Vuoden 2022 kovimmat kamppailijat

Tästä artikkelista löydät vuoden 2022 kovimmat kamppailijat sekä muutaman muun kategorian.

On tullut aika julkistaa perinteinen vuoden kovimmat kamppailijat -lista. Kuten aiemminkin, myöskään tänä vuonna listamme ei ole kaiken kattava ja valinnat perustuu kahden ihmisen muistikuviin kuluneesta kamppailu-urheiluvuodesta. Listan perimmäinen tarkoitus on siis nostaa erinomaisia suorituksia esiin eikä suinkaan lytätä tai jättää huomioimatta joitain toisia saavutuksia.

NYRKKEILY

Vuoden nyrkkeilijä on Arslan Khataev. Khataev lunasti jo yhdeksännen Suomen mestaruutensa joulukuussa Helsingissä.

Arslan Khataev siirtyy seuraavaksi ammattilaiskehiin. Kuva: Suomen nyrkkeilyliitto

Mestaruutta seurasi pian melko odotetut uutiset ”Borz” Khataevin siirtymisestä ammattilaiseksi. Uutiset ammattilaiseksi siirtymisestä olivat koko nyrkkeilyskenelle erittäin tervetulleet, sillä kirkkaimmat tähtemme ammattilaisissa ovat joko hiljattain päättäneet uransa (Eva Wahlström ja Edis Tatli) tai uran ehtoopuolella (Robert Helenius). Khataev edusti SM-kisoissa East Side Wonders-salia.

Erityismaininta: Robert Helenius kirjoitti nimensä isoilla kirjaimilla suomalaiseen ammattinyrkkeilyhistoriaan, kun ”Robbe” asteli valtavan yleisömeren eteen Barclays Centerissä Brooklynissa. Valitettavasti Heleniuksen uran isoin ottelu Deontay Wilderia vastaan päättyi jo ensimmäisessä erässä tylyyn tyrmäykseen.

PAINI

Ikuisen Peruskurssin valinta vuoden painijaksi 2022 on Lahden Ahkeran Arvi Savolainen.

Savolainen kamppaili huhtikuussa komeasti itselleen kreikkalais-roomalaisen painin EM-hopeaa Unkarissa sarjassa -97 kiloa. Mitali oli samalla Savolaisen ensimmäinen aikuisten arvokilpailuista, joten se maistui erityisen makealta, vaikka finaalissa tappio bulgarialaiselle tulikin. Savolaisen loppuvuosi kului pääosin ranteen nivelsiteiden repeämästä toipuessa, mutta toivottavasti mies nähdään kevättalvella tai keväällä jo molskilla.

PYSTYOTTELU

Vuoden 2022 osalta yhdistimme thainyrkkeilyn ja potkunyrkkeilyn parhaat vuoden pystyottelijan tittelin alle. Teemme tämän silläkin uhalla, että muiden pystylajien taiturit saattavat tulistua ratkaisustamme. Vuoden pystyottelija 2022 on Niko Korventaus (Combat Academy of Finland).

Niko Korventaus lunasti harjoitteluun käytetyt lukemattomat tunnit makealla tavalla 2022. Kuva: Niko Korventaus

Niko Korventauksen kirkkaimpina saavutuksina vuonna 2022 oli kaksi isoa turnausvoittoa ja molemmista parhaan ottelijan palkinnot. Korventaus voitti maaliskuussa Wako European Cup -turnauksen ja hänet valittiin samalla turnauksen parhaaksi ottelijaksi 214 ottelijasta ja 12 eri maasta. Syyskuussa Korventaus voitti myös Pohjoismaiden mestaruuden potkunyrkkeilyssä ja hänet valittiin silloinkin turnauksen parhaaksi ottelijaksi 160 ottelijan joukosta.

