Jesse Liljeberg

Tulevaisuuden lupaukset – kiinnostavimmat amatöörit vuodelle 2020

Suomalainen vapaaotteluskene on ammattilaisten osalta monille tuttu, mutta keitä ovat seuraavan sukupolven kiinnostavimmat nimet?

Listasimme hiljattain kiinnostavimmat ammattilaiset alkuvuodelle 2020. Suuren suosion saavuttanut lista ei kuitenkaan ollut kaiken kattava, vaan siitä tietoisesti jätettiin pois toinen hyvin merkittävä osa suomalaista vapaaottelumaailmaa, amatöörit. He jotka kiertävät salikisoja ansioituneesti hankkien samalla kullanarvoista kokemusta siirtyäkseen mahdollisesti jonain päivänä ammattilaisiksi. Nyt on aika esitellä vuoden 2020 kuumimmat nimet.

Janika Antinmaa -61,2kg

Janika Antinmaa
Antinmaan loppuvuosi oli synkeä, mutta valo tunnelin päässä ei ole tavarajuna vaan uudet kujeet häkissä vuonna 2020. Mestarin paluuta odotellaan kovasti lajikentässä. Kuva: Jarno Nurminen

Janika Antinmaa on viime vuosina voittanut melkeinpä jokaisen ottelun, johon hän on osallistunut. Hallitseva Suomen mestari ja vuoden 2018 MM-hopeamitalisti on edelleen yksi kovimmista amatööriottelijoista Suomessa. Antinmaan painiosaaminen ja viime SM-kilpailuissa nähty pystyryskääminen on tuottanut tulosta jo pidemmällä aikavälillä ja vaikka Antinmaan kulunut vuosi olikin loukkaantumisesta johtuen loppua kohden synkeä, niin emme näe mitään syytä etteikö paluu häkkiin olisi jälleen voitokas. Antinmaassa vapaaottelutaitojen lisäksi merkillepantavaa on hänen ylitsevuotava positiivisuutensa, joka tekee koko lajille hyvää.

Max Hynninen -65,8kg

Espoon erikoismies Hynninen ei varmasti ole jäänyt keneltäkään amatöörivapaaottelua seuraavalta huomaamatta. Hynnisen ottelutyyli on äärimmäisen viihdyttävä ja tehokas. Tuore junioreiden Suomen mestari on ollut kovassa opissa Espoon Kehähaiden ammattilaisten seurassa ja työ on selvästi kantanut hedelmää. Kehähaiden katraasta olisi voinut nostaa tähän listaan muitakin nimiä, mutta Hynnisen nimi nousi ainakin toistaiseksi kirkkaimpana mieliimme.

Max Hynninen
Max Hynnisen nyrkit ovat puhuneet amatöörihäkeissä ympäri Suomenmaan. Kuva: Jarno Nurminen

Ikuista Peruskurssia lämmittää Hynnisessä erityisesti se, että nuori mies ottelee todella aktiivisesti, juuri niin kuin jokaisen tavoitteellisen amatöörin pitäisikin. SM-kilpailuiden jälkeen järjestimme äänestyksen, jossa suosituimmista mestareista tehtiin haastattelut. Hynnisen mestaruushaastattelun löydät täältä.

Jesse Liljeberg -77,1kg

Liljebergin otteet kuluneen vuoden SM-kilpailuissa olivat todella vakuuttavat. Loop Martial Artsin ottelija valittiin koko kisojen parhaaksi miesottelijaksi, joka varmasti lämmitti juuri voitetun Suomen mestaruuden ohella. Mestaruus ei tullut todellakaan ilmaiseksi, sillä finaalissa vastaan asteli aina vaarallinen Rene Katajalaakso.

