousee illan pääottelussa kaksi suomalaista ottamaan mittaa toisistaan. Näin kuitenkin on, kun Finnfighters’ Gymin Ville Mankinen (1-2-0) kohtaa ammattilaisena itseään selvästi kokeneemman GB Gymin Patrik Kapasen (4-5-0) illan pääottelussa. Ottelu otellaan hieman yllättäin höyhensarjassa, eli painoluokassa 65,8 kiloa. Tämä on mielenkiintoinen valinta, sillä Kapanen ei ole ammattilaisena koskaan otellut noin kevyenä. Mankinen puolestaan on otellut kaikki kolme ammattilaisotteluaan höyhensarjalaisena.

Patrik Kapanen

Ammattilaistiimi Primus Fight Teamin riveissä taitojaan hiova Kapanen on ottelija, jolta ei juurikaan tylsiä esityksiä olla nähty. Kapanen poistuu yleensä häkistä joko voittajana tai häviäjänä yleisön mylviessä tyytyväisenä näkemästään. 32-vuotiaan Kapasen kaikki voitot ovat tulleet keskeytyksellä ja tappioistakin vain yksi on tullut pistetuomiolla. Vaarallisimmillaan Kapanen on päästessään iskemään pystyssä, sillä hänen nyrkeissään on tylyä tyrmäysvoimaa. Kapanen on itse kuvaillut aiemmin, että hänen tankkinsa tuppaa otteluiden loppua kohden tyhjenemään. Kun otetaan huomioon normaalia suurempi painonveto tähän kohtaamiseen, niin tällä seikalla saattaa hyvinkin olla merkitystä, mikäli ottelu etenee ohi ensimmäisen erän.

Myös Rauman Toni Lampinen tiedosti Kapasen nyrkkien tyrmäyspotentiaalin, kuten kuvasta näkyy. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Kapanen on ammattilaisurallaan kohdannut suomalaisottelijoita ennenkin. Itse asiassa suurin osa hänen otteluistaan on ollut kotimaista kamppailijaa vastaan. Mitään ylimääräistä jännitystä siis tämän suhteen tuskin on luvassa. Kapasen nimekkäin päänahka tuli Cage 38 -illassa, kun hän voitti Aleksi Savolaisen ensimmäisessä erässä takakuristuksella ottelussa, jossa vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli hengästyttävän paljon. Kapasen viiden viimeisimmän ottelun saldo on kaksi voittoa ja kolme tappiota. Edellinen voitto on vuodelta 2017 Savolaisesta. Haastattelimme Kapasta ottelun alla:

Kohtaat Ville Mankisen Lahden illan pääottelussa. Mitkä olivat ensimmäiset ajatuksesi, kun sinulle tarjottiin tätä ottelua? 

”Ottelumahdollisuuksia ei koronan aikana ole liikaa ollut, joten heti kun tuli mahdollisuus otella Suomessa, niin mielelläni tähän tartuin.”

Ottelu on sovittu painoluokkaan 65,8. Ottelet normaalisti painoluokkaa ylempänä 70,3kiloisissa. Miten alempi painoluokka vaikuttaa otteluun ja siihen valmistautumiseen?

”Puntari on ensimmäinen vastustajani. En ole sitten armeijan vaparikisojen jälkeen 2008 noin vähää painanut, mutta onneksi tässä on ollut aikaa poltella rasvoja. Ottelussa näytän paremmalta kuin 70-kiloisissa ja kerrankin vastustajakin on alle 180cm pitkä.  Ehkäpä sitä on matsissa sellaisessa tikissä, että voi muutaman paidattoman kuvan laittaa someen kisoista. ”

Millaisena ottelijana pidät Mankista ja oletko seurannut hänen otteitaan ammattilaisena?

”Mankinen on parempi ottelija, kuin mitä rekordi antaa ymmärtää. Nuori, nälkäinen ja tekninen ottelija. Hyvä pysty ja ei turkulaisilla oo tapana olla huonoja matossakaan.” 

Missä näet itselläsi etulyöntiaseman tässä otteluparissa?

”Meille tuli ennen koronaa uusi pääkoutsi (Anton Kuivanen) ja nyt on päästy treenaamaan pari kertaa päivässä, joten kehään nousee entistä monipuolisempi ja nopeampi Kapanen. Lyön lujaa, leuka on kova ja ukko on helvetin vahvassa kunnossa, niin eiköhän siinä ole voiton avaimet. Teixeira voitti vyön yli 40-vuotiaana, joten tässä aletaan olemaan kohta prime timessä.”