Erityismaininta: Kristoffer Björkskog otteli myös ansiokkaasti tänä vuonna. Makein voitto lienee toisen erän tyrmäys legendaarisen Lumpineen illassa Bangkokissa ja pääsipä”Krasti” vuoden aikana näyttämään myös osaamistaan Muay Thai For Life -promootiossakin Ruotsissa, josta mukaan tarttui niin ikään toisen erän keskeytysvoitto.

JUDO

Martti Puumalainen on valintamme vuoden 2022 judokaksi.

Martti Puumalaisen judovuosi oli erittäin väkevä. Kuva: Martti Puumalainen.

Järkälemäinen kersatti Puumalainen nähtiin tänä vuonna kahdesti Grand Prix -mitaliottelussa, kahdesti Grand Slam -mitaliottelussa ja hän voitti Perthissä Australian Openissa kultaa. Edellä mainittujen lisäksi hän kolkuttelee maailmanrankingissa jo TOP 10 -sijoitusta (14.) yli satakiloisten sarjassa sekä himoittua paikkaa olympialaisissa.

Eritysmaininta: Pihla Salonen voitti alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuden Prahassa syyskuussa. Mestaruus tuli sarjasta alle 52 kiloa ja Salosen erinomaista suoritusta entisestään kirkasti vielä se, että hän kellisti finaalisssa hallitsevan maailmanmestarin, Chloe Devicotorin. Salonen panostaa judouraansa sataprosenttisesti ja siitä osittain kertoo myös muutto Portugaliin, jossa hän hioo taitojaan João Neton valmennuksessa. Vasta 19-vuotiaan Salosen nimi nähtäneen tulevina vuosinakin judouutisissa, mikäli kehitys jatkuu yhtä hyvänä kuin tähän asti.

BRASILIALAINEN JUJUTSU

Kuka mahtoi olla kotimaisen BJJ-klaanin kovin kimurankääntäjä? Ken kuristi kireimmin? Vuonna 2022 se oli eittämättä GB Gymin Jesse Vuorio.

Jesse Vuorio (oik.) on vuoden 2022 kovin jujiteiro Suomessa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vuorion kovin saavutus kuluneena vuonna oli arvostettu hopeamitali IBJJF:n European Openista. Myös kotimaassa kisaaminen maistui ja Vuorio kahmaloikin nimiinsä ruskea- ja mustavöiden alle 94,3-kiloisten Finnish Open -kullan lisäksi vielä hopeaa avoimesta painoluokasta. Kirsikkana kakun päälle helsinkiläinen saavutti vielä loppuvuodesta kultaa NoGin Finnish Openista.

Erityismaininta: Konsta Koivisto (GB Gym).

Konsta Koiviston käsi nostettiin tänä vuonna ilmaan lukuisia kertoja voiton merkiksi. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Koivisto voitti keväällä ensin purppuravöisenä EM-pronssia ja pian tätä seurasi BJJ Finnish Openin ruskea- ja mustavöisten sarjan voitto nuorimpana suomalaisena miehenä koskaan 21-vuoden iässä. Koiviston voitot tulivat erittäin kilpaillussa -82,3kg -sarjassa. Lisää Koiviston menestysvuodesta voitte lukea aimmin julkaisemastamme uutisesta.

LUKKOPAINI

Suomalaisen lukkopainin ehdoton ykkösnimi oli vuonna 2022 Santeri Lilius.

Santeri Lilius oli todellinen tatamien tuholainen vuonna 2022 tehden vuoden lukkopainijan valinnasta hyvin helppoa. Kuva: Santeri Lilius

Lilius voitti lukkopainin raskassarjan Euroopan mestaruuden marraskuussa Roomassa. Hurja vire jatkui huonosta valmistautumisesta huolimatta joulukuussa lukkopainin MM-kilpailuissa Anaheimissa. Tuliaisiksi Amerikan Yhdysvalloista suomalaissoturi kantoi kaulassaan kotiin erittäin arvostetun MM-pronssin. Vuonna 20220 nähtiin poikkeuksellisen kovaa suorittamista suomalaisjujiteirolta ja odotamme jo vesi kielellä tulevaa vuotta.