Jesse Liljeberg
Jesse Liljebergin tuhovoima on tullut monelle tutuksi viime vuosien aikana. Kuva: Jarno Nurminen

Ottelussa vaihdettiin osumia puolin ja toisin, mutta voittajasta ei ollut lopussa epäselvyyttä. Liljeberg nimittäin jatkoi aiempia otteitaan myös finaalissa ja ottelu keskeytyi kolmannessa erässä näyttävään yläpotkuun. Tarkka-ampujamaisen Liljebergin otteita kannattaa seurata myös vuoden 2020 aikana, sillä mestaruushaastattelussamme hän kertoi aikovansa aloittaa maailmanvalloituksen ammattilaisena vuonna 2021.

Marko Sarasjärvi -70,3kg

GB Gymin väkivahva painikone on mattoon päästessään vaikea palapeli ratkaistavaksi ihan kenelle tahansa. Vuoden 2018 MM-hopeamitalisti ja hallitseva Suomen mestari jäi valitettavasti sairastumisen johdosta vaille arvokasta kisakokemusta tämän vuoden MM-kilpailuista.

Parhaimmillaan Sarasjärven painostus on matossa tukahduttavaa, mutta samalla lopetushakuista. Kuva: Jarno Nurminen

Miro Honkanen -65,8kg

MMA Imatran Miro Honkanen nosti roimasti osakkeitaan marraskuussa käydyissä vapaaottelun MM-kilpailuissa. Bahrainin arvokisoissa Honkanen harjasi tiensä melkein päätyyn asti, mutta ensimmäisissä arvokisoissaan otelleen Honkasen oli tällä kertaa tyytyminen pronssimitaliin alle 21-vuotiaiden sarjassa.

Pitkäraajainen Honkanen osoitti useassa ottelussaan vaarallisuutensa mattotilanteissa kietomalla lonkeronsa vastustajansa ympärille. Välierässä Honkanen otti voiton komeasti vaihtamalla suorasta käsilukosta triangelikuristukseen.

Jaakko Honkasalo

Pohdimme tovin Honkasalon nostamista listalle, koska miestä ei ole aikoihin nähty häkissä kilpailemassa. Honkasalon aiemmat otteet, vaarallisuus ja painoluokassaan ottelevien kilpakumppanien vähäisyys kuitenkin saivat meidät nostamaan hänet kuumimpien nimien kastiin. Honkasalo kertoi haluavansa päästä häkkiin niin pian kuin mahdollista ja sitä varmasti monet muutkin toivovat.

Finnfighters’ Gymin silppurin peli nojaa vahvasti taitavaan jujutsuun, mutta myös pystyottelu on ainakin toistaiseksi toiminut mallikkaasti.

Roope Tuomi

Turusta ponnistava Finnfighter Roope Tuomi saattaa hämätä aluksi pehmoisen näköisellä ulkokuorellaan. Totuus on kuitenkin toinen, kuten kaikki hänen kolme vastustajaansa saivat huomata huhtikuussa SM-kilpailuissa.

Tuomi nähdään usein erittäin viihdyttävissä otteluissa, joista hän myös usein poistuu voittajana. Kuva: Jarno Nurminen

Tuomi lopetti kaksi ensimmäistä otteluaan ensimmäisessä erässä ja finaalinkin hän klaarasi komeasti, vaikka ottelu pisteille menikin. Tuomen monipuolinen peli pohjaa vahvaan lopetushakuiseen jujutsuun ja senpä vuoksi on hänen ottelunsakin mukavan yleisöystävällisiä.

Brayan Aspegren

Pitäjänmäen pantteri, nopeakätinen Aspegren on osoittanut arvokisoissa kehittymisen merkkejä painin saralla. Aspegrenin painoluokka on vaihdellut kisoista riippuen, mutta painoluokasta huolimatta on hänellä usein ollut vastustajiinsa nähden yksi selkeä etu – tuhovoimaiset ja nopeat nyrkit. Tästä todisteena käykööt vaikkapa kesäkuinen Rooman koko EM-kisojen nopein tyrmäys 14 sekunnissa.

Toivottavasti ensi vuonna Loop Martial Artsia edustavan Aspegrenin kehitys monipuolisesti ottelijana jatkuu, jolloin lisää paikkoja pystypelin hyödyntämiselle avautuu.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s