Makwan Amirkhani taistelee nyt myös perheensä puolesta

Makwan Amirkhani ottelee paitsi oman menestyksensä, nyt myös perheensä vuoksi.

Makwan Amirkhani valmistautumassa edelliseen otteluunsa UFC London -illassa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Lontoo, Englanti – 23.7.2022. Se on ainoa päämäärä, jolla on juuri nyt merkitystä Makwan Amirkhanille. Amerikkalaispromootion Lontoon iltaan valmistautuva UFC-ottelijamme on taas pian valmis kiipeämään kahdeksankulmaiseen häkkiin tekemään sitä, missä hän on poikkeuksellisen taitava. Haastattelimme kahden viikon kuluttua tositoimiin palaavaa suomalaisottelijaa.

Jonathan Pearce

Makwan Amirkhani (17-7-0) kohtaa seuraavassa ottelussaan amerikkalaisen Jonathan ”JSP” Pearcen (12-4-0). Tennesseestä lähtöisin oleva 30-vuotias jenkki on hyvässä vireessä voitettuaan edelliset kolme otteluaan.

Pearce pääsi alunperin UFC:n sopimusottelijaksi voitettuaan Jacob Rosalesin kolmannessa erässä Dana Whiten Contender Seriesissa teknisellä tyrmäyksellä heinäkuussa 2019. UFC-debyytti Joe Lauzonia vastaan oli tyly, kun konkari takoi Pearcesta keskeytysvoiton mattolyönneillä jo ensimmäisessä erässä. Sittemmin Pearcen ottelusarakkeessa on pelkkää vihreää merkintää kolmen ottelun verran. Keskeytysvoitot Kai Kamaka III:sta ja Omar Moralesista sekä pistevoitto Christian Rodriguezista ovat tuoneet amerikkalaisen nyt uransa kovimman haasteen äärelle, kun hän ottelee Makwan Amirkhania vastaan. Pearce on otellut edellisen kerran helmikuussa Las Vegasissa järjestetyssä Fight Night -tapahtumassa.

Makwan Amirkhani

Makwan Amirkhanin edellinen ottelu oli paitsi voitokas, myös hänelle tyypilliseen tapaan näyttävä. ”Mr. Finland” kohtasi Mike Grundyn maaliskuun puolivälissä Lontoossa ja kuristi vahvana painijana tunnetun engelsmannin unille jo ensimmäisessä erässä. Anakondakuristuksella, kuinkas muutenkaan. Hieno lopetusvoitto noteerattiin myös promootion puolelta, sillä suomalainen palkittiin ”Performance of the Night”-bonuksella otteistaan.

Amirkhanin alasviennit johtavat usein turmiollisen tehokkaisiin kuristuksiin. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Ottelu Pearcea vastaan on suomalaiskonkarille jo 13. UFC-häkissä. Hänellä on tilastoissaan seitsemän voittoa ja nyt on kahdeksas työn alla. Vertailun vuoksi kaikilla muilla kotimaisilla UFC-ottelijoilla on yhteensä kolme voittoa (Kuivasella, Niinimäellä ja Packaléninilla kaikilla yhdet). Tiedustelimme otteluunsa valmistautuvan Amirkhanin ajatuksia tulevasta kohtaamisesta ja sen lopputuloksesta. Visio ottelun kulusta on Amirkhanilla kirkkaana mielessä.

Täsmäannos unilääkettä

Suomalaisottelijan mukaan jenkille on luvassa samaa tuttua myrkkykeittoa, jota on ollut tarjolla usealle vastustajalle Makwan Amirkhanin uran varrella: ”Hyvin todennäköisesti Pearce nukahtaa ensimmäisessä erässä.” Näkemys voi kuulostaa häpeilemättömän itsevarmalta, mutta tilastot tukevat Amirkhanin viestiä vahvasti. Pelkästään UFC:ssa Amirkhani on voittanut ottelun ensimmäisessä erässä neljästi, viimeksi maaliskuussa.

Amirhanin suhtautuminen uraansa ammattilaisvapaaottelijana on saanut uuden sävyn muutoksen kynnyksellä: ”Robin syntyy maailmaan lokakuussa ja silloin mulla on perhe elätettävänä. Silloin ei vastustajan nimi paljoa paina. Mä haluan leivän pöytään ja ehkä jopa voita, niin kyllä nämä kaverit joutuvat nyt valitettavasti väistymään. Asiasta ei väitellä, vaan siitä tapellaan ja onneksi se on minun alaani.”

Tilastot

Eri vapaaottelusivustot sijoittavat Amirkhanin ja Pearcen melko lähelle toisiaan maailmalaajuisissa rankingeissa. Tapologyn mukaan Amirkhani on maailman 38. paras höyhensarjalainen, kun taas Pearce löytyy sijalta 42. Fightmatrixin mukaan Amirkhani on sijalla 59 ja Pearce 74. Molemmat sijoitukset ovat epävirallisia, mutta antavat osviittaa, mitä tulee tämän otteluparin tasaisuuteen.

Kaksikosta kokeneempi Amirkhani on 33-vuotias, Jonathan Pearce 30. Pearce on suomalaista 5cm pidempi, mutta ottelijoiden ulottuvuus on käytännössä identtinen suomalaisen ollessa noin senttimetrin ulottuvampi. Amirkhani ottelee oikea käsi edessä, kun taas amerikkalainen tykkää vaihdella otteluasentoaan ja tulla lähietäisyydelle melko hyvällä pään liikkeellä.

Vaikka amerikkalaisella painitaustaa yliopistosta onkin, niin hän tuskin ainakaan ottelun alussa haluaa Amirkhanin kanssa lähteä mittailemaan osaamistaan tällä osa-alueella. Suomalaisen vaarallisuus etenkin ottelun alkupuolella on varmasti kaikilla tiedossa. Pearcen melko leveä otteluasento mahdollistaa Amirkhanille tyypilliset räjähtävät yhden jalan alasviennit, joten tämä on ainakin yksi seikka, jota kannattaa pitää silmällä tässä kohtaamisessa.

Tämä ottelu nähdään herkullisella UFC Fight Night: Blaydes vs. Aspinall -kortilla 23. heinäkuuta. Amirkhanin lisäksi ilta on täynnä muitakin mielenkiintoisia eurooppalaisia nimiä, joita ovat muun muassa Muhammad Mokaev, Nathaniel Wood ja Jack Hermansson.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s