Erityismaininta: Nuoresta iästään huolimatta jo kestomenestyjänä tunnettu Salla Simola (Finnfighters’ Gym) ei pettänyt odotuksia tänäkään vuonna. Vasta 20-vuotias Simola kahmi tulpakultaa NoGin EM-kilpailuista ja toki samalla reissulla piti vielä tyhjentää Rome Openin kultamitalivarannot. On se hurja.

Salla Simolan taidot ovat monelle myrkkyä, puku päällä tai ilman. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

VAPAAOTTELU

Vapaaottelun osalta olemme jakaneet jokaisen kategorian ammattilaisiin ja amatööreihin, sillä tunnetusti tästä lajista olemme eniten kartalla ja olemme päässeet näkemään jälleen satoja otteluita paikan päällä. Luvassa on siis melko kattava läpileikkaus kuluneesta vuodesta häkissä.

OTTELIJA

Ammattilaiset

Vuoden kotimainen ammattilaisvapaaottelija on Sisu Gymin / 03 Fight Teamin Eemil Kurhela.

Eemil Kurhelan vuosi oli erittäin onnistunut ja hän vakuutti varmuudella otteillaan paljon uusia faneja joukkoihinsa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Kurhela (4-0-0) avasi ammattilaisuransa ruuhkaisella debyyttivuodella ja otteli kalenterivuoden aikana peräti neljästi. Kurhela paitsi voitti kaikki ottelunsa, niin hän myös lopetti niistä jokaisen ennen täyttä aikaa. Kurhela on toki amatööriskeneä seuranneille tuttu nimi jo monen vuoden takaa, mutta voitto voitolta myös suurempi yleisö alkaa kiinnostua nousevasta tähdestä. Odotamme mielenkiinnolla, mitä kersantti Kurhelan vuosi 2023 tuo tullessaan.

Erityismaininta: Finnfighters’ Gymin Kirill Andreev (4-1-0).

Kirill Andreev syleili voittoa neljästi kamppailuvuonna 2022 ja sementoi nimensä monien mieliin. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Andreevin vuoteen mahtui huimat viisi ammattilaisottelua, joista vain ensimmäisessä tuli tappio. Tympeästä alusta huolimatta hymyilevä turkulainen kirjasi nimiinsä loppuvuonna mairea tneljä voittoa päättäen aherruksenssa, ja samalla koko tämänhetkisen ammattilaisrekordinsa väkevään 4-1-0 -listaan. Myös Andreevin jokainen voitto tuli ennen kongin viimeistä kumahdusta. Väkevää!

Amatöörit

Tämän vuoden kovimmista amatööriottelijoista ei liene suurta vääntöä. Nuorta naisosaamista edusti erittäin mainiosti Oulun Kamppailuklubin Sani Brännfors.

Sani Brännfors vakuutti osaamisellaan 2022 aika useaan kertaan. Kuva: IMMAF

Bränforssin saldoon mahtuu junioreiden MM-kulta, junioreiden SM-kulta ja voitto hallitsevasta aikuisten mestarista sekä vielä ADCC-lukkopainin ammattilaisten puolelta SM-kulta painoluokasta alle 60 kiloa.

Sisu Gymin Omar Tugarev otti komeasti alle 21-vuotiaiden euroopan mestaruuden nimiinsä jo aiemmin napatun Suomen mestaruuden lisäksi. Tugarevin arvokilpailusaavutukset tulivat erittäin korkealla tasolla ja taitotasoltaan nuori ottelija on jo montaa kotimaista ammattilaista selvästi edellä.

