Bahrainin MM-kilpailut: Brayan Aspegren – taistelija jo elämän ensi askelista lähtien

Ikä: 21

Pituus: 179cm

Painoluokka: -120kg

Seura: Hardknocks Training Center

Amatöörirekordi?

”3-1-0 Ensimmäinen ottelu tuli otettua kotisalilla, jonka voitin hajaäänin. Toinen ottelu käytiin Turussa – sen voitin 3-0 pisteillä. Kolmas ottelu käytiin jälleen omalla salilla – sen voitin teknisellä tyrmäyksellä ekassa erässä 28 sekunnissa. Samana päivänä ottelin myös toisen matsin, jonka hävisin diskauksella.”

Kamppailutausta?

”Mulla on nyrkkeilyyn pohjautuva kamppailutausta. Nyrkkeilin noin 3-4 vuotta ihan huvikseni, mutta en ikinä kerinnyt ottamaan virallista nyrkkeilymatsia. Sen jälkeen siirryin vapaaottelun peruskursille vuonna 2015.”

Millä tavalla nyrkkeilytaustasi näkyy tekemisessäsi?

”Nyrkkeily näkyy paljon mun ottelutyylissä. Olemme valmentajani Jaakko Dahlbackan kanssa hioneet nyrkkeilyosaamistani vapaaotteluun sopivaksi. Ottelusuunnitelmani perustuu vahvasti nyrkkeilyyn ja pystyottelemiseen.

Olen suht’ nopea lyömään isokokoiseksi kundiksi. Yleensä vastustaja huomaa, että ei pärjää pystyssä, ja yrittää viedä mattoon. Jos sinne päädytään, niin ei mulla ole sielläkään mitään hätää. Tykkään otella yleisöä viihdyttäviä otteluita, jotka yleensä otellaan pystyssä.”

(Kuva: Jarno Nurminen)

Mitkä ovat tavoitteesi Bahrainin MM-kilpailuissa?

”Mun tavoitteet MM-kisoissa on saada kokemusta ottelemisesta kovan paineen alla sekä saada voittoja kovista otteluista. Toki uskon myös tuovani jonkin värisen mitalin mukanani Suomeen.”

Kuinka aiot ne saavuttaa?

”Uskon että kovalla työllä pystyn saavuttamaan voittoja kovista otteluista.”

Miksi olet vapaaottelija?

”Olen vapaaottelija sen takia, koska pidän lajin monipuolisuudesta – ei riitä että on hyvä nyrkkeilemään, painimaan tai pelkästään potkimaan. Pitää olla hyvä kaikessa, jos haluaa menestyä tässä lajissa. Siksi tykkään harjoitella paljon ja monipuolisesti. Ei tarvitse huolehtia tuleeko liikuttua tarpeeksi.”

Mitä vapaaottelu sinulle merkitsee?

”Vapaaottelu tarkoittaa minulle elämäntapaa – tiettyä kurinalaisuutta sekä pitkäjänteisyyttä. Pitää ymmärtää että laji on vaativa, eikä kaikkea voi oppia kerralla, joten pitää osata olla kärsivällinen.

Meidän salilla on myös tosi hyvää porukkaa, kundeja ja naisia, joiden kanssa voi heittää läppää tai puhua paskaa eikä aina olla niin tosissaan tämän treenaamisen kanssa. Se merkkaa myös mulle paljon, että viihtyy salilla ja on paljon hyvää porukkaa ympärillä.”

Suonissasi virtaa kolumbialaista verta. Kertoisitko vähän taustastasi lukijoille?

”Olen asunut Kolumbiassa lastenkodissa veljeni kanssa ennen Suomeen muuttamista. Biologisella äidilläni ei ollut varaa pitää huolta meistä ja sen vuoksi hän vei meidät lastenkotiin. Alkuun hän kävi tervehtimässä meitä aina silloin tällöin, mutta vähitellen häntä alkoi näkymään harvemmin luonamme. Sitten tuli päivä, jonka jälkeen äitiämme ei enää näkynyt. Tuon päivän jälkeen emme ole kuulleet hänestä enää mitään. Olen todella kiitollinen, että lastenkodissa johon päädyimme pidettiin minusta ja veljestäni hyvää huolta.