Mihin ottelu ratkeaa?

”Ei tässä ylitöitä ole tarkoitus mennä tekemään, joten eiköhän matsi lopu ennen aikojaan, kun ollaan tovi lyöty aivosoluja solmuun.” 

Ville Mankinen

Ville Mankisen nimi on jo pitkään kuplinut pinnan alla kotimaisessa vapaaotteluskenessä. Turun suunnalta Mankisen nimeä on nostettu usein esiin, kun keskustellaan lupaavista tulevaisuuden nimistä. Mankisen ammattilaisura lähti käyntiin odotuksiin nähden vaisusti, kun turkulainen kärsi debyytissään tappion Viktor Gustavssonille kolmannessä erässä teknisellä tyrmäyksellä. Seuraavassa ottelussaan Mankinen kohtasi Viron Sten Saaremäen ja ottelun ensimmäisessä erässä Mankinen onnistui miltei tyrmäämään Saaremäen painavilla osumillaan pystyssä. Saaremäe kuitenkin onnistui välttämään keskeytystappion ja käänsi ottelun kulun itselleen suotuisaksi painillaan ja alasvienneillään voittaen ottelun lopuksi pistein. Mankisen ammattilaisuran ensimmäinen voitto tuli kaksi vuotta sitten Loimaalla, kun turkulainen peittosi Denis Ignatievin pistetuomiolla tuoreimmassa ottelussaan.

Mankisen ottelussa Saaremäeä vastaan oli paljon hyvää, mutta lopputulos ei ollut mieleinen. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Mankinen on tyyliltään monipuolinen ottelija ja painoluokkaansa erittäin fyysinen ilmestys. Pystyottelu on hyvällä tasolla ja samaa voi sanoa painiosaamisesta. Urheilulliset ominaisuudet ja tekninen osaaminen Mankisella on kunnossa, joten nyt onkin mielenkiintoista nähdä saadaanko hyvin viritetystä koneesta ulosmitattua sen koko potentiaali, sillä aina näin ei ole ollut. Lähestyimme myös Mankista ja tiedustelimme nuoren miehen aatokset, kun otteluun on aikaa kaksi viikkoa:

Mitkä olivat ensimmäiset ajatuksesi, kun sinulle tarjottiin ottelua Patrik Kapasta vastaan?

”Tottakai olin innoissani. Ensinnäkin että pääsee taas pitkän tauon jälkeen ottelemaan ja sitten vielä ukkoa vastaan, joka on pitkään ollut suomivaparissa mukana.”

Millaisena vastustajana pidät häntä?

”Kapanen on vahva kaveri, kova lyömään ja kokenut ottelija. Saadaan varmasti hyvä matsi aikaiseksi.”

Miltä tuntuu otella illan pääottelussa?

”Mukava päästä pääotteluun. Lupaan ettei yleisön tarvitse turhaan odottaa. ”

Ammattilaisurasi ensimmäiset kaksi ottelua eivät tulosten varjossa sujuneet suunnitellusti, mutta kolmas ottelusi toi toivotun voiton.  Edellisestä ottelustasi on jo reilut kaksi vuotta aikaa. Mitä kaikkea tuon kahden vuoden aikana on tehty, jotta tulevan ottelun lopputulos on mieleinen?

”Tosiaan alku ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan, mutta sellaista elämä on. Viime matsista saatiin voitto ja tietenkin harmittaa, että tauko on olosuhteiden pakosta ollut näin pitkä. 

Tauon aikana on pienet krempat saanu hoidettua kuntoon, treenattu kovaa ja järkevästi. Pariin matsiinkin, jotka ovat valitettavasti peruuntuneet, olen kerennyt valmistautua, mutta eipä ne valmistautumiset hukkaan ole menneet.”

Mitkä ovat ammattilaisurasi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet?

”Lyhyen tähtäimen tavoitteet on saada rekordi näyttämään paremmalta. Pidemmällä tähtäimellä olisi hienoa päästä ottelemaan jossain kansainvälisesti isossa organisaatiossa.”

Mihin marraskuinen Lahden ottelu ratkeaa?

”Paha sanoa, kun kristallipalloa en omista, mutta eiköhän sen käsi nosteta ylös, kumpi järkevämmin ottelee ja on paremmin treenannut!”

Total Fight Night V otellaan Lahden Sibeliustalossa lauantaina 13. marraskuuta. Illassa nähdään kamppailua monipuolisesti, sillä ammattilaisvapaaottelun lisäksi kattauksessa on myös thainyrkkeilyä sekä amatöörivapaaottelua.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Total Fight Night ja Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s