Omar Tugarev osoitti kerta toisensa jälkeen kuuluvansa kotimaisen skenen kuumimpiin nouseviin nimiin. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Tugarev ja Brännfors ovat molemmat varmuudella yksiä kirkkaimpia tulevaisuuden nimiä kotimaisessa vapaaottelukentässä. Heitä yhdistää kova kilpailsemisen rutiini, menestys maailmalla sekä kaunis tekninen osaaminen.

Erityismaininta: Jenna Horto (SISU Gym) asetti jo tammikuussa amatöörien riman todella korkealle voittamalla MM-kilpailuista hopeaa.

Jenna Horto (vas.) suuntaa seuraavaksi ammattilaishäkkiin. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Valitettavasti Horton loppuvuosi oli hyvin rikkonainen kisaamisen osalta, mutta jo tammikuussa helsinkiläisottelija ilmoitti MM-kilpailuiden jäävän hänen viimeisiksi amatöörien arvokilpailuikseen ja siirtyvänsä seuraavaksi ammattilaiseksi.

Vielä lisänostona haluamme erikseen mainita GB Gymin nuoren hurjan, Rasmus Vauhkosen. Vauhkonen pokkasi SM-kultaa painoluokasta -61,2 kiloa vasta 17-vuoden iässä ja otteli pitkin vuotta todella vakuuttavasti. Vauhkosen kehityksen jatkuessa laadukkaana, on häneltä lupa odottaa menestystä jatkossakin.

Sykähdyttävin hetki

Syksy toi tullessaan Hamara MMA Vol. 2 -illan, jossa yleisö pääsi nauttimaan kotimaisen lajipioneerin todellisesta virstanpylväästä.

Toni Valtonen saavutti pitkäaikaisen tavoitteensa komealla tavalla, kun hän otti ammattilaisuransa 50. ottelun. Mittelö päättyi Valtosen voittoon raastavan kolmen erän päätteeksi. Valtonen palkittiin kuvassa näkyvällä muistoesineellä, joka oli huomaavainen ja hieno ele promootion taholta. Valtosen ensimmäinen ammattilaisottelu nähtiin jo 2003, joka tarkoittaa sitä, että osa nykyisistä lupauksistamme eivät olleet vielä edes syntyneet. 50 ammattilaisottelua on huikea saavutus Valtoselta.

VUODEN LOPETUS

Ammattilaiset

Vuoden lopetukset -kategorissa jaetaan poikkeuksellisesti kaksi titteliä. Voittajat ovat Makwan Amirkhani (kuristus) sekä Aleksi Mäntykivi (tyrmäys).

Makwan Amirkhani on edelleen suomalaisen vapaaottelun kärkinimi. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Makwan Amirkhani osoitti jälleen olevansa poikkeuksellisen vaarallinen matto-ottelija, kun hän puristi voiton Mike Grundysta anakonda-kuristuksella UFC:n Lontoon illassa maaliskuussa. Amirkhani lopetti painitaidoistaan tunnetun Grundyn pyristelyt hyvin nopeasti jo ensimmäisessä erässä bravuuriotteellaan. Vuodelta 2023 toivomme lisää voittoja suomalaistähdelle UFC-häkissä.

Aleksi Mäntykiven hanskoissa on todistetusti tyrmäystehoa. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Vuoden tylyimmän lopetuksen otti nimiinsä Aleksi Mäntykivi (Loop Martial Arts) tyrmäyksellään Jeanderson Castrosta. Tohtori Mäntykiven unilääkeannos oli täsmällisesti annosteltu, sillä brassi pötkähti selälleen suomalaisen takakäden yläkoukun osuessa osoitteeseensa. Huhtikuinen voitto Cage Warrios 136 -illassa tuli ottelun toisessa erässä. Ikävä kyllä loppuvuoden aikana Helsingin kivinyrkki ei päässyt kipuamaan häkkiin loukkaantumisten johdosta.

Amatöörit

Amatööreistä kirkkaimpana mieleen on jäänyt kuluneelta vuodelta kaksi lopetusta. Molemmat niistä tuli samalta nuorelta mieheltä, MMA Imatran Juho Suvannolta.