Minut adoptoitiin Suomeen ollessani noin kolmevuotias. Täällä asiat ovat sujuneet todella hienosti. Pääsin eskarin kautta kouluun ja koulun kautta olen valmistunut pari vuotta sitten nuoriso- ja vapaa-aikaohjaajaksi Järvenpäästä. Tätä kaikkea olisin tuskin Kolumbiassa saavuttanut.”

Missä näet itsesi kahden vuoden kuluttua?

”Tällä hetkellä teen töitä HNMKY:llä iltapäiväkerhossa päivisin ja muut ajat treenailen vaapaottelua. Kahden vuoden päästä uskon olevani käynyt ainakin MM-, EM- ja SM-kisat läpi. Jos kaikki on mennyt hyvin, niin ei sitä tiedä vaikka olisin jo kahden vuoden päästä ammattilaisvapaaottelija. En kuitenkaan halua kiirehtiä tässä asiassa. Tiedän ainakin tuolloin treenaavani vapaaottelua, joko amatöörinä tai ammattilaisena.”

(Kuva: Jarno Nurminen)

Haaveiletko jonakin päivänä ammattilaisuudesta?

”Haluan kyllä olla ammattilainen tässä lajissa joku päivä, mutta haluan ensin tehdä amatöörivirheet amatöörinä. Ehdottomasti haluan tehdä tätä työkseni jossain vaiheessa – uskon että pääsen pitkälle. Matka on vielä pitkä ja hommia pitää tehdä sen eteen todella paljon ja pitkäjänteisesti. Olen vasta matkani alussa.”

Onko sinulla esikuvia urheilun saralla?

”Veljeni toimii aika hyvänä esikuvana minulle. Hän on pelannut jalkapalloa koko elämänsä ja pelaa tällä hetkellä ammattilaisena Tampereella. Olisi hienoa, jos me molemmat voisimme olla ammattiurheilijoita.

Veljeni tukee minua tässä lajissa ja pitää huolen siitä, että teen hommia tämän eteen. Ihailen aikalailla kaikkia ammattilaisia, jotka pystyvät elämään pelkällä urheilulla.”

Mitkä ovat vahvuuteesi vapaaottelijana?

”Vahvuuteni vapaaottelijana ovat nopeus sekä hyvä pelisilmä, joka paranee jokaisen ottelun jälkeen entisestään. Olen lisäksi kova treenaamaan ja uskon että salilla vietetyt tunnit tulevat näkymään Bahrainin MM-kisoissa. Olen myös suht’ rauhallinen kun häkin ovi laitetaan kiinni. Pystyn ottelemaan välillä kilpailutilanteessa jopa paremmin kuin treeneissä.”

Miksi kamppailufanien tulisi painaa juuri sinun nimesi mieleen?

”Kamppailufanien tulisi laittaa nimeni mieleen, koska tulen loistamaan kisoissa ja ottelemaan näyttäviä otteluja. Tulen myös ottelemaan Suomessa aktiivisesti, joten minusta kuullaan vielä.”

Terveisesi suomalaisen vapaaottelun ystäville?

”Terveiset kaikille, jotka seuraavat vapaaottelua. On kunnia otella Suomen maajoukkueessa sekä olla osana vapaaotteluperhettä. Kiitos kaikille tuesta.

Haluan kiittää jokaista mun sponsoria:

CrossFit Takomo, HNMKY, Manhattan Steak House, Tattooshop, Hardknocks Helsinki, Stoli, Chydenius (kiropratikko joka on sijoittanut mun unelmaan). En olisi ikinä päässyt matkaan ilman teitä.

Vielä isompi kiitos kaikille mun ystäville ja treenikavereille, jotka laittoi kolehtia mun matkakassaan. En voi ikinä kiittää tarpeeksi teitä. Lupaan antaa kaikkeni näissä kisoissa.”

2 kommenttia artikkeliin ”Bahrainin MM-kilpailut: Brayan Aspegren – taistelija jo elämän ensi askelista lähtien

Kommentointi on suljettu.