Riku Urholin aikoo palauttaa kurin väsähtäneeseen vapaaotteluskeneen

Riku Urholin lupaa tylyn kurinpalautuksen ja koko lajin palauttamista juurilleen.

Tämänkaltaiseen näkyyn tulee mitä luultavimmin havahtumaan useampikin ottelija tulevina vuosina. Riku Urholin aikoo palauttaa kurin vapaaotteluun. Kuva: Riku Urholin

Kukaan kotimaista vapaaotteluskeneä seuraava ei ole voinut välttyä lukemasta ammattilaisvapaaottelija Jesse Urholinin noususta kohti lajin huippua. Nyt on kuitenkin aika esitellä uusi kasvo, jonka esiinmarssi on tylyä ja anteeksipyytelemätöntä. Tässä tulee Riku Urholin, veljeskaksikosta nuorempi.

Veljensä Jessen tavoin myös Riku Urholin (Porin Kamppailu-urheilukeskus) on erittäin sakeissa liemissä keitetty mattospesialisti. Riku Urholin ansaitsi mustan vyönsä brasilialaisessa jujutsussa 2016 jo seitsemän vuoden harjoittelun jälkeen, saavutus johon todella harva pääsee. Menestyminen kilpailuissa ja valmentaminen niiden ulkopuolella osoitti totaalista omistautumista vaativalle lajille.

Riku Urholinin meriittilista on vakuuttava. Siihen mahtuu muun muassa No-Gi EM-tuplakulta ruskeavöissä vuodelta 2016 (-97,5kg), ADCC lukkopainin, BJJ:n ja No-Gi:n SM-kullat sekä ADCC-lukkopainin EM-pronssi (pro). Kamppailu-uransa alusta asti Urholinin veljekset ovat harjoitelleet keskenään teroittaen kirveitään ja hioen taitojaan. Se on kantanut hedelmää useasti.

Tatamit ovat vuosien varrella tulleet tutuksi Riku Urholinille, mutta nyt ollaan uuden äärellä. Urholin ei ole koskaan otellut vapaaottelijana ja vaikka kamppailutausta on kiistatta erittäin kova, niin pelin henki muuttuu, kun painiin yhdistetään lyönnit sekä potkut. Ennen BJJ-uraansa Riku Urholin harrasti tovin tae kwon doa, mutta sittemmin fokus on ollut erilaisissa lukoissa ja kuristuksissa. Yksi mielenkiintoisimmista seikoista huhtikuun 23. päivä ja tulevissa otteluissa onkin seurata, kuinka Urholin selvittää pystyottelun tuomat haasteet, sillä matossa hän on kuin valkohai hyljeparven havaitessaan. En epäile hetkeäkään etteikö pystyottelutaitojen merkitystä tiedostettaisi ja työstettäisi Porin suunnalla.

Haastattelimme vapaaotteludebyyttiinsä valmistautuvaa porilaista reilu kuukausi ennen häkin oven sulkeutumista. Sanavalmis kamppailija avasi lyyrisen arkkunsa ja antoi palaa turhaan nöyristelemättä:

Mikä sai sinut tekemään päätöksen ryhtyä vapaaottelijaksi?

”Aktiivisen lukkopaini- ja BJJ-uran jälkeen päätin hakeutua vapaaottelun pariin, kun huomasin, että jujutsu on lähes hävinnyt vapaaottelusta. Tiesin, että pari kertaa viikossa jujutsua treenaamalla pärjää häkissä paremmin kuin hyvin.”

Kuinka kauan asiaa on työstetty treenisalilla ennen kuin nyt CAGE kiinnitti sinut huhtikuun otteluiltaan?

”Varsinaista työstämistä siirtymä ei ole vaatinut. Jujutsukompetenssini ylläpitäminen riittää varsin hyvin vastaamaan vapaaottelun matto-osaamisen heikkoon tasoon.”

Olet menestynyt kilpailija brasilialaisessa jujutsussa. Millaisia tavoitteita olet asettanut vapaaottelu-urallesi? 

”Tavoitteeni on ottaa 50-60 voittoa ensimmäisen erän lukoilla tai kuristuksilla. Brassijujutsukilpailiun verrattuna tehtävä on kohtalaisen helppo, sillä vapaaottelussa jujutsu on mysteeri. Jujutsukilpailuissa on toisinaan joutunut ottelemaan kymmenen matsia kahdessa päivässä hyviä vastustajia vastaan. Vapaaottelussa on käsittääkseni yhden illan aikana vain yksi ottelu.”

Urheilijan uraa määrittää osaltaan aina ikä. Millaisella tahdilla haluaisit otella optimaalisessa tilanteessa, nyt kun olet päättänyt ryhtyä ammattilaisvapaaottelijaksi? 

”Ottelisin vaikka joka viikonloppu jos se olisi mahdollista. Kyllähän minä painitreeneissäkin käyn melkein joka lauantai.”

Harjoittelette varmasti paljon veljesi Jesse Urholinin kanssa ja olette tehneet niin jo pitkään. Millaisia asioita työstät salilla, kun otetaan huomioon että BJJ-taustasi on poikkeuksellisen vahva vapaaottelijaksi? 

”Harjoittelen Jessen ja muidenkin vapaaottelijoiden kanssa. Monet vapaaottelijoista ovat tosi kivoja jätkiä, mutta painipuolella heillä on paljon petraamista. Itse harjoittelen ihan perinteistä brassijujutsua. Tällä hetkellä kaksi harjoitusta viikossa, joista toinen keskittyy kaatumisiin ja itsepuolustustekniikoihin ja toinen brassijujutsun filosofiaan ja historiaan.”

Kattaako sopimuksesi CAGE:n kanssa tällä hetkellä kuinka monta ottelua?

”Sopimuksen yksityiskohtiin en voi mennä, mutta tämän voin sanoa: vapaaottelun matto-osaamisen huomioon ottaen tulen ottelemaan Cagen häkissä usein, mutta en paljoa.”

Mitä vapaaottelukansan olisi hyvä tietää sinusta debyyttiäsi ajatellen?

”Tulen palauttamaan kurin väsähtäneeseen vapaaotteluskeneen. Tulette näkemään vapaaottelun palautuvan juurilleen 1993 vuoden glooriaan jolloin häkissä viimeksi on nähty jujutsuosaamista.”

Riku Urholinin ammattilaisdebyytti vapaaottelussa on CAGE 54 -illassa 23.4.2022. Vastustajaa ei vielä ole julkaistu.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuva: Riku Urholin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s