Verinen näytelmä Helsingissä

Lauantaina 6. marraskuuta nähtiin tarpeeton verinen näytelmä Helsingissä.

Helsingin kilpailuissa nähdyt tapahtumat ovat puhuttaneet kamppailuyhteisöä.

Kamppailulajit ovat luonteeltaan ankaria ja vaativia. Parhaimmillaan kamppailulajit huipentuvat kahden urheilijan kohtaamiseen, jossa mitataan paremmuutta kovemmalla intensiteetillä kuin harjoitusolosuhteissa on turvallista. Hyvin oleellisena osana otteluita on aina tarkalleen määritellyt säännöt, joiden puitteissa ne käydään. Tärkein peruste sääntöjä luotaessa on ottelijoiden turvallisuus. Saamiemme tietojen ja nähdyn videomateriaalin perusteella vaikuttaa siltä, että lauantaina 6. marraskuuta tapahtui ylilyönti, jossa rikottiin sääntöjä räikeästi. Tässä artikkelissa käsitellään tapahtunutta. Kommenteista vastaa paikalla ollut ammattivalmentaja, joka on myös entinen ammattilaisottelija.

Helsingissä oteltiin eilen potkunyrkkeilytapahtuma Kickboxing Helsinki Open 25 GB Gymin tiloissa. Tapahtumasta oli tarjolla myös suora striimi, joka oli katsottavissa tapahtuman Facebook-sivuilla. Tapahtuma sujui tututtuun tapaan mainiosti, mutta aivan viime hetkillä tapahtumat saivat melko ikävän käänteen. Ammattilaisvapaaottelijana tunnettu MMA Imatraa edustava Juho Valamaa kohtasi yhdeksänkertaisen potkunyrkkeilyn Suomen mestarin Mikko Tirrosen päivän viimeisessä ottelussa. Ottelu käytiin K-1-säännöillä painoluokassa alle 86 kiloa ja se eteni lähes täyteen aikaan, mutta aivan sen loppuhetkillä kamppailu keskeytyi rujolla tavalla. Tirronen iski Valamaata yllättäin kyynärpäällä naamaan.

Iskun seurauksesta Valamaalle aukesi naamaan haava, jonka vuoksi tuomari keskeytti ottelun, kun sitä oli jäljellä 15 sekuntia. Ottelun voittajaksi julistettin pian tuomarin keskeytyksellä Mikko Tirronen. K1-säännöissä kielletään kyynärpääiskut, jonka vuoksi ottelun lopputulos on vähintäänkin erikoinen.

Otimme yhteyttä Valamaan kulmatiimissä toimineeseen Mikko Suvantoon, joka on entinen ammatilaisvapaaottelija ja on jo pitkään toiminut ammattivalmentajana:

”Juho Valamaa voitti K1-säännöillä käydyn ottelun selvästi. Vastustaja Mikko Tirronen löi 10-15 sekuntia ennen ottelun loppua tahallisen kyynärpäälyönnin Valamaan päähän. Tuomari tuomitsi Tirrosen voittajaksi, koska ei kuulemma 1-2 metrin päästä nähnyt tilannetta. Minulla meni tästä kuppi nurin, koska Tirrosen teko on 100% tahallinen, täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.

Lisäksi koin tilanteen 100% tuomarivirheenä. Miten ottelija voi hävitä tällaisen tilanteen jälkeen? Siitä pahoittelut, vaikka ihan julkisesti, että oma käytökseni ei ottelun jälkeen ollut urheilukilpailuun kuuluvaa.”

Tiedustelin Suvannolta jatkotoimenpiteistä tapahtumien suhteen:

”Protestia ei kuulemma saa tehdä, mutta ainakin tällä hetkellä on sellainen tunne, että emme anna asian vain olla. Valamaa on ammattilaisottelija ja minä ammattivalmentaja. Ei nämä tulokset yhdentekeviä ole, vaikka nyt pienet kisat olikin kyseessä.”

Ottelun lopputuloksen julkistamisen jälkeen Tirronen meni Valamaan kulmaan ja lyhyesti kävi myös Valamaan kulmatiimin luona, niin kuin usein ottelun päätteeksi on tapana.

Video on katsottavissa YouTube-kanavallamme:

Juho Valamaa vastaan Mikko Tirronen. Video: Sandra Roos / GB Gym

Teksti: Jyrki Nurminen

Video: Sandra Roos / GB Gym

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s