Toni Lampinen kohtaa UFC:ssa otelleen ruotsalaisen Cage 52 -illassa

Toni Lampinen valmistautuu uransa kovimpaan testiin, kun tanssipariksi Helsingin iltaan tulee entinen UFC-ottelija, Rostem Akman.

Toni Lampinen on osoittanut tasonsa kovissa kotimaisissa kohtaamisissa. Tällä kertaa vastaan tulee UFC-häkissä otellut ruotsalainen, Rostem ”Kurdimus Prime” Akman. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Cage 52 -tapahtuman yksi mielenkiintoisimmista kohtaamisista on Toni Lampinen vastaan Rostem Akman. Erittäin hyvässä otteluvireessä oleva MMA Rauman Toni Lampinen pääsee todelliseen testiin, kun viime aikoina hieman alavireisesti esiintynyt Rostem Akman Tukholmasta hakee korjausliikettä uralleen UFC- ja Cage Warriors -tappioidensa jälkeen.

Tämä maaottelu on ennakkoasetelmaltaan erittäin katsojaystävällinen, sillä kaksikon yhteenlasketuista 19 ottelusta vain kolme on kestänyt täyden ajan. Sitä paitsi, kyllähän Suomi vastaan Ruotsi on asetelmana aina omiaan sytyttämään yleisön hurmokseen.

Tämä mittelö on sovittu painoluokkaan 77,1 kiloa. Akmanille painoluokka on entuudestaan tuttu, kun taas Lampiselle tämä on ensimmäinen laatuaan. Parivaljakko on mitoiltaan lähes identtinen, sillä Rostem Akman on 178 senttiä pitkä ja hänen sylivälinsä on 183 senttiä. Lampisella puolestaan on mittaa 179 senttiä ja ulottuvuutta niin ikään 183 senttimetriä.

Rostem Akman

Rostem Akman (6-3-0) otteli hyvin menestyksekkään amatööriuran ennen siirtymistään ammattilaiseksi. Akman voitti Euroopan mestaruuden peräkkäisinä vuosina 2015 ja 2016 painoluokassa 83,9 kiloa (keskisarja). Myös ammattilaisuran alku sujui erinomaisesti ruotsalaisen ottaessa kuusi voittoa peräkkäin ja tuon nosteen avulla hän ylsi aina UFC-sopimukseen saakka. Ruotsalaisen debyytti amerikkalaispromootiossa tuli pikakomennuksella Tukholmassa oteltuun Gustafsson vs Smith -iltaan 2019.

UFC:ssa ruotsalaisen näytöt eivät aivan riittäneet ja saldoksi jäi kaksi tappiota pistetuomioilla ensin Sergey Khandozhkoa ja sitten Jake Matthewsia vastaan. UFC-sopimuksen rauettua ”Kurdimus Prime” sai mahdollisuuden otella Cage Warriors -promootion neljän miehen mestaruusturnauksessa välisarjan himoitusta vyöstä. Tie nousi kuitenkin pystyyn sittemmin UFC:n riveihin siirtyneen Ian Garryn käsittelyssä irlantilaisen tyrmätessä Akmanin toisessa erässä näyttävällä yläpotkulla.Tyrmäystappion johdosta ruotsalainen tarpoo nyt kolmen tappion suossa, joka varmuudella vaikuttaa tulevaan otteluun valmistautuessa.

Rostem Akman on taitava vapaaottelija, jonka kehitystä on ollut mielenkiintoista seurata amatööriuran vuosista lähtien. Viimeisimpin otteluiden tulokset eivät mielestäni anna oikeaa kuvaa hänen potentiaalistaan. Kuva: Rostem Akman

Ruotsalainen tykkää häkissä painostaa liikkumalla hyvin eteenpäin, mutta toisinaan painostus ei kanna hedelmää melko konservatiivisen lyöntifrekvenssin johdosta. Viimeiseksi jääneessä UFC-ottelussaan ruotsalainen löi 15 minuutin aikana vain yhtä monta kertaa. Lyönti minuutissa oli yksinkertaisesti liian vähän pistetuomareiden papereissa. Akmanin vahvimmat aseet tulevaa kohtaamista ajatellen ovat painavat vastalyönnit, aggressiivisuus mattotilanteissa ja vahva paini. Akmanin mattolyönnit ovat todella painavia, mikäli ruotsalainen pääsee tuohon positioon. Myös kokemus kahdesta täyteen aikaan käydystä UFC-ottelusta ja taitavasta vastustajasta Cage Warriorsissa ovat kovaa valuuttaa, jota ei pidä aliarvioida.

Haastattelimme Fightzone Stockholm -salia edustavaa Rostem Akmania saadaksemme molempien ottelun osapuolien näkemyksen tulevasta kohtaamisesta:

Kohtaat Toni Lampisen Cage 52 -illassa. Mitkä olivat ensimmäiset ajatuksesi, kun tätä ottelua sinulle tarjottiin?

”Olin iloinen, että pääsen ottelemaan jälleen ja vielä kaiken lisäksi lähelle Tukholmaa.”

Mitä tiedät suomalaisesta vastustajastasi?

”Hän on kelpo ottelija, hyvä kaikilla ottelun osa-alueilla.”