Juho Suvannon tuhoisat nilkkalukot palkittiin vuoden lopetus -arvonimellä ja syystä. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Suvanto antoi varoituksen jo entuudestaankin vaaralliseksi tiedetystä nilkkalukkopelistään vapaaottelun SM-kilpailuissa, joissa hän varmisti ensimmäistä kertaa itselleen aikuisten Suomen mestaruuden. Suomen mestaruus tuli tietenkin, milläs muullakaan kuin suoralla nilkkalukolla.

Samaa myrkkykeittoa oli luvassa, kun ruotsalainen Mashrab Mamadaliyev erehtyi kiipeämään Suvannon kotihäkkiin imatralaisyleisön mylviessä suosikkinsa nimeä. Ottelun lopputulos Carelia Fightissa oli lähes identtinen SM-finaaliin kanssa, sillä molemmissa otteluissa keskeytys tuli kahden minuutin kohdalla ensimmäisesssä erässä suoralla nilkkalukolla.

Vuoden promootio

Yksi parhaita asioita vuodesta 2022 oli mielestämme se, että suomalaiset vapaaottelufanit saivat lisää mahdollisuuksia nauttia kauniista lajista ja ottelijoille tuli samalla lisää ottelumahdollisuuksia. Tästä on erityisesti kiittäminen turkulaista Hamara MMA -promootiota, jonka valitsimme vuoden promootioksi.

Hamara MMA -illat olivat näyttäviä ja erinomaisesti järjestettyjä. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals

Hamara MMA tarjosi ensiluokkaista kamppailuviihdettä kotimaisille faneille kahden illan ja yhteensä 18 ottelun verran. Suomalaisten ammattilaisvapaaottelijoiden uramahdollisuuksia edistettiin yhteensä yhdessätoista ottelussa, joista kahdessa nähtiin täysin kotimainen kohtaaminen. Ottelumahdollisuuksia amatöörien lisäksi tarjoutui paljon siis myös ammattilaisille.

Hamaran illoista jäi vain positiivista kerrottavaa järjestelyiden ja otteluiden osalta. Sen vuoksi tervehdimme ilolla hiljattain saatuja uutisia ensi toukokuulla nähtävästä Hamara MMA Vol. 3 -illasta. Mahtavaa!

Vuoden vapaaottelutapahtuma

Loppusyksyn synkkyys ja kylmyys haihtuivat nopeasti mielestä, kun show Imatralla tärähti käyntiin marraskuisena lauantai-iltana. Carelia Fight oli vihdoin palannut vuosien odotuksen jälkeen!

Vuoden vapaaottelutapahtuma 2022 -palkinto menee ansaitusti Carelia Fightille. Kuva: Carelia Fight

Carelia Fight XVI tarjosi erinomaisen kattauksen kotimaisesta ja varsinkin paikallisesta vapaaotteluosaamisesta. Vieraskulmassa esiintyi ottelijoita muun muassa Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Illan päätähtinä nähtiin Imatran omat Juho Suvanto ja pääottelua tähdittänyt supervaarallinen Miro Honkanen.

Molemmat nuoret miehet hoitivat ottelunsa mallikkaasti voittaen vastustajansa ja samalla suitsien kotiyleisön korvia huumaavaan huutomyrskyyn. Tunnelma Imatralla oli maaginen eikä se hevillä unohdu. Toivottavasti pandemiat tai muutkaan vitsaukset eivät jatkossa aiheuta perinteikkään promootion kalenteriin enää välivuosia, sillä seuraavan syksyn Imatran reissu on jo merkitty isoilla kirjaimilla Ikuisen Peruskurssin kalenteriin.

Teksti: Jyrki Nurminen

Kuvat: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals, Suomen nyrkkeilyliitto, Martti Puumalainen, Santeri Lilius, IMMAF, Niko Korventaus, Carelia Fight

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s