kuvituskuva / neutraali

Vuoden 2021 parhaimmat kamppailijat

Vuoden 2021 parhaimmat kamppailijat -lista on valmis. Katso kuka vakuutti raadin otteillaan.

Ikuinen Perukurssi listasi kuluneen vuoden parhaimmat kamppailijat yksimielisellä päätöksellä. Listaan on valittu mieleenpainuvimmat nimet ja tunteita nostattaneet suoritukset. Mukana on myös pari nostoa tulevaisuuden nimistä.

Nyrkkeily

Suomalainen nyrkkeilyvuosi piti sisällään kaksi todella kovan luokan kansainvälistä onnistumista. Kumpikaan palkituista ei ennakkoon lähtenyt urakkaansa selvänä suosikkina. Toisin kuitenkin kävi, kun suomalaisurhot antoivat kokemuksen puhua ja esiintyivät edukseen niin Tokiossa kuin Yhdysvalloissa. Tässä ovat vuoden 2021 nyrkkeilijät.

Mira Potkonen

Mira Potkosen hieno ura sai myös hienon päätöksen Tokiossa. Kuva: Jyrki Nurminen

Mira Potkonen päätti valtavan hienon uransa nyrkkeilijänä Tokion olympialaisiin. Tokiosta mukaan tarttui uran toinen olympiapronssi ja samalla Potkosesta (40) tuli kaikkien aikojen vanhin olympiamitalin voittanut nyrkkeilijä. Potkonen kirjoitti suomalaista olympiahistoriaa olemalla ensimmäinen suomalainen nainen, joka sai kaksista peräkkäisistä kesäolympialaisista mitalin. Todella väkevä suoritus.

Robert Helenius

Robert Helenius tyrmäsi tiensä suuriin otsikoihin 2021. Kuva: Jyrki Nurminen

Moni kuvitteli Robert Heleniuksen ammattilaisuran olleen ehtoopuolella jo muutama vuosi sitten. Kerta toisensa jälkeen ”Robbe” on kuitenkin todistanut epäilijöidensä olevan väärässä. Heleniuksen vuosi 2021 sisälsi vain yhden ottelun, mutta perättäinen keskeytysvoitto Adam Kownackista revanssiottelussa nosti suomalaisen osakkeet uudelle tasolle. Tasolle, joka vuoden lopussa nosti miehen hyvin mielenkiintoisiin otsikoihin. Uusimpien tietojen mukaan Helenius on nimittäin ehdolla mestari Tyson Furyn seuraavaksi vastustajaksi.

Thainyrkkeily

Thainyrkkeilyn vuosi toi mukanaan menestystä ja avasi tilaisuuden mahdollisesti yhdelle kiehtovimmista kohtaamisista erittäin pitkään aikaan, jos koskaan, kotimaisten ammattilaisten välille.

Tessa Kakkonen

Tessa Kakkonen uransa ensimmäinen ammattilaisvyö lanteillaan Lahdessa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Tessa Kakkonen (Lahti Thaiboxing Club) on tarjonnut monia riemunhetkiä thainyrkkeilyn ystäville vuosien varrella. Kuluneena vuonna Lahden kehäkuningatar voitti SM-kultaa, ISKA:n euroopanmestaruuden Lahdessa ja kirsikkana kakun päälle vielä MM-pronssia Bangkokissa. Heikompia hirvittää, kun Tessa Kakkonen päästetään irti!

Kristoffer Björkskog

Kristoffer Björkskog elementissään. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

”Krastin” vuosi osoitti espoolaisen taitojen olevan timanttisessa kunnossa. Täysin puolikuntoisena koronan jäljiltä SM-kisoihin osallistunut Björkskog (23) raivasi tiensä mestaruuteen. Matka jatkui Bangkokiin, jossa Björkskog (Espoo Thaiboxing Club) jatkoi saalistustaan voittamalla MM-pronssia alle 23-vuotiaiden kivenkovassa sarjassa (-67 kiloa). Tästä miehestä kuullaan vielä moneen kertaan.

Niko Korventaus

Yksi kohutuimmista voitoista suomalaisten pystyottelufanien keskuudessa oli perustellusti Niko Korventauksen voitto Sanny Dahlbeckistä Bulldog Fight Night 9 -illassa. Kohu ei suinkaan laantunut ottelun jälkeen, vaan vielä kovemmin voitto resonoi, kun Combat Academy of Finlandia edustava Korventaus ja Deo’s Muay Thaita edustava Pok Biil ottivat yhteen virtuaalisesti. Suukopu nosti ilmoille mahdollisuuden kaksikon kohtaamisesta nuoratussa neliössä.

Toteutuessaan näiden kahden nuoren ottelijan välinen kamppailu voisi olla kotimaisessa mittakaavassa erittäin suuren luokan ottelu, joka olisi urheilullisesti mielenkiintoista seurattavaa. Kapuloita rattaisiin tuo ainakin osiltaan se, että Pok Biilin on määrä astua armeijan harmaisiin tammikuun pakkasilla. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä ja toivomme, että miehet saadaan samaan kehään.

Paini

Painin vuosi oli kilpailuntäyteinen ja siihen mahtui mukaan yllättäviä käänteitä. Ykköstykkimme Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen edustivat molemmat Suomea Tokion olympialaisissa komeasti kreikkalais-roomalaisen painin parhaimpia vastaan. Kuosmanen joutui siirtymään taistelemaan painoluokkaa ylemmäs, kun Savolainen paini Suomelle maapaikan maaliskuussa Euroopan olympiakarsintaturnauksesta 97-kiloisten sarjassa.

Elias Kuosmanen taisteli vakavasta loukkaantumisesta huolimatta erittäin kunniakkaasti. Kuva: Yle Areena

Kuosmanen (Helsingin Haka) onnistui raivamaan tiensä finaaliin kymmeniä kiloja raskaampia vastustajia vastaan Bulgariassa karsintaturnauksessa ja se riitti lunastamaan lipun Tokioon. Tokiossa Kuosmanen ei saanut toivottuja voittoja, vaan kärsi kaksi tappiota sekä vakavan loukkaantumisen jo avausottelussaan. Kuosmasen kyynärpään sivuside hajosi täysin ja oletettu kuntoutusaika oli tuolloin 4-6 kuukautta. 25-vuotiaan seuraava tavoite onkin siirretty jo vuoden 2022 MM-kilpailuihin.

Arvi Savolainen otteli voitokkaasti olympialaisissa, mutta oli silti pettynyt tulokseen. Kuva: Yle Areena

Savolaisen vuoteen mahtui erittäin kova suoritus Belgradista, kun mies voitti alle 23-vuotiaiden kisoista pronssia kaksi vuotta aiemmin voitetun kultamitalin seuraksi. Tämän lisäksi 22-vuotias Lahden Ahkeran painijyrä eteni olympialaisissa nuoresta iästään huolimatta aina pronssiotteluun saakka, jossa koki karvaan pettymyksen. Suomalaisen painin tulevaisuus näyttää lupaavalta Petra Ollin eläköitymisestä huolimatta.

Brasilialainen jujutsu – BJJ

Brasilialaisen jujutsun puolelta parhaan urheilijan valikoiminen oli hyvin helppoa.

Perttu Tepponen

Tampereen Ju-jutsukoulun Perttu Tepponen niitti jälleen vastustajiaan kuin kypsää viljaa Lempäälän pelloilla.

Perttu Tepponen voitti jo toista vuotta peräkkäin tulpakultaa mustavöissä. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Tepponen on nyt kahtena vuonna ollut silkkaa myrkkyä vastustajilleen tatamille astuessaan. TJJK:n edustaja on nimittäin voittanut nimiinsä sekä avoimen painoluokan että +94,3-kiloisten sarjat molempina vuosina hurjalla määrällä eri kuristuksia ja lukkoja. Tepponen on Suomen vaarallisin mustavyö selvästi.

Vuoden paras seura – Loop Martial Arts

Parhaan BJJ-seuran valitseminen on niin ikään hyvin helppoa, sillä tuon valinnan teki puolestamme lajiliitto SBJJL. Vuoden 2021 parhaaksi BJJ-seuraksi nimettiin kilpailumenestyksen perusteella Loop Martial Arts.

Vuoden 2021 paras BJJ-seura on Loop Martial Arts. Kuva: Loop Martial Arts

Nouseva nimi BJJ – Fisnik Neziri

Fisnik Nezirin dominanssi tatamilla on kaunista katseltavaa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Loopin ottelijoista luupin alla kannattaa tarkkailla ainakin mustavöiden surmana tunnettua Fisnik Neziriä, joka on jo kahtena peräkkäisenä vuonna voittanut purppuravöiden SM-kultaa nuoresta 20 vuoden iästään huolimatta. ”Fisu” on yksi kirkkaimpia menestysnimiä tulevillekin vuosille, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu. Muista tilata YouTube-kanavamme tästä linkistä, mikäli olet kiinnostunut kuulemaan ”Fisusta” tarkemmin.

Vapaaottelu – MMA

Ammattilaisvapaaottelussa saatiin kuluneen vuoden aikana nähdä liuta todella laadukkaita otteluita. Valitettavasti osa kärkinimistämme joutui poistumaan ulkomaan reissulta tappio mukanaan, mutta ainakaan rohkeuden puutteesta ketään ei ole syytä soimata. Haastavia otteluita haluttiin ja niitä myös saatiin. Parhaiten ammattilaisista esiintyi ehdottomasti muuan porilainen.

Jesse Urholin

Jesse Urholin on vuoden 2021 vapaaottelija. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Porin painajaismainen painihirviö, Jesse Urholin (8-0-0), tuli, näki ja voitti. Urholin debytoi Cage Warriors -promootiossa voitokkaasti juhannuksen aikaan vakuuttavalla esityksellä. Vain alle neljän kuukauden kuluttua totaalisesta alistusvoitostaan Aaron Khalidia vastaan Urholin nujersi John Palaiologosin toisessa erässä teknisellä tyrmäyksellä nostaen itsensä hyvin korkealle listassa, josta poimitaan seuraavaan välisarjan mestaruusotteluun nimet.

Porin Kamppailu-Urheilukeskusta edustavan Urholinin valinta vuoden vapaaottelijaksi oli paitsi helppo, myös erittäin mieleinen toimi. Hän on lunastanut kaikki ne odotukset, joita häneen on toistaiseksi kohdistettu. Odotukset vuodelle 2022 porilaisen osalta ovat entistä korkeammat ja hän jos kuka pystyy ne myös lunastamaan.

Vuoden paras seura – MMA Imatra

Raatimme päätyi tässäkin kategoriassa yksimieliseen päätökseen. MMA Imatra edusti suomalaista vapaaottelua vuonna 2021 erinomaisen hienosti. Imatralaisia ottelijoita nähtiin eri kilpailuissa todella aktiivisesti ja menestystäkin tuli lajin huipulla varsin mukavasti.

Osa MMA Imatran juniorituotannon helmistä, Silja Piironen ja Iida Suvanto. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

MMA Imatran nuoret voittivat junioreiden MM-kilpailuista kultaa (Iida Suvanto), hopeaa (Juho Suvanto) sekä kaksi pronssia (Silja Piironen ja Matti Aurala). Tämän lisäksi MMA Imatran urheilijoita nähtiin lukuisissa salikisoissa sekä muiden kamppailulajien kilpailuissa. Arvokisamenestyksen johdosta vuoden vapaaotteluseura on MMA Imatra.

Nouseva nimi – Niko Skonbäck

Niko Skonbäck teki itsensä tutuksi suuremmallekin yleisölle vakuuttavilla esityksillään häkissä. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Kotimainen vapaaottelukansa sai nauttia Primus Fight Teamia edustavan Niko Skonbäckin show’sta kolmasti pandemian riivaamasta vuodesta huolimatta. Skonbäck otteli kaksi kertaa Superior Challengessa Tukholmassa sekä kerran CAGE-häkissä Helsingissä. Kukaan, joka näki CAGE 52 -illan ottelun, ei varmasti ole unohtanut sitä näkyä, kun Skonbäckin takakädestä laukaistut ohjukset porautuivat Andreas Lindbladin kalloon. Alla olevasta videosta voit nauttia tyrmäyksestä vielä uudestaan:

Niko Skonbäck tyrmää Andreas Lindbladin. Video: Ikuinen Peruskurssi

Skonbäck voitti kolmesta ottelustaan kaksi, mutta ennen kaikkea teki itseään tunnetuksi niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Skonbäckin kaltaiselle ottelijalle on varmuudella tilausta myös 2022 ja ainakin itse näkisin hänen otteluitaan mieluusti vaikka samat kolme tai jopa neljä kertaa, nyt kun vauhtiin on päästy.

Erityismaininnat

Loppuun halusimme nostaa vielä muutaman hienon suorituksen, jotka toivat paitsi iloa kotimaiseen kamppailurintamaan myös menestystä Suomelle vaativista paikoista.

Judo – Martti Puumalainen

24-vuotias Martti Puumalainen nosti itsensä isosti judo-osaamisellaan uutisvirtaan.

Martti Puumalainen nosti onnistumisillaan itsensä monasti otsikoihin. Nuoren jässikän vuosi oli erittäin onnistunut. Kuva: IJF

Puumalainen sijoittui sotilaiden MM-kilpailuissa yli 100-kiloisten sarjassa komeasti kolmanneksi tuoden samalla jalometallia Suomeen. Vielä kovempi saavutus oli, kun Puumalainen otti varsinaisissa MM-kilpailuissa kaksi voittoa kellistäen muun muassa MM-hopeamitalistin (David Moura) ipponilla. Puumalainen sijoittui MM-kinkereissä lopulta seitsemänneksi, joka on erittäin hieno saavutus lajissa, jonka kansainvälinen taso on kivenkova.

Lukkopaini – Tepponen ja Jussila

ADCC-lukkopainin EM-kilpailut Puolan Poznanissa olivat suomalaisittain riemujuhlaa. Tampereen Ju-jutsukoulun Perttu Tepponen (-98,9kg) ja Helsingin Paini-Miesten Heikki Jussila voittivat omat sarjansa ja palkinnoksi siitä miehet nähdään 2022 lukkopainin ”olympialaisissa” eli ADCC:n MM-kilpailuissa.

Perttu Tepponen leipälajissaan. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Uutista kirjoittaessa suomalaiskaksikon painoluokkien osallistujalistat näyttävät seuraavalta:

Miehet -99kg

Perttu Tepponen, Mason Fowler, Felipe Pena, Rafael Lovato Jr., Kaynan Duarte

Miehet +99kg

Heikki Jussila, John Hansen, Gordon Ryan, Nick Rodriguez

Luvassa on siis erittäin mielenkiintoisia otteluita maailman absoluuttista huippua vastaan. Tämä varmasti kelpaa kotimaisille kamppailufaneille.

Nyrkkeily – Vilma Viitanen ja Arslan Khataev

Vilma Viitanen on ollut tutkassamme jo vuodesta 2018. Hän kuuluu lupaavimpiin suomalaisnyrkkeilijöihin. Kuva: Jyrki Nurminen

Nuoret nyrkkeilytoivomme Vilma Viitanen ja Arslan Khataev edustivat maatamme jälleen ensiluokkaisesti. Viitanen voitti alle 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa hopeaa, kun taas 23-vuotias Khataev pääsi yhden voiton päähän mitalisijoista nyrkkeilyn MM-kisoissa.

Arslan Khataev oli todella lähellä päästä kiinni MM-mitaliin. Kuva: AIBA

Vanhemman sukupolven nyt siirryttyä pois kehästä on ollut hienoa huomata, että nuorissa on timantinkovia tekijöitä aivan kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Molemmat urheilijat olivat toki tuttuja jo ennestäänkin.

Vapaaottelu – Jenna Horto

Jenna Horto osoitti jälleen kuuluvansa painoluokkansa huipulle. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Jenna Horto on tuttu kestomenestyjä vapaaottelun amatöörien arvokilpailuista. Tämänkin vuoden mitalisaldo on kaunista katsottavaa. Sisu Gymiä edustava Horto voitti kultaa Liettuan avoimissa sekä SM-kilpailuissa. Tämän lisäksi EM-kilpailuista tuliaisiksi Horto kahmi mukaansa hopeaa.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals, Yle Areena, Jyrki Nurminen, Loop Martial Arts, AIBA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s