Tuoko Suomi-Ruotsi -asetelma tähän kamppailuun lisämaustetta?

”Ei oikeastaan. Olen aina halunnut otella Suomessa, koska aiemmin ruotsalaiset matkustivat usein ottelemaan sinne, muun muassa Finnfightiin ja Cageen. Olen iloinen, että nyt on minun vuoroni. Suomalaiset ovat kova kansa!”

Mitä haluaisit sanoa tulevalle vastustajallesi, Lampiselle?

”Kiitos, kun hyväksyit tämän ottelutarjouksen.”

Kuka voittaa tämän ottelun ja millä keinoin?

”Uskon tietysti, että minä voitan. Olen taitavampi kaikilla ottelun osa-alueilla ja minulla on hyvä tunne tästä ottelusta. Olen pitkästä aikaa todella nälkäinen ja olen kehittynyt paljon. Tulette näkemään sen. Aion hakea lopetusvoittoa, kuten aina. Kenties lopetusotteella tai tyrmäyksellä, otan sen mitä hän minulle tarjoaa.”


Toni Lampinen

Rauman ylpeys, Toni Lampinen (7-3-0), on ennen kaikkea erittäin viihdyttävä ottelija. Lampinen on kerta toisensa jälkeen todistanut iskujensa tehokkuuden ja kuristustensa vaarallisuuden. Lampisen viimeisen viiden ottelun saldo on vakuuttavat neljä voittoa ja vain yksi tappio.

Raumalaisen parhaat suoritukset on nähty Cagen häkissä. Nimekkäimmät voittonsa kotimaisista ottelijoista Lampinen on ottanut hiljattain Bellatorissa otelleesta Patrik Pietilästä (tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä) ja Aleksi Savolaisesta (pystygiljotiinilla ensimmäisessä erässä).

Lampinen on monipuolinen pystyottelija, joka ei hyökkäyksissään syrji yhtäkään vastustajansa kehonosaa. Lampinen paitsi tykkää ottaa häkin keskustan komentoonsa, osaa myös lyödä tehokkaasti vastaan. Viimeisimmässä ottelussaan Sebastian Santanaa vastaan Lampinen osoitti myös, että vastustajan hyvästä ulottuvuudesta huolimatta hän löytää aukkoja päästäkseen sopivalle iskuetäisyydelle. Kun brasilialainen sitten erehtyi tulemaan liian lähelle hakien alasvientiä, Lampinen tiesi tilaisuutensa tulleen, otti brassin syleilyynsä ja ruuvasi giljotiinikuristuksen niin tiukalle, että brasilialaisen jujutsun mustavyön oli pakko taputtaa luovuttamisen merkiksi.

Toni Lampisen giljotiini on turmiollisen tehokas. Sen sai todeta myös BJJ-mustavyö Sebastian Santana Brasiliasta. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Kovaan testiin valmistautuva Lampinen vastasi haastattelupyyntöömme myöntyvästi. Lue alta, mitä marraskuun 27. päivä sopii odottaa:

Akman on väkivahva painija ja hänellä on painavat iskut. Miten tuollaista ottelijaa vastaan pitää otella? 

”Hyvällä liikkeellä saa pelattua pois paljon vastustajan vahvuuksia. Oma rytmi on tietysti löydettävä mahdollisimman nopeasti, joka on mulle joskus vähän hankalaa.”

Millainen vastustaja Akman sinulle on?

”Akman on täydellinen testi osoittamaan missä mennään. Ei pelkästään UFC-kokemuksen myötä, vaan myös sen, että hyppään kokonaisen painoluokan ylöspäin. Paljon kysymyksiä ja uutta mulle, mutta näihin saadaan vastaus muutaman viikon päästä.”

Nouset painoluokkaa ylemmäs kuin aiemmissa otteluisssasi. Onko syy tähän Akman, vai onko tarkoitus jatkossakin otella 77,1 kilon sarjassa?

”Tarkoitus oli nykyisen elämäntilanteen myötä otella 77,1-kiloisissa joka tapauksessa. Halusin kuitenkin vastustajan, joka testaa mua kunnolla.”

Mitä katsojien sopii odottaa, kun häkin ovi Kultturitalolla suljetaan marraskuun lopulla? 

”Katsojien sopii odottaa lopetushakuista ja riskialtista ottelemista. Ei lähdetä työllistämään tuomareita.”

Mitkä ovat terveisesi ruotsalaiselle? 

”Rostemille terkkuja, että hoida itsesi kunnossa ja terveenä Helsinkiin, että yleisö saa haluamansa.”

Lampisen ja Akmanin välinen ottelu on Cage 52 -illan esipääottelu. Illan pääottelussa nähdään Suvi Salmimies (11-5-1), joka tekee paluun parrasvaloihin reilun kahden vuoden tauon jälkeen. Salmimiehen tulevaa vastustajaa ei ole vielä julkaistu.

Illassa nähdään neljän ammattilaisottelun lisäksi myös viisi amatööriottelua. Lue tämän linkin takaa ennakkomme tulikuumasta amatöörien kohtaamisesta. Cage 52 otellaan Helsingin Kulttuuritalolla 27.11.2021.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals ja Rostem Akman